04/06/2012 | Yazar: Meral Çiçek

Kadınlar namaz kıldırıyor, eşcinseller ve eşcinsel evlilikler kabul görüyor: ABD’de liberal müslümanlardan oluşan bir grubun destekçi sayısı giderek artıyor.

ABD’li liberal Müslümanlar: "Gey olmak sorun değil" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ABD’li liberal Müslümanlar: "Gey olmak sorun değil"
 
Kadınlar namaz kıldırıyor, eşcinseller ve eşcinsel evlilikler kabul görüyor: ABD’de liberal Müslümanlardan oluşan bir grubun destekçi sayısı giderek artıyor.
 
Grubun öncülerinden biri, eşcinselliğini gizlemeyen bir imam.
 
O, sabırlı bir insan. Zira her işe için zaman gerekiyor. Daayiee Abdullah, kapısı hala kilitli olan binanın önündeki ufak taş banka oturmuş, bekliyor. Bankın arkasında bir merdiven duvara yaslanmış, birkaç metre yukarıdaki bir pencerenin çerçevesinin önünde bitiyor. Orada bir boyacı, tam da Abdullah’ın üzerinde çerçeveyi beyaza boyuyor. Ama Abdullah hiç de rahatsız olmuyor, kendisi için kaygılanmıyor. Üzerinde uzun bir siyah aba, başında takkesi, öylece yerinde oturup bekliyor. Anahtarı olan biri gelinceye kadar bir saat geçiyor.
 
Daayiee Abdullah bir imam. Ve eşcinsel. Abdullah, 6 yıl önce oluşan, liberal ama inanan Müslümanlardan oluşan "Muslims for Progressive Values" grubuna üye. Grup üyeleri, İslam’da erkeklerle kadınların aynı haklara sahip olduğuna inanıyor. Kadınlarla erkekler birlikte namaz kılıyor, kadınlar namazı kıldırabiliyor. Kapılar eşcinsellere açık, Daayiee Abdullah gibi imamlar onlara nikah kıyıyor.
 
Grubun taraftar kitlesi giderek büyüdü, toplam 2.6 milyon Müslüman’ın yaşadığı ABD’de yaklaşık bin üyeleri var. Bu henüz yüksek bir rakam değil. Ama bazı şehirlerde, ufak, çoğunlukla emprovize camilerde namaz için buluşan gruplar kurulmuş.
 
Başkent Washington’da, İmam Daayiee Abdullah’ın demin önünde beklediği bina kullanılıyor. Bu bina Kuveykırlara ait, cuma günleri mekanlarındaki bazı odaları ilerici Müslümanlara bırakıyorlar. Müslümanlar önceleri kamuya açık bir kütüphanede buluşuyordu. 59 yaşındaki Abdullah "Büyüyen bir hareketiz. İyi olduğu zamanlarda yaklaşık 20 inanan namaza katılıyor" diyor.
 
İslam ve eşcinsellik nasıl bağdaştırılıyor?
 
Ancak bu cuma günü sadece dört kişiler. Kuveykır evinde seccadeleri açıp, namaz kılıyor ve Kuran’ı okuyorlar. Vaazı esnasında "Washington ve dünyada bir hareketlenme var" diyor Abdullah. İyi bir nükteye sevindiği zaman kıkır kıkır gülüyor. Kıkır kıkır gülen, 2 metrelik bir dev.
 
Abdullah Detroitlı, Baptist olarak yetişmiş. Genç iken inancına yabancılaşmış ve ne ilginç ki tam da eğitim amaçlı Pekin’e yaptığı bir gezide Çinli Müslümanların sayesinde yeni inancına kavuşmuş. Eşcinsel olduğunu çok zaman önce ilan etmiş.
 
Ancak şimdi İslam ile eşcinsellik nasıl bağdaştırılacaktı? "Soru şuydu: Nasıl hem inancımı yaşayacak hem de kendimle barışık olacaktım? Aradan geçen yıllar içinde İslam’ı bir değişmezlik olarak değil de bir bütün olarak algılamayı öğrendim. Farklı parçalar bir araya gelip bir bütünü oluşturur, tıpkı bir makinede olduğu gibi." Abdullah bunu söylerken yine kıkır kıkır gülüyor. Kuran’da, Allah’ın insanları farklı renklerde yarattığı yazılı. "İnsan bunu sadece biçimsel olarak anlamamalı."
 
Ya eleştirenler? Geleneksel bir biçimde yaşayan Müslümanların rahatsızlıkları? "Tabii ki muhalefet var. Ben onlarla aynı metinleri okuyorum ama farklı yorumluyorum." Dinin canlı bir şey olduğunu, sürekli değiştiğini ve geliştiğini söylüyor. "21. yüzyılın yaşamı ile baş edebilmek için 7. yüzyılın düşünce biçimini uygulayamayız."
 
Değişimin geleceğini, ama sabırlı olunması gerektiğini söylüyor. Eski kavgaları anımsıyor. "Daha önce bir kadın namaz kıldırmak istediğinde bazı erkekler bunu protesto etti. Ben o zaman dedim ki, ’tamam, sorun değil, bir kenara çekilin, bizim namaz kılmamıza izin verin’. Biz namaz kılarken, yeryüzünde bizi yutacak bir uçurumun açılmadığını gördüler. Bir sonraki namaza onlar da katıldı."
 
Obama? "Müthiş bir duygu"
 
Bu tür ufak başarı hikayeleri Abdullah’a güç veriyor. Bazen ise büyük başarı hikayeleri onun için neşe kaynağı oluyor.
 
Mayıs ayının başında olduğu gibi. Barack Obama o zaman ABD bayrağı ve Amerikan Devlet Başkanının sembolü önünde oturup televizyona çıktı. Olay resmi. Dünyanın en güçlü adamı o zaman şöyle konuştu: "Benim açımdan ileriye gidip, eşcinsel çiftlerin evlenme hakkına sahip olması gerektiğini vurgulamak önemli." İmam o anı anımsıyor: "Bir siyahi olarak ilk siyahi başkanı, ilk ABD başkanı olarak o cümleyi sarf ederken gördüm. Bu müthiş bir duyguydu."
 
Bir gün sonra ilerici Müslümanlar yine Kuveykırların evinde oturuyor. Justin ile Muhammed gelmiş. Abdullah 2 yıl önce onlara imam nikahı kıymış, dışarıdaki bahçede. 32 yaşındaki Suriyeli Muhammed "Aslında çok da dindar değilim. Ama kültürel olarak Müslüman’ım ve gey olmanın sorun olmadığını düşünüyorum." 24 yaşındaki Maliha da bugün gelmiş. 24 yaşındaki kadın çocukken ailesiyle Pakistan’dan ABD’ye gelmiş. İnternet üzeri gruptan haberdar olmuş, bir yıldan beri üye.
 
Neden? "Çünkü mantalitemin, camidekilerin mantalitesiyle ile uyuşmadığını fark ettim." Artık Abdullahgillerle buluşuyor. "Müslüman bir kadın olarak, hemcinslerimin ve eşcinsellerin maruz kaldığı ayrımcılığa karşı bir şeyler yapmakla yükümlüyüm" diyor. Yakında hukuk öğrenimine başlayacak.
 
Ondan sonra Pakistan’a dönmek istiyor. Bir şeyleri değiştirmek için.
 
Kaynak: Alman Spiegel dergisi
 
Video için
 
kaosgl.org için Almanca’dan Türkçe’ye çeviren: Meral Çiçek

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam