21/08/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Ağustos ayının ikinci haftasında yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik.

Ağustos ayının ikinci haftasından 69 nefret haberi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ağustos ayının ilk haftasında (8-14 Ağustos) gazetelerde LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ve nefret söylemini kaosGL.org okurları için derledik.

Bu haftanın da gündemi İstanbul Sözleşmesi. Sözleşme karşıtlığını LGBTİ+’ların yaşam hakkı karşıtlığından kuran haber ve köşe yazıları “fıtrata aykırılık”, “suç”, “günah” gibi iddialarla ayrımcı söylem ve nefret söylemi üretti, yaygınlaştırdı.

Başlayalım!

8 Ağustos, Yenigün Doğdu

Rize’de çıkan gazete Abdurrahman Dilipak’ın ayrımcı yazısına yer veriyor: “Ailenizde bir lezbiyen gelin, homoseksüel bir damat ya da gayrimeşru bir çocuk ister misiniz?”

8 Ağustos, Yeşilırmak, Yeni Emel

Amasya’da çıkan gazeteler Amasya İmam Hatipliler Derneği Başkanı ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği İl Dernek Başkanı İbrahim Aslan’ın ayrımcı sözlerine alan açıyor: “Sözleşmenin eşcinselliği yaygınlaştırıcı ve makulleştirici yaklaşımına karşı çıkmak insan neslinin korunması açısından vazgeçilmezdir.”

8 Ağustos, Milli Gazete, Yeni Akit, Yeni Devir (İstanbul, Avrupa)

İstanbul Sözleşmesi Çalışma Platformu isimli grubun homofobik sözlerine yer veriyor: “İstanbul Sözleşmesi toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsel yönelim, gelecek, din vb. referansların kökünü kazınması gibi kavram ve düzenlemelere yer vermek ve bunların uygulanması dayatmak suretiyle toplumsal ayrışma, kadın-erkek ilişkilerinde çatışmaya, ailede erozyona, toplumun milli manevi değerlerinde yozlaşmaya sebep olmakta.”

8 Ağustos, Türkiye, Doğru Haber, Yeni Akit

Gazeteler, Hukukçu Kadınlar Demeği Başkanı ve İstanbul Sözleşmesi Çalışma Platformu Sözcüsü Figen Şaştım’ın ayrımcı sözlerine yer veriyor: “Sözleşmede özellikle bizleri rahatsız eden toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsel yönelim gibi kavramlar var. Toplumu cinsiyetsizleştirme, tamamen yepyeni bir cins ortaya koyma gayreti içerisindeler.”

8 Ağustos, Yeni Akit, Günebakış (Trabzon)

Sefa Saygılı: “Bir kısım muhafazakâr kişi/kurumlar İstanbul Sözleşmesi ve uzantı yasası 6284 sayılı yasayı anlamıyor veya anlamak istemiyor. Halen "kadın hakları" veya "Kadına şiddeti önleyen sözleşme/yasa"olduğunu zannediyorlar. İstanbul Sözleşmesi'ni ve 6284 sayılı yasayı anlama kılavuzuna ihtiyaç bulunmaktadır. Öncelikle feminist önderlerin söylemlerine, Mor Çatı Derneği'nin sosyal medya hesaplarına, LGBTİQ+ dernekleri ile KAOS GL internet sitesine ve kullandıkları slogan ve taşıdıkları dövizlere (yazamayacağız) bakılarak anlamak mümkün olabilir.”

8 Ağustos, Doğru Haber

Abdullah Aslan: “Rusya bile, Sözleşme müzakerelerinde "cinsel tercih", "toplumsal cinsiyet kimliği" ve "partner" kelimelerine itiraz etmiş, bunların Sözleşmede geçmesi halinde Sözleşme'yi imzalamayacağını belirtmiştir. Bu kavramlar Sözleşme'de geçtiği için Rusya ve Azerbaycan da Sözleşme'yi imzalamamıştır.”

8 Ağustos, Doğru Haber

Abdullah Aslan: “Rusya bile, Sözleşme müzakerelerinde "cinsel tercih", "toplumsal cinsiyet kimliği" ve "partner" kelimelerine itiraz etmiş, bunların Sözleşmede geçmesi halinde Sözleşme'yi imzalamayacağını belirtmiştir. Bu kavramlar Sözleşme'de geçtiği için Rusya ve Azerbaycan da Sözleşme'yi imzalamamıştır.”

8 Ağustos, Çukurova Barış

Adana’da çıkan gazetede Semih Karakoç: “Bu sözleşmede AB komisyonunun hedeflediği bir başka aforizma cinsel normalleşme sağlanmasıdır. LGBT sitesinin sohbet bölümünde (GABİLE) aktif kullanıcı ve kayıtlı üye sayısına bir bakarsanız olayın vahametini çok daha net görebilirsiniz benden söylemesi....”

9 Ağustos, Sonsöz

Batman’da çıkan gazetede Fatih Yokuş: “Kadının beyanı esastır" yasasına dayanarak; "Sevgilimi eve getireceğim babam/kocam beni öldürebilir" diye savcılığa başvurursa savcılık nasıl bir karar vermek zorunda kalır? Evden uzaklaşan koca/baba durumu ne olacak? Sözleşmenin dördüncü maddesi ve "Cinsel yönelim" ifadesi" izahata gerek olmayan bir durum.”

9 Ağustos, Diriliş Postası

Ferhat Ersin: “İstanbul Sözleşmesi; insanları sadece kadın ve erkek diye sınırlandırmaya Allah'ın yarattığı cinslere ek olarak farklı cinsler ve cinsel yönelimler ihdas edecek kadar ileri görüşlü, anlayışlı, hoşgörülü bir dünyanın tapusudur.”

9 Ağustos, Doğru Haber

Gazete Türkiye Aile Meclisi’nin nefret açıklamasına alan açıyor: “Eşcinsellik reklamına hayır dediler.”

9 Ağustos, Aydınlık

Şule Perinçek: “Gençliği bu "mevziiden" koparmaya, dağıtmaya çalışıyor. Özgürlük istiyorsan bak ben sana neler, neler sunuyorum, gel terörist ol; gel bölücü ol; yobaz ol; cinselliği pazara düşür; gel eşcinsel ol, 58-108 cinsiyetten(l) birini seç, hatta bebeyken bile bunu yapabilirsin özgürlüğün tavan yapar; burnuna, diline, beynine halka tak; herkesin saçı san-siyahken sen tabuları kır saçını mora-turuncuya boya; şu müziği dinle, dumanlı dumanlı barlara takıl; maddelerin bağımlısı ol ama özgürlüğünü dibine kadar yaşa... milletmiş, vatanmış, Sakarya'ymış... boooş ver... Bardağın dibi, yetmedi şişenin dibi... daha ne...?? Sırada şınnga var, intihar var...”

9 Ağustos, Yeni Akit

Halil Kışlacık: “Oğlun; 'Gelinin' diye elini öptürmeye bilmeden bir transseksüel getirse ne yapacaksın ablacım?”

9 Ağustos, Yeni Akit, Kilis’in Sesi

Abdurrahman Dilipak: “Corona, LGBT, dizi filmler, İstanbul sözleşmesi, CEDAW, Lazaranta, moda, gıda, ilaç sektörü, spor, yaşam tarzı daha birçok şey aynı senaryonun parçalarıdır.”

9 Ağustos, Milat

Özlem Doğan Ali Rıza Demircan’la röportaj yaparak nefret söylemini yaygınlaştırıyor: “Bu dünyada çıplaklık, zina, nikâh dışı birliktelik, eşcinsellik, lezbivenlik ve alkollü içkiler meşru. Porno ve hayvanlarla ilişki bile zevk ve kazanç konusu. Eşcinsel evlilikler de yasallaştırılmış. -Yani dinen haram kılınan her şeyi mübah kılan bir proje diyebilir miyiz? ¦ Batı ürünü olan İstanbul Sözleşmesi cebre dayanmadıkça geleneksel ve modern tüm uygulamaları yani haramları ve zararları doğal gören bir sözleşme. Zinacıyı, eşcinseli, lezbiyeni, kadın bedeninden para kazanını koruyor ve onaylıyor. Bir tür hayvanı yaşama onay da diyebiliriz.”

10 Ağustos, Yeni Akit

Gazete Sinan Dolayman adlı kişinin ayrımcı söylemine alan açıyor: “Klipleri ile eşcinsel figürler sergileyen BTS sadece bir müzik grubu değil, gençleri üst aklın istediği formatta yetiştirmek isteyen bir aparattır.”

10 Ağustos, Milat

“2011 'de imzaya açılıp 2014'te yürürlüğe giren istanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddeti durduramadı. Aksine sözleşmedeki bazı kavramlar LGBT lobisince istismar edildi.”

10 Ağustos, İnanış

Adnan Küçükvar: “İstanbul Sözleşmesi Lezbiyen, Gey Biseksüel, Translara özgürlük diye faaliyetlerini sürdürüyorsa…”

11 Ağustos, Malatya Net Haber

Eşref Bollukçu: “’Cinsel yönelim’ ne demek? (Madde 4/3) Allah'ın belirlediği cinselliğin sınırları zaten belli. Neden kadın kadına, erkek erkeğe cinsel yönelim anlamında kullanılacak olan bir tanımlama yapılmaktadır?”

