02/06/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Adana’da iki kişi “İbne, top” diyerek eşcinsel gence saldırdı; telefon ve cüzdanını gasp etti.

Adana’da homofobik nefret saldırısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Adana’da iki kişi “İbne, top” diyerek eşcinsel gence saldırdı; telefon ve cüzdanını gasp etti. Saldırıya uğrayan kişi İHD Adana Şubesi’ne başvurdu.

Adana’da 26 yaşındaki eşcinsel erkek genç Erhan, kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı. Yüreğir’de iki kişinin saldırısına uğrayan ve gasp edilen Erhan yaşadıklarını şöyle anlattı:

Nefret suçu, tehdit ve gasp

“20’li yaşlardaki iki kişi arkamdan ‘ibne, top, erkek olacaksın’ gibi cümlelerle bana bağırdı. Ardından yumruk attılar. Ardından zorla telefon ve cüzdanımı aldılar. Yardım istediğimde daha çok şiddete maruz kaldım. Bana ‘bir daha seni buralarda görmeyeceğiz, görürsek öldürürüz’ dediler.”

Erhan’ın saldırının ardından aldığı sağlık raporuna göre çene bölgesinde hasar meydana geldi.

İHD hukuki süreci takip ediyor

Erhan saldırının ardından İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi LGBTİ Hakları Komisyonu’na başvurdu. Şube’den Mehmet Bayram olayla ilgilendiklerini belirterek yaşananları KaosGL.org’a şöyle aktardı:

“İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi LGBTİ Hakları Komisyonu olarak olay ile ilgili hukuki süreci takip ediyoruz. Ayrıca olayda çok yoğun psikolojik sorun yaşayan mağdurun ilgili birimlerden medikososyal destek alarak yaşadığı olayı atlamasını sağlamaktayız. Olayın bulunduğu bağlı kolluk kuvvetleri ve savcılıkla yaptığımız görüşmeler neticesinde, faillerinin bulunmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.”

Nefret suçlarında mekan kamusal, failler ikiden fazla, polis ilgisiz!

Kaos GL Derneği, 2017 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’nu geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaştı.

Rapora göre nefret suçları daha çok kamusal alanlarda işleniyor, failler çoğunlukla iki kişiden fazla ve saldırılar görgü tanıklarının gözü önünde gerçekleşiyor.

Vakaların beşte üçünde failler iki veya daha fazla sayıda kişiden oluşuyordu. 117 olaydan 32’sinde failler üçten fazla kişiydi.

Rapora göre; mağdurların çoğu ailelerinden ve kolluk kuvvetlerinden ciddi biçimde korkuyorlardı. Mahkemelere veya diğer devlet aygıtlarına güvenmiyorlardı. Bu nedenle de kolluk kuvvetlerine veya mahkemelere son derece az sayıda olay ihbar edildi. 117 vakadan sadece 19’u polise bildirilirken sadece 7’si mahkemeye intikal etti. Sadece 1 vakada polis olayı nefret suçu olarak değerlendirdi.

Rapor hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

2018 Nefret Suçları Araştırması devam ediyor

Kaos GL, 2018 yılında homofobik ve transfobik nefret suçuna maruz kalan ya da tanık olanları araştırmaya katılmaya çağırıyor. Araştırmaya katılmak için burayı ziyaret ediniz.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam