18/04/2023 | Yazar: Kaos GL

Dünya İnsani Dayanışma Derneği’nin yayımladığı “Afet bölgesinde LGBTİ+ olmak ve yapılabilecekler” metni hatırlatıyor: Özellikle kimliği açık kişiler açık bir şekilde ayrımcılığa maruz kalıyor olabilir.”

Afet bölgesindeki LGBTİ+’lar için neler yapılabilir? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünya İnsani Dayanışma Derneği sosyal medya hesabında “Afet bölgesinde LGBTİ+ olmak ve yapılabilecekler” başlıklı bir metin yayımladı.

Dernek, “Afet bölgesindeki kaynaklara erişim ve ayrımcılık konusunda dezavantajlı gruplardan biri de LGBTI+’lardır. Her yaş grubunda cinsel kimlik ve yönelim nedeniyle ayrımcılığa ve zorbalığa maruz kalma ihtimali söz konusudur. Bu nedenle psikososyal müdahalelerde bulunurken risk altındaki kişilerin fiziksel ve psikolojik iyi oluşunu korumak önemlidir” diyor yapılabilecekleri şu şekilde sıralıyor:

·       Afet sahasında kaynaklara erişim konusunda kısıtlılık yaşayan, etiketlenme dışlanma ve şiddet tehlikesiyle karşı karşıya olan gruplardan biri de LGBTİ+’lardır.

·       Özellikle kimliği açık kişiler açık bir şekilde ayrımcılığa maruz kalıyor olabilir.

·       Toplumsal cinsiyet rollerine uymayan çocuk ve ergenler akranları tarafından zorbalığa uğruyor olabilir.

·       Öncelik bu kişilerin fiziksel güvenliği olmalıdır. Buna yönelik birlikte koruyucu planlar yapılmalıdır.

·       Kişinin sosyal destek ağları öğrenileli, bu kişilerle dayanışma içinde kalabilmesi için yollar konuşulmalıdır.

·       Bu bireylerin kaynaklara erişimindeki engeller ve kısıtlılıklar tespit edilmeli, bu kaynaklara erişebileceği kurumlara iletişime geçmesi sağlanmalıdır.

·       Çocuklar ve ergenlerle grup çalışmaları yaparken farklılıklarımıza odaklanan psikososyal çalışmalar da eklenmelidir.

·       Medikal hizmetler sağlanırken hormon gibi öznel ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır.

·       Kişisel içsel ve dışsal kaynakları tespit edilmeli, psikolojik iyi oluşunu destekleyecek güçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.

·       Kişinin cinsel kimliği ya da yönelimini sizinle paylaşmış olması diğer kişi ve kurumlarla paylaşmak istediği anlamına gelmeyebilir. Bu nedenle rızası almak çok önemlidir.

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam