22/02/2024 | Yazar: Özge Gökpınar

17 Mayıs Derneği, yaşlı LGBTİ+’lara yönelik dünyadan iyi örnekleri paylaşıyor.

“Age of Diversity” kimdir? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kırkından Sonra Lubunya İnisiyatifi, çoğu en başından beri Türkiye’de LGBTİ+ hareketinde olan ve farklı örgütlerde 20 yılı aşkın çalışma deneyimine sahip 40 ve 50 yaşın üzerindeki LGBTİ+ aktivistlerden oluşan bir grup olarak 2019 yılında kurulmuştu. İlk toplantısını 14 – 15 Aralık tarihlerinde (2019) Bolu’da gerçekleştiren inisiyatif, yaşlı LGBTİ+ topluluğuna ilişkin iyi örnekleri tartışmış ve “Birlikte nasıl yaşlanırız?” sorusuna yanıt aramıştı.

İnisyatif yola 17 Mayıs Derneği çatısı altında 40+ Lubunya olarak örgütlenmeye devam etti. O tarihten bu yana LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Grubu ve LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Programı adı altında dernek bünyesinde çeşitli projelerini hayata geçirdi. Son çalışmasında Program, Türkiye’de LGBTİ+ yaşlanma çalışmalarında yeni bir dönem başlatmak amacıyla Fransa Büyükelçiliği desteğiyle Şubat ayına kadar (2024) kadar Fransa’dan GreyPride örgütü ile beraber çalıştı. Örgütten iki kişiyi dört gün süreyle Türkiye’de belgesellerini göstermek üzere ağırladı ve Ankara’daki diğer LGBTİ+ örgütleriyle buluşturdu. Aralık başında da farkındalık artırma ve sosyalleşme alanı sağlamak adına kış toplantısı düzenledi.

LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Programı şimdi Şubat – Mayıs aylarında, kurulduğu günden bu yana farklı yıllarda farklı çalışmalar kapsamında hazırladığı 3 farklı yayın içerisinde yer almayan yaşlı LGBTİ+’lara yönelik bazı iyi örneklerden dördünü her ay okuyucularla paylaşmayı hedefliyor. Aynı zamanda, Mart ve Nisan aylarında Zoom uygulaması üzerinden iki farklı uluslararası dayanışma toplantısı düzenlemeyi ve iki farklı kuşaklararası iletişim etkinliği gerçekleştirmeyi planlıyor. 

Polari

Savunuculuk faaliyetlerinin bir parçası olan bu çalışmalarda ilk incelemeye alınan çalışma ise, İngiltere’den “Age of Diversity”.

Age of Diversity, 2009 yılında “Polari” örgütünün kapanması ile kurulmuş bir sivil toplum örgütü. Polari, İngiltere’de LGBTİ+’lar arasında kullanılan ve İtalyanca, eski Fransızca, Yiddişçe, eski İngilizceden ve bu dillerdeki argo kelimelerden türetilmiş, Türkçedeki “Lubunca”ya tekabül eden LGBTİ+ argosuna verilen ad olan “Polari”nin bu sivil toplum örgütüne isim vermesi aslında şaşırtıcı da değil. 

“Polari”, 1993 yılından 2009 yılına kadar LGBTİ+ yaşlılık alanına dair en kapsamlı çalışmaları ortaya koymuş. Yaşlı LGBTİ+’ların ihtiyaç ve beklentilerini anketlerle analiz ederek, daha iyi hizmet hedefiyle çalışmış ve alana bilgiler sağlamış. Polari'nin son faaliyetlerinden bazıları, yaşlı LGBTİ+’ların ihtiyaçlarını gündemleştirmek için ulusal ve yerel kamu kurumlarıyla iş birliği kurmak ve yaşlı LGBTİ+’lara bilgi ve tavsiyeler sunmak olmuş.

Polari’den bayrağı teslim alan “Age of Diversity” ise Polari’nin kurucusu Lindsay River ile beraber, fabrika ayarlarına geri dönerek, dışarıdan fon almayı bırakan bir kuruluş. Age of Diversity’nin şu anki amacı tamamen yaşlı LGBTİ+’lara dönük ulusal çapta çalışmalar üretmek, yaşlanan ve yaşlı LGBTİ+’lara düzenli bilgi üretmek ve bu bilgiyi topluluğuna ve üyelerine email listeleri aracılığıyla iletmek ya da e-maile erişimi olmayan/bilgisayar kullanamayan üyelerine ise bülten hazırlayıp posta yoluyla iletmek. İngiltere’deki en büyük hizmet örgütlerinden biri olan Age UK için de geride bıraktıkları araştırma ve çalışmalarla da, bilgi sağlamaya devam ediyorlar.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam