11/10/2014 | Yazar: Mehmet Akın

ABD’de beş gün içinde sekiz eyalette eşcinsel çiftlere evlenebilme olanağı tanıyan eşit evlilik hakkı yasallaştı.

ABD’de eşit evlilik hakkı büyüyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Amerika Birleşik Devletleri’nde beş gün içinde sekiz eyalette eşcinsel çiftlere evlenebilme olanağı tanıyan eşit evlilik hakkı yasallaştı.
 
Ülkede, ilk olarak Pazartesi günü, Anayasa Mahkemesi Virginia, Indiana, Wisconsin, Oklahoma ve Utah eyaletlerinde eşcinsel evliliğin yasaklanması davasına bakmama kararı aldı. Bu karar, beş eyalette alt mahkemeler tarafından verilen eşit evlilik yasalarının anayasaya uygun olduğu ve devam etmesi gerektiği anlamına geliyor.
 
Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra Salı günü, San Francisco’daki ABD Dokuzuncu Bölge Temyiz Mahkemesi Nevada eyaletindeki eşcinsel evlilik yasaklarını iptal etti. Bu dava ile, Denver, Richmond ve Chicago gibi eşcinsellerin evlenmesini yasaklayan eyaletlerdeki kararların da yakında değişmesi bekleniyor.
 
Anayasa Mahkemesi bu kararlardan sonra, dün verdiği kararla Idaho’da da eşit evliliğin önünü kapatan yasayı iptal etti.
 
Verilen kararlar diğer eyaletlere de örnek
Kısacası, ABD’de eşcinsellerin hemcinsleriyle evlenebilmesini engelleyen herhangi bir yasa Anayasaya aykırı sayılacak. Kararların ardından South Carolina eyaletinde eşcinsel birliktelikler hâlâ yasal sayılmasa da, West Virginia geri adım atarak yasağı kaldırdı ve bu birliktelikleri tanıdığını bildirdi. North Carolina da aynı şekilde yasağı yürürlükten kaldırdı ve evlilikler yasallaştı. Oysa, North Carolina sadece iki yıl önce eşcinsel evlilikleri yasaklayan bir yasayı meclisinden geçirmişti.
 
Halk eşit evliliği destekliyor
Şu an ülkedeki 32 eyalette ve Columbia şehrinde eşcinsel evlilik yasal ya da yasallaşabilir durumda. 18 eyalet ise evliliklere izin vermiyor.
 
Washington Post’a göre, ABD halkının yüzde 56’sı eşcinsellerin evlenebilme haklarını onaylıyor. 2004 yılında ise halkın yüzde 62’si buna karşıydı. Evlilikleri destekleyenler daha çok Demokratlar olurken, Cumhuriyetçilerin çoğunluğu buna karşı çıkıyor.
 
Her yıl 11 Ekim’de Ulusal Açılma Günü’nü (National Coming Out Day) kutlayan ABD için tüm bu hukuki kararlar ve doğurduğu sonuçlar kutlama niteliği taşıyor.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam