11/12/2012 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsel hakları savunucuları Kasım seçimlerinde eşcinsel evliliğin dört eyalette yasallaşmasını sağladılar. Sıradaki hedefleriyse, eşcinsel evliliği ülkenin diğer eyaletlerinde de yasallaştırmak.

ABD ve İngiltere’de Eşcinsel Evlilik Tartışmaları Sürüyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinsel hakları savunucuları Kasım seçimlerinde eşcinsel evliliğin dört eyalette yasallaşmasını sağladılar. Sıradaki hedefleriyse, eşcinsel evliliği ülkenin diğer eyaletlerinde de yasallaştırmak.
 
Amerika Anayasa Mahkemesi, evliliğin sadece bir kadın ve bir erkek arasında olabileceğini öngören yasalarla ilgili davayı ele almaya hazırlanıyor.

Amerika’da dört eyalet son seçimlerde eşcinsel evlilik yasasına onay verdi. Eşcinsel haklarını savunan gruplar bu yasanın ülke genelinde uygulanmasını ve eşcinsellere karşı ayrımcılık yapan tüm yasaların iptalini istiyor.

George Ramirez ve hayat arkadaşı German Roa 16 yıldır birlikte yaşıyor. Artık Ramirez ve Roa’nın eşcinsel evliliğin son seçimlerde yasallaştığı Maryland eyaletinde evlenmeleri mümkün. Ramirez, “Biz de herkes gibi evlilik seçeneğini değerlendirme fırsatına ve evliliğin sağladığı yasal haklara sahip olmak istiyoruz,” diyor.

Eşcinsel hakları savunucuları Kasım seçimlerinde eşcinsel evliliğin dört eyalette yasallaşmasıyla zafer kazandı. Sıradaki hedefleriyse, eşcinsel evliliği ülkenin diğer eyaletlerinde de yasallaştırmak.

Minnesota eyaletindeki eşcinsel hakları örgütleri, bu eyaletteki seçmenlerin eşcinsel evliliğe onay vermesini sevinçle karşıladı. Minnesota, 30 farklı eyaletin daha anayasasında kemikleşmiş evlilik yasasını reddeden ilk eyalet oldu.

Şimdi yasamanın da eşcinsel evliliği yasallaştırması bekleniyor. Minneapolis Eyalet Meclisi Üyesi Gary Schiff: “Bundan sonra eşcinseller dikkatlerini eyalet merkezine çevirecek ve evlilik eşitliğini sağlayan yasanın çıkmasını isteyecek,” diyor.

Son seçimlere kadar, Amerika’da hiçbir eyalet eşcinsel evliliği halk oyuyla onaylamamıştı.

Maryland Aile Birliği Başkanı Derek McCoy eşcinsel evliliğe karşı. McCoy, eyaletteki yeni evlilik eşitliği yasasının iptali yolunda davalar açılmasını bekliyor.

McCoy, “Maryland eyaletinde evlilik tanımını değiştirdik. Artık eşcinsel evliliğin ne olduğu çocuklara anaokulunda, ilkokulda, ortaokulda öğretilecek ve çocuklarınız bu konuyu sadece öğrenmekle kalmayıp, bunun doğru bir şey olduğu yönünde etkilenecek,” diyor.

Eşcinsel hakları savunucuları, evliliğin ötesinde diğer sorunların da çözülmesini istiyor. Amerika’daki en büyük eşcinsel hakları örgütü, ulusal televizyon kanallarında evlilik konusunda kazandıkları zaferle ilgili bir reklam kampanyası başlattı ve eşcinseller için daha fazla medeni haklar istedi. Örgütün direktörü Brian Moulton “Evlilik eşitliği eşcinsellerin öncelikli sorunu değil. Çalışanların hakları veya konut hakları gibi temel konular daha önemli. Şu anda, bir çalışanı eşcinsel olduğu için işten atmak 29 eyalette yasal olan bir durum,” diyor.

Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde sosyal politika uzmanı William Galston, “Sosyal konularda ani bir yaklaşım değişikliği görmek pek mümkün değil. Herkesin eşit haklara sahip olması hedefi önce eyalet düzeyinde gerçekleşecek ve sonra daha yavaş bir şekilde federal düzeye yansıyacak,” diyor.

Eşcinsel hakları örgütleri, evlilik konusunda yakaladıkları başarının, ayrımcılığı bitirmeyi hedefleyen benzer kampanyalara ilham kaynağı olmasını umuyor.
 
Washington’da eşcinsel evliliği yasal
 
ABD’nin Washington Eyaleti Valisi Chris Gregoire’nin eşcinsel evliliği meşrulaştıran yasayı onaylamasının ardından hemcins çiftlerin evlilik belgelerini almaya başladığı bildirildi.
 
Yetkililer, çiftlerin eyalet başkenti Seattle’da uzun kuyruklar oluşturduğunu ve gece yarısından sabah 6’ya kadar 279 evlilik belgesinin dağıtıldığını söyledi.

Gönüllüler, sırada bekleyen çiftlere çiçek, kahve, meyve ve şampanya dağıttı.
ABD’de eşcinsel evliliklere izin veren 9. eyalet olan Washington’da üç günlük bir bekleme süresi olduğu için çiftler, düğünlerini en erken Pazartesi günü yapabilecek.

Geçen ay Washington, Maine ve Maryland eyaletlerinde yapılan referandumlarda eşcinsel evlilik, halkın onayına sunulmuştu. Washington eyaletinde halkın yüzde 54’ü, Vali Gregoire’nin Şubat ayında imzaladığı eşcinsel evliliği meşrulaştıran yasaya "evet" oyu vermişti.

Eşcinsel evlilik, New York, Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont ve başkent Washington’ın yer aldığı District of Columbia eyaletlerinde de meşrulaştırılmıştı.
 
İngiltere’de eşcinsel evlilik tartışması
 
İngiltere de bugünlerde eşcinsellerin kiliselerde evlenmesinin mümkün olup olmadığını tartışıyor.
 
İngiltere Başbakanı ve Muhafazakâr Parti lideri David Cameron, İngiltere ve Galler’de dini kurumlarda eşcinsel evliliklere izin verilmesini öngören yasayı, en geç genel seçimin yapılacağı 2015 yılına kadar yürürlüğe koymak istiyor.

Ancak Cameron’ın partisi içindeki bazı milletvekilleri yasa tasarısına karşı çıkıyor. Muhafazakâr Parti milletvekili Stewart Jackson, böyle bir yasanın gereksiz olduğunu, bu konunun Muhafazakâr Parti’nin politikaları arasında yer almadığını savundu.

İngiliz basını da yasa tasarısının Muhafazakâr Parti’yi böldüğünü aktarıyor. Partiden yaklaşık 100 milletvekilinin yasayı veto edeceği kaydediliyor. Konunun gelecek yıl İngiliz Parlamentosu’nda tartışılması öngörülüyor.

İngiliz hükümetinin eşcinsel evlilikleri yasal hale getirme teklifi bu yıl, Anglikan kilisesi ile hükümet arasında tartışmalara yol açmıştı. Kilise, 2015 yılında eşcinsel evliliklerin yasal hale getirilmesi konusundaki teklifle ilgili kurumlara danışmak isteyen hükümete, tasarının kilisesinin statüsüne zarar vereceği yanıtını vermişti.

İngiltere’de “medeni ortaklık” adı altında eşcinsel çiftler 2005 yılından bu yana hayatını birleştirebiliyor. Bu yolla hayatını birleştiren kişiler, evli çiftlerle aynı yasal haklara sahip olsa da “evli” olarak adlandırılmıyor.
 
İsrail’de eşcinsel evlilik yasak ama boşanmak değil
 
İsrail’de eşcinsel evlilik yasak ama boşanmak değil. İsrail mahkemesi, başvuru yapan bir gey çifti boşadı.

Eşcinsel evliliğin yasak olduğu İsrail’de mahkeme, gey çifti boşadı. Eşcinsel evliliklere izin verilmeyen ülkede, boşanma karını ironik olarak değerlendirildi.

Tel Aviv aile mahkemesi tarafından verilen kararla, 72 yaşındaki eski milletvekili Uzi Even ile 23 yıl birlikte yaşadığı Amit Kama resmi olarak boşandı.

Kararın eşcinsel haklarına emsal oluşturabileceğini belirten hukukçular, güçlü aile bağlarını yasalarla kutsayan uygulamaların çelişeceğini ifade etti.

Ancak karar İsrail İçişleri Bakanlığı tarafından bozulabilir ve yeniden görüşülmesi için mahkemeye gönderilebilir.

2006’da yüksek mahkeme eşcinsel evlik hakkında verdiği kararla, İsrail vatandaşı olan eşcinsellerin yurt dışında evlenebileceğine hükmetmişti. Bu karardan sonra Kanada’da evlenen eşcinseller, İsrail tarafından çift olarak tanınmıştı.

Boşanan çift 2004 yılında Kanada’nın eşcinsel evliliğe onay vermesi kararından hemen sonra Toronto kentinde evlenmişti. 2006’dan sonra da İsrail’de çift olarak kabul edilmişti. (Etkin Haber Ajansı, AA, BBC, VOA) 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam