25/01/2019 | Yazar: Damla Umut Uzun

ABD Başkanı Donald Trump’ın transların orduda istihdam edilmesine dair mevcut yasayı değiştirme çalışmalarına Yüksek Mahkeme yeşil ışık yaktı.

ABD Yüksek Mahkemesi orduda trans yasağının önünü açtı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD Başkanı Donald Trump’ın transların orduda istihdam edilmesine dair mevcut yasayı değiştirme çalışmalarına Yüksek Mahkeme yeşil ışık yaktı.

ABD Başkanı Donal Trump, bir önceki Başkan Obama döneminde transların orduda görev yapabilmesinin önünü açan yasayı kaldırmak için 2017’den bu yana ayrımcı siyasetten vazgeçmiyor. 

2017 senesinde transların askerlik görevinden men edileceğine dair paylaştığı tweetin ardından, konu LGBTİ+’ların gündeminde geniş yer bulmuştu. LGBTİ+ toplumu ve kamuoyundan geniş tepki alan Trump yönetimi Mart 2018’de yasaya dair geri adım atmıştı. 

Yasayla ilgili Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders transların hizmet etmesini tamamen yasaklamayacaklarını yalnızca belli kısıtlar getireceğini belirtmişti. Kıdemli askerler ve Savunma Bakanlığı ile birlikte uzun çalışmalar sonunda hazırlandığı belirtilen tasarıda şu ifadeler yer alıyor:

“Cinsiyet hoşnutsuzluğu teşhisi konmuş trans kişiler ve mevcut politikaların ameliyat ve ilaç tedavisi de dahil ciddi tıbbi tedaviler gerektiğini belirttiği kişiler, askerlik görevinden belli durumlar haricinde men edileceklerdir.” 

Yasadan muaf olma şartları “Kabul süreçlerinden önce birbirini izleyen 36 ay boyunca biyolojik cinsiyetlerinde sabit kalmış ise”, “cinsiyet değişikliği gerektirmiyorsa” ve “Obama yönetimi sırasında hizmete başladı ise” olarak sıralanmıştı. 

Sanders’ın “orduyu sağlam bir akıl ve beden sağlığı standardına kavuşturacağı”nı belirttiği yasa tasarısı, 2018’de trans askerler ve LGBTİ+ hak savunucuları tarafından mahkemeye taşınmış ve yürürlüğe girmesi engellenmişti.

Yüksek Mahkeme tarafından 22 Ocak 2019’da 5’e karşı 4 oy çokluğuyla aldığı yeni karara göre yürütmeyi durdurma kararı iptal edildi.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret