04/02/2014 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü’nün bugün yayımladığı rapor Avrupa ülkelerindeki transların uğradığı insan hakları ihlallerine dikkat çekiyor.

Af Örgütü’nden Trans Hakları Raporu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Af Örgütü’nün bugün yayımladığı rapor Avrupa ülkelerindeki transların uğradığı insan hakları ihlallerine dikkat çekiyor.
 
Kim olduğuma devlet karar veriyor: Avrupa’da trans bireylerin yasal olarak tanınmasındaki eksiklik adlı rapor, cinsiyetin yasal olarak tanınması için zorunlu kılınan uygulamaları ayrıntılarıyla anlatıyor.
 
Uluslararası Af Örgütü’nün ayrımcılık uzmanı Marco Perolini rapora ilişkin, "Devlet cinsiyetin yasal olarak tanınmasını ameliyatlara, hormon tedavisine ve kısırlaştırmaya bağlı hale getirerek trans bireyleri bu seçeneklere mecbur bırakmamalı,” diye konuştu.  
 
“Transların Mahremiyet Hakları Korunmalı”
Danimarka, Finlandiya, Fransa, Norveç, Belçika, Almanya ve İrlanda’ya odaklanan rapor, cinsiyetin yasal olarak tanınmasının pek çok devlette katı koşullara tabi olduğunun altını çiziyor.   

Perolini, transların insan haklarını güvence altına alma konusunda atılabilecek adımları şöyle açıklıyor: “Devletler trans bireylerin, kendi cinsiyet kimliklerine dair sahip oldukları algı ile uyumlu bir şekilde, cinsiyetlerine dair yasal olarak tanınma elde etmek için hızlı, erişilebilir ve şeffaf bir prosedürden geçmelerini güvence altına almalı. Bunu yaparken de mahremiyet haklarını korumalı ve onların haklarını ihlal eden zorunlu gereklilikleri zorla kabul ettirmemeli.”  


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam