14/10/2020 | Yazar: Ares Berfan Hür

Aromantik aseksüel deneyimler ve karşılığında alınan tepkiler sadece aroas+lara özel değil!

Adlandıramadığımız ilişkiler, açıklayamadığımız şiddet Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Normal kabul edilenin dışındaki atipik ilişkilenmeler aromantik ve/veya aseksüel (aroas+) deneyime sahip kişilerin ötesinde, tüm kuirlerin ve hatta nakuirlerin de hayatlarında yer alıyor.  Aşk diye adlandırabileceğimiz, kuvvetli sevgi hissettiğimiz arkadaşlar, cinsel veya romantik münasebetimiz bulunmayan ama yine de hayatımızda yol arkadaşı bellediğimiz can dostlar, sarılmak ve dokunmayı, okşamayı içeren ama cinselliğe dökülmeyen fiziksel hazlar, romantik ilişki kurmadan düzenli cinsellik deneyimleri geniş çapta mevcut.

Bu görünmez, normal varsayılanın dışındaki deneyimleri su yüzüne çıkarmak adına, aroas+ beyanı olmayan kuirlere atipik ilişkilerini ve pratiklerini sorduk. Onlar anlattı, biz dinledik ve ilişkilenme biçimlerimizi, hislerimizi, pratiklerimizi bir araya getirdik.

Yıldız: Cinsel birliktelik yaşadığım ama ne arkadaşım ne sevgilim olan insanlar var, kısıtlı alanda kısıtlı yakınlık kurduğum insanlar. Cinsel bir ilişki yaşamadığım ama hayatımın her anında yanımda duran, yanında durduğum, hayatıma dair her şeyi paylaştığım insanlar da var. O yüzden bende (arkadaş-sevgili arasındaki) sınırlar biraz muğlak. Ve bi yandan da arkadaşlarımı da cinsel olarak arzuluyorum, fark cinsellikse öyle bir fark da yok. Bir arkadaş da sevgili de koli de bunlar bizim taktığımız isimler bunların hiçbiri aslında genel geçer hayatımızı belirleyen şeyler değil. Bir insanla tanışıyorsun ve onu nereye koyacağını bilemiyorsun ve bütün o kurduğun etiketler darmaduman oluyor. 

Gözde: Benim için arkadaşlık partnerlik kolilik sevgililik bunların hepsi akışkan. Çoğu zaman da dönem dönem ilişkilerim dönüşebiliyor. Arkadaşım bazen kolim oluyor. Bazı dönemlerde sevgilim olabiliyor. Herkesin aynı şekilde yaşadığını da düşünmüyorum romantizmi ve cinselliği aslında.

SK: Tanımadığın insanların sana dokunmasını istemiyor olabilirsin, dokunmak için yeni insanlarla gidip tanışmak istemiyor olabilirsin… Buna gerek duymuyor olabilirsin. Cinsellik herkes için olmazsa olmaz bir şey değil… Benim için olmasa da olur açıkçası. Sevişmek için sevişmek yok benim hayatımda. Bu şekilde iyi hissedemiyorum. Asla yapmam değil, ama şu ana kadar karşıma çıkmadı.

Akışkan ilişkiler hayatımızın her yerinde mevcut

Akışkan ilişkiler hayatımızın her yerinde mevcut olmasına rağmen, romantizmi en tepeye koyan hiyerarşik ilişkilenme anlayışı ve pratikleri belirli kalıplara sokan normlarımız nedeniyle romantik ya da yoğun sevgi içeren arkadaşlıklarımızı, sevişmediğimiz sevgililerimizi kendimize, çevremize anlatmakta zorlanıyoruz.

Yıldız: Yakın arkadaşlarıma karşı şeyi çok hissediyorum, onlara sevgilime karşı duyduğumdan çok daha büyük bir yakınlık hissediyorum, saçının teline zarar geldiğinde beni harap ediyor. Mesela yakın zamanda bir arkadaşım başka birini sordu bu kim diye, ama o benim şuyum diyemedim, canım çünkü. Yakın dostum dedim ama iğreti geldi çünkü biz birlikte bir yol yürüyoruz.

Gözde: Arkadaşlıklarımı romantik bir yerden kuruyorum aslında. Birisiyle arkadaşsam, yakın çevremdeyse daha doğrusu, insanların böyle çok arkadaşlık olarak tanımlamadıkları şeyin ötesinde böyle deneyimlediğimi düşünüyorum. Ortaöğretimin ilk yıllarında birkaç tane arkadaşımla böyle bence romantik bir ilişki içinde olduğumuzun karşılıklı olarak farkındaydık çok konuşulan bir şey olmamasına rağmen. Açılma sürecimi etkileyen bir şeydi, ben 13 yaşında açıldım kendime. Kurduğum arkadaşlıklardan dolayı da çok düşündüğüm bir şeydi çünkü deneyimin kendisi böyle fiziksel bi deneyim olmadığında… Bir yere kendini koymak istiyorsun ya. Zaten ilk açıldığımda lezbiyen olarak açılmıştım mesela çünkü deneyimim hiç öyle değildi, hiç bilmiyordum falan. Sonrasında iki sene sonra ben biseksüelim falan demiştim. Açılma sürecimi etkileyen romantik arkadaşlıklarımdı aslında.

SK: Klasik anlamda romantik pratikler bana çok komik geliyor… Ama bazen de çevremde olmayan, tanımadığım, karşılık almadığım kişilere karşı romantik hisler beslediğim oluyor, onlardan habersiz.

Zorbalık ve partner şiddeti

Bu yapılarımızı dillendiremememiz, dile getirilebileceğini bilmememiz veya dile getirmeyi öğrenmememiz, bu deneyimleri paylaşırken kullanabileceğimiz kelime hazinemizin olmaması aroas+ların olduğu gibi aroas+ beyanı olmayan kişilerin de istismarvari ilişkilerde kendini bulmasına, beden ve haz sınırlarını ve taleplerini dile getirememesine veya getirdiğinde utandırılmasına, adlandıramadığı bir ayrımcılık yaşamasına önayak olabiliyor. İlişkilerdeki pratiklerin tektip varsayılmasının, romantizmin ve cinselliğin sevgiliye özel alana kapatılmasının, arkadaşlıkların partnerlerden daha düşük değerli ilişkiler olarak görülmesinin geniş çapta normal kabul edilmesi nedeniyle, atipik pratikleri bulunan fakat aroas+ şemsiyesi altında beyanı bulunmayan kuirler zorbalığa ve partner şiddetine maruz kaldıklarını ifade ediyorlar.

Gözde: Arkadaşlık kolileşmesini anlamıyorlar insanlar bence. Romantik arkadaşlıklar anlaşılmadığında da, bir partnerim varsa hayatımda veya birden fazla, bunun (didiklenip) romantik arkadaşlığımın sorgulanması şeklinde partner şiddeti yaşayabiliyorum.

E.K.: Alışıldık olmayan sınırlar koymak istemem çoğu zaman sözlü şiddete maruz kalmama neden oluyor. Sıradan koliyle öpüşmek istememem, alta yatmak istememem nedeniyle hem arkadaşlarımdan hem de partnerlerimden tepki aldığım oluyor.

S.K.: Biliyorum ki arkadaşlarım benim iyiliğimi istiyorlar, ancak bazen fazlaca ısrarcı oluyorlar bu konuda, ben kötü hissediyorum. Sevgilim olsun diye çaba harcayacak bir isteğim yok benim. Çevremde “Artık 41 yaşına geldin, biriyle ol,” gibi bir baskı var. Neyse ki evlen demiyorlar (gülüyor). Konuyu hemen kapatasım geliyor.

Terimler…

Konuştuğum kuirlere bildikleri aroas terimleri ve bunlara yakın hissedip hissetmediklerini de sordum.

Gözde: Ben üniversitenin ilk iki yılında falan kendimi demiseksüel olarak tanımlıyordum aslında. Bunun da böyle yani, yetiştiğim yerde ne kadar internet çocuğu olursam olayım çevremde birisi ben şuyum demediği sürece ben de oyum diyebileceğim bir şey değildi benim için. Kolay değildi. Ama örgütlendiğim yerde, LeGeBiT’te örgütlenmiştim o zaman, böyle demiseksüellik aseksüellik üzerinde konuşmaya başladığımız zamanlarda ben demiseksüelim (diye düşünmüştüm). Bu benim için bir deneyim olarak kaldı, demiseksüel olarak hissettiğim ve öyle yaşadığım bir dönem oldu. Şu anda öyle hissetmiyorum. Ama öyle bi dönemim oldu!

Yıldız: Aslında ben romantik çekim hissettiğimi düşünmüyorum ama bir yandan da beyansızlığın da güçlendirici bir yönü var.

S.K: Demiseksüel kelimesini kendime yakın buluyorum.

Aroas+ şemsiyesi altına düşen diğer deneyimlerle ilgili terimleri www.karoasarti.com adresindeki Temel Kavramlar sayfasından inceleyebilirsiniz. Atipik veya normatif, aroas veya allo (aroas olmayan) pratiklerimizi çevre ve partner baskısı altında kalmadan, sınırlarımızı çekmenin en doğal hakkımız olarak kabul edileceği bir deyting diyarı dilerim hepinize lubunya!


Etiketler: yaşam, cinsellik
nefret