05/08/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Afyon’da trans kadın evinde bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırgan, yaralı kadını gasp etmek de istedi. Pembe Hayat’tan Buse Kılıçkaya saldırının ardından, ‘Nefret suçları cezalandırılmadıkça saldırganlar cesaretleniyor. ‘Sahipsiz evlat’ muamelesi görüyoruz’ dedi.

Afyon’da trans kadına bıçaklı saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Afyon’da trans kadın evinde bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırgan, yaralı kadını gasp etmek de istedi. Pembe Hayat’tan Buse Kılıçkaya saldırının ardından, “Nefret suçları cezalandırılmadıkça saldırganlar cesaretleniyor. ‘Sahipsiz evlat’ muamelesi görüyoruz” dedi.

Afyon’da trans kadın Buse dün (4 Ağustos) evinde bıçaklı saldırıya uğradı. Transfobik nefret saldırısının ardından Buse’nin tedavisi hastanede devam ederken, polis saldırganı yakalayarak gözaltına aldı.

Bıçakla saldırdı, gasp etmek istedi

Seks işçiliği yapan Buse’yi müşteri gibi arayarak evine giden saldırgan, eve girer girmez Buse’yi sağ tarafından bıçakladı. Yaralı trans kadın yerde yatarken parasını gasp etmeye çalıştı. Buse’nin kendisinde para olmadığını belirtmesi üzerine saldırgan evden kaçtı.

Buse, yaralı haldeyken arkadaşı Derin’i aradı. Derin’in olay yerine zamanında yetişmesi sonucu Buse hastaneye kaldırıldı. Bir gün yoğun bakımda kalan Buse’nin tedavisi sürüyor.

Arkadaşı hayatını kurtardı

Telefon alım satım işiyle uğraşan ve adının Süleyman olduğu belirtilen saldırgan, yaralı trans kadının arkadaşı Derin’in yardımlarıyla yakalandı. Derin, yaşananları KaosGL.org’a anlattı:

“Arkadaşım beni aradıktan sonra hemen yetiştim. Bilincini yitirmeden önce tüm yaşananları bana anlattı. Ben de polise aktardım. Arkadaşım telefonundan saldırganın numarasını bulup polise ilettim. Polis de saldırganı böylece yakaladı.”

“Telefonla tehdit alıyorduk”

Kendisi de trans kadın olan Derin saldırıdan dolayı tedirgin olduğunu söyledi:

“Tedirginim, korkuyorum. Hiç kimseyle görüşmek istemiyorum. Ben de Buse gibi tek yaşıyorum. Hiç kimsem yok. Daha önce de telefonla tehdit ediliyorduk ama fiziksel bir saldırı ilk kez gerçekleşti.”

“Suç cezasız kaldıkça saldırganlar cesaretleniyor”

Saldırının ardından görüşlerine başvurduğumuz Pembe Hayat LGBTİ Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, trans aktivist Buse Kılıçkaya, “Translara saldırılar cezasız kaldıkça saldırganlar cesaretleniyor” dedi.

Bu saldırının bir nefret suçu olduğunu belirten Kılıçkaya sözlerine şöyle devam etti:

“Kanunlarda örneğin bu saldırıya gasp ve yaralama deniyor. Ancak devletin transların yaşam hakkını güvence altına almadığı, sahipsiz evlatlar gibi davrandığı bir ülkede gasp ve yaralamadan başka boyutları da olan saldırılardır bunlar. Siz saldırganlara ceza vermezseniz, seks işçisi translara bir eşya gibi davranılır!”

“Devlet ile saldırganın zihniyeti aynı”

Ankara sokaklarındaki “Lut kavmi” afişlerini ve katliam çağrısını da hatırlatan Kılıçkaya, “Sokak ortasında bıçaklanan, ölüyorum diye bağırdığında sokağa kimsenin çıkmadığı, yürüyüşleri gaza boğulan transların ülkesi burası” dedi.

Kılıçkaya, “Devlet ile bıçaklayan kişinin zihniyeti aynı” diyerek hukuki süreçlerde trans kadınlara ayrımcılık yapıldığını vurguladı:

“Mahkemeler saldırıya uğrayan trans kadına ‘terörist’ diyor, ‘sapıktır hak etmiştir’ yargısını besliyor. Bütün bu ayrımcılık ve nefret iklimi değişmedikçe, nefret suçları cezalandırılmadıkça, anayasal korunma sağlanmadıkça bu saldırılar maalesef ki artmaya devam edecek.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam