29/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Uganda’nın LGBTİ+ karşıtı yasasının ardından pek çok Afrika ülkesinde karşıt yasa tasarıları hazırlanıyor.

Afrika’daki yeni LGBTİ+ karşıtı yasa tasarıları, haklara yönelik baskıyı nasıl genişletiyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Afrika’daki aktivistler, birçok Afrika ülkesinde çıkarılması düşünülen yeni “nefret” yasalarının yeni suçlar yaratarak ve grupları hedef alarak LGBTİ+ haklarını aşındırma riski taşıdığı konusunda uyarıyor.   

Yeni yasa tasarılarının çoğu, geçen mayıs ayında kabul edilen ve eşcinsellik için ölüm cezasını da içeren Uganda’nın eşcinsel karşıtı yasasına benziyor.  Uganda’daki yeni yasaya göre, HIV/AIDS’in eşcinsel ilişki yoluyla bulaşması için önerilen ölüm cezasıyla birlikte cezalar, daha sert hale getiriliyor.

Mevzuatta ayrıca eşcinselliği "teşvik etmek" suçuna 20 yıl hapis cezası da öngörülüyor; buna "eşcinselliği teşvik etmek" amacıyla destekleyici olduğu düşünülen materyallerin yayınlanması, mali destek sağlanması veya mülk kiralanması gibi faaliyetler de dahil.

“Yasalar, LGBTİ+ olarak tanınmayı bile suç sayacak biçimde genişletiliyor”

Eşcinsel ilişkiler 30'dan fazla Afrika ülkesinde hâlâ yasa dışı ancak aktivistler, Kenya ve Gana gibi ülkelerde önerilen yeni yasaların neyin suç olduğunu yeniden tanımlayarak mevcut yasaların kapsamını genişleteceğinden korkuyor.  Madrid merkezli bir insan hakları grubu olan ILGA World'ün araştırma yöneticisi Lucas Ramón Mendos, "Şimdi yasaların nasıl yeni hükümlerle geldiğini ve LGBTİ+ olarak tanınmayı bile suç sayacak şekilde genişlettiğini görüyoruz" dedi.

Uganda’nın ardından Kenya, Gana, Tanzanya ve Güney Sudan da LGBTİ+ karşıtı yasalara hazırlanıyor

Openly’de yer alan habere göre; yeni yasaların ve tasarıların mevcut yasalardan farkları şöyle:

Kenya'da muhalefet milletvekili Peter Kaluma, Uganda yasalarının birçok yönünü taşıyan ve eşcinsel seksi özellikle bazı durumlarda hapis ve hatta ölümle cezalandıracak olan Aile Koruma Yasa Tasarısını öne sürdü.  Eşcinsel seks Kenya'da zaten yasa dışı, ancak sömürge döneminden kalma yasalar nadiren uygulanıyor. Kenya, uzun süredir LGBTİ+’lar için göreceli bir sığınak olarak görülüyor. Tasarının, toplanma özgürlüğü, mahremiyet ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı bilgi ve hizmetlerine erişim gibi bazı anayasal hakların sınırlandırılmasını önerdiğini belirtti. Bu, LGBTİ+ gösterilerini ve Onur Yürüyüşü kutlamaları gibi toplantıları fiilen yasa dışı hale getirebilir. Nairobi merkezli avukat Kevin Muiruri, yeni tasarının Uganda’daki yasayla "aynı kumaştan kesildiğini" söyledi.

Gana'da, çoğu yasa koyucunun desteklediği LGBTİ+ karşıtı bir yasa tasarısı parlamentoda görülüyor.  Erkekler arasındaki cinsel ilişkiye zaten üç yıla kadar hapis cezası verilen Gana’da yeni yasa tasarısı ile LGBTİ+ olarak tanımlanan kişilere bile ceza getirecek. Söz konusu tasarı, kabul edilmesi halinde trans olmayı da suç sayacak ve LGBTİ+ haklarını savunanlara 10 yıla kadar hapis cezası getirecek.

Uganda yasasının kabul edilmesinin ardından Tanzanya ve Güney Sudan'daki bazı milletvekilleri de LGBTİ+ karşıtı benzer yasal önlemler önermeyi planladıklarını söylediler.

Tıklayın-“Birçok Afrika ülkesinde LGBTİ+ örgütleri yasaklandı”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset, dünyadan
İstihdam