09/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü, yayınladığı analizde on iki Afrika ülkesindeki LGBTİ+ karşıtı yasaların LGBTİ+’lara yönelik bir baskı aracına dönüştüğünü raporladı.

“Birçok Afrika ülkesinde LGBTİ+ örgütleri yasaklandı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Afrika’daki LGBTİ+’ların durumunun 2023 yılında giderek kötüleştiğini belgeleyen rapora göre; LGBTİ+’lar ayrımcı hukuki uygulamalarla karşı karşıya kaldı.

Uluslararası Af Örgütü’nün Almanya’daki Afrika Masası Sorumlusu Franziska Ulm-Düsterhöft, birçok Afrika ülkesinde LGBTİ+ örgütlerinin yasaklandığını belirterek şunları söyledi:

"2023 yılında birçok Afrika ülkesinde LGBTİ+ örgütleri yasaklandı ve meclisler feshedildi. Lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslere yönelik saldırılar ve tutuklamalar olağan hale geldi. LGBTİ+'lara verilen destek de giderek daha fazla suç haline getirilirken, bu durumdan etkilenenler işlerini, evlerini ve tıbbi bakıma erişimlerini kaybediyor. Birçok yerde durum o kadar tehlikeli ki, birçok LGBTİ+ saklanıyor ya da kaçmaya çalışıyor.”

Tıklayın- Uganda’nın nefret yasası, yükümlü olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı!

Tıklayın- “Bu tasarının kabul edilmesi, Uganda’da yaşayan LGBTİ+’lar için yıkıcı sonuçlar doğuracak”

“Uganda’da çıkan LGBTİ+ karşıtı yasa, kıtada benzer yasaların hazırlanmasına yol açıyor”

Raporda, Afrika’daki 31 ülkede rızaya dayalı eşcinsel cinsel eylemlerin yasaklandığı belirtildi. Bununla beraber; Uganda’da 2023 yılında yürürlüğe giren eşcinsellik karşıtı yasanın diğer Afrika ülkelerinde de benzer yasaların hazırlanmasına yol açtığı ifade edildi.

Kıtadaki ülkelerin LGBTİ+ hakları konusundaki durumlarını ele alan raporda Gana parlamentosunun kıtadaki en sert LGBTİ+ karşıtı yasalardan birisini hazırlaması halinde, halihazırda bir dizi insan hakkı ihlaline maruz kalan LGBTİ+’ların durumunun daha da tehlikeli hale gelebileceği vurgulandı.

“Kenya’daki yasa tasarısı sığınma hakkını ortadan kaldıracak tedbirler içeriyor”

Raporda Kenya’da 2023’te parlamentoya “aileyi korumak” için sunulan yasa tasarısı şu ifadelerle değerlendirildi:

“Tasarı, rızaya dayalı eşcinsel cinsel faaliyeti yasaklamayı amaçlamaktadır. Tasarı, toplanma hakkı ve mahremiyet hakkı, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişim gibi temel hakları kısıtlayabilecek ve cinsel yönelim ve kimliğe dayalı zulüm nedeniyle sığınma hakkını ortadan kaldırabilecek tedbirler içermektedir.”

Rapora ulaşmak için tıklayın


Etiketler: insan hakları, siyaset, dünyadan
İstihdam