11 Ağustos, Aydın Ses

Mesut Mezkit: “Homofobi cinsiyet ayrımcılığıdır doğru ama evlilik karşıtlığı olan heterofobi de cinsiyet ayrımcılığıdır bunu da görmemek sinik felsefedir, hesap içinde olmaktır”

11 Ağustos, Doğru Haber, Gaziantep Referans

Ömer Mert: “İkincisi eşcinselliğin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Şehit kanlarıyla alınan bu topraklarda, bakıyorsunuz ki eşcinsel derneklerinin kurulmasına izin veriyorlar ve bu eşcinseller tarihte ilk defa boğazda bir düğün yapıyorlar, bunu televizyonda canlı veriyorlar, dernek kurma hakkı veriliyor. 'Onur yürüyüşü' adı altında yürüyüş tertipleniyor. Buna müdahale edilmiyor, bu teşvik ediliyor. Hatta boğaz köprüsünün renkleri eşcinsellerin renkleri ile donatılıyor.”

11 Ağustos, Milat

Muharrem Balcı: “Sözleşme LGBT haklarıyla birlikte, LGBT aktivizmini meşrulaştırmak, güvenceye almak, tek cinsiyetli ailelerin oluşumunu kolaylaştırmak için düzenlenmiştir. Nitekim sözleşmeyi en çok savunanların feministler ve lgbt bileşenleri ve artılar olduğu açıktır Bu artıların da pedolli nekrofli, zoofili. ensest vb. olduğu da bilinen bir gerçektir.”

11 Ağustos, Yeni Akit

“…’cinsel yönelim’ kavramıyla eşcinsel sapkınlığın önünü açan İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili veriler, en ağır tahribatın çocuklar üzerinde yaşandığını ortaya koyuyor.”

11 Ağustos, Bizim Sakarya, Ada Postası

Ebubekir Sofuoğlu: “Cinsel yönelim kendiliğinden oluşmuyor, medyayla; iletişim araçlarıyla, televizyon dizileriyle, reklamlarla, sosyal medyayla çocukları teşvik edip özendiriyorlar.”

11 Ağustos, Ada Postası

İbrahim Kalkan: “Toplumsal cinsiyet ile neyin kastedildiği biraz müphem. Bu kavrama dayanarak homoseksüellik ve lezbiyenlik gibi ahlaksızlıkların önünün açıldığını ifade eden birçok fikir sahibi var.”

11 Ağustos, Yeni Konya

Ömer Lütfü Ersöz: Mesela: “'Cinsel Yönelim' ifadesi yenine kadın ve erkeğin nikahlı birliktelikleri şeklinde net ifadeler yazılmalı, erkeğin erkekle, kadının kadınla sapık ilişkiler içerisinde olmak istemelerine açık kapı bırakılmamalıdır.”

11 Ağustos, Yeni Akit

Kenan Alpay: “Peki, İstanbul Sözleşmesi gerçekten de aileyi yok etmeye, çocuklarımızı LGBT sapkınlığına teşvik etmeye mi endekslenmiş? İşte burada dikkatle durmak gerekiyor. Çünkü kimi feminist, sol-sosyalist veya Avrupa Birliği'nce desteklenen Ata/Türkçü, Kürtçü örgütlerin İstanbul Sözleşmesine yüklediği aşırı anlamlar, temelsiz roller biryere kadar muhafazakâr-dindar çevrelerde tedirginliği, kaygıyı hatta tepkiselliği beraberinde getirebiliyor. Ancak bu tepkisellik hem meseleyi ölçülü bir biçimde değerlendirmeye engel oluyor hem de sorunların gerçek sebeplerini, aktörlerini tespit etmeye mani oluyor.”

12 Ağustos, Doğru Haber

“Avrupa Konseyi'nin yaptığı tanımlarda gösteriyor ki Sözleşme her türlü cinsel sapmayı koruma altına alıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı ise insan fıtratı ve aile kurumunu hedef alıyor. Bu teorileri esas aldığınız ve uyguladığınız taktirde cinsel sapmaya giden yolu açmış ve hazırlık yapmış olursunuz. Nitekim toplumsal cinsiyet politikalarını uygulayan ülkelerde cinsiyet bunalımı yaşanmakta ve aile kurumu yok olmuş durumdadır”

12 Ağustos, Milat

Ergün Yıldırım: “Cinsel yönelim, cinsel kimlik planlarını kadın hakları ve kadına şiddet söyleminin arkasına saklıyorlar.”

12 Ağustos, Gaziantep Referans

“İstanbul Sözleşmesinden sonra Türkiye'de hem kadın cinayetleri çoğaldı hem de LGBT faaliyetleri arttı.”

12 Ağustos, Yeni Şafak

Ergün Yıldırım: “Yani eşcinseller, lezbiyenler, pedofililer, zoofililer. vs bir azınlık haline getiriliyor. LGBT, bu azınlığın şemsiye yapısı.”

12 Ağustos, Yeni Akit, Yenigün Doğdu (Rize)

Abdurrahman Dilipak: “Yapay Zeka, Covid'19,5G, Humanoid Cyber Army, NEOM, LGBT+, Starlink, Neurolink hepsi bu senaryonun birer parçası.”

13 Ağustos, Susurluk Reis

“Ama zinhar, "cinsel yönelim" veya "cinsel tercih" gibi, eşcinselliği meşrulaştıracak hiçbir kavrama o sözleşmede yer verilmemelidir.”

13 Ağustos, Milat

Ali Rıza Demircan, “Zinacıyı, eşcinseli, lezbiyeni, kadın bedeninden para kazanını koruyor ve onaylıyor. Daha çok şiddet üretiyor ama çare üretmiyor. Şiddeti engelleyecek hiçbir manevi müeyyidesi, vicdanı yok. Erkek kadın, kadın erkek için bir değer ifade etmiyor.”

13 Ağustos, 23 Şubat Gazetesi, Göle Haber

Ardahan’da çıkan gazeteler Yeniden Refah Partisi Ardahan İl Başkanı Caner Çoban’ın nefret söylemine alan açıyor: “Lgbt sayısının yüzbinleri bulduğu toplumu hızla bozarak cinsiyet karmaşasına düşüren siyonizmin alçak planlarından biri olan bu sözleşmenin ve 6284 nolu yasanın derhal iptal edilmesini Türk İslam ve aile yapısına göre toplumumuza hitap edebilen yasaların biran önce çıkartılması gerekmektedir.”

13 Ağustos, Gaziantep Olay

Sabriye Güler: “İstanbul Sözleşmesi LGBTİ'ye alan açmakta ve eşcinselliği yasallaştırmaktadır.”

13 Ağustos, Günebakış

Trabzon’da çıkan gazeteden Ali Öztürk: “Toplumların kökünü LGBTtürü sapkınlıkla çürütmeyi hedefleyen İstanbul Sözleşmesine karşı çıkmak bir dava ve ahlak meselesi olduğunu düşünüyoruz.”

13 Ağustos, Bingöl Online

HÛDA PAR Bingöl Kadın Kolları Başkanı Sabahat Apuhan: “…eşcinsel sapkınların gayri ahlaki fiillerini dayatmak için manevra alanı kazanması dikkat çekiyor.”

13 Ağustos, Yeni Akit, Gündoğdu (Rize), Kilis’in Sesi

Abdurrahman Dilipak: “Peki, 40 kere söyledim, fahişe derken ki kastım bırakın AK Parti'yi veya sözleşmeyi destekleyenleri, hiçbir kadın grubu değil! LGBT yerine söylediğim bir ikame kelimedir "fahişe ve türevleri".

13 Ağustos, Kozan Ekspress

Kurtuluş Kınıç: “…yok efendim farklı cinsel yönelimlemlere saygılıymış falan filan. Hiç öyle süslü cümlelere gerek yok. Yalanlardan arındırdığınızda adına İstanbul Sözleşmesi denilen "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi" insanı öldürür, aileyi bitirir ve toplumu yok eder.”

14 Ağustos, Malatya Net Haber, Doğru Haber

Abdurraahman Dilipak: “Bunların hepsi tasrih, daraltılmış bir alandır. Burada asıl suçlanan LGBT fitnesine İstanbul Sözleşmesi üzerinden çanak tutan holdinglere karşı bizim yeşil sermaye ne yapıyor, diye soruyorum.”

14 Ağustos, Çukurova Barış

Kurtuluş Kılınç: “LGBT+İ'lere Ak Parti Kadın Kolları 81 ilde dava açtı mı ki Abdurrahman Dilipak’a dava açıyorsunuz?

14 Ağustos, Yeni Akit

“Akit Medya Grubu'nun Küçükçekmece'deki genel merkez binası, Mor Çeteci provokatörlerce hedef alındı. Akit'in aile mefhumunun önemine dikkat çeken yayınlarından rahatsız olan feminaziler, eşcinsel sapkınlar lehine slogan atıp, güvenlik personelimize ve emniyet mensuplarına hakaretlerde bulundu.”

14 Ağustos, Doğru Haber

n Türkiye Aile Meclisi Başkanı ve FESIAD üyesi Adem Çevik, İstanbul Sözleşmesi, aynı zamanda eşcinsel evliliği de meşru gören bir sözleşmedir. Bu insanlığa karşı bir savaş, ülkemiz için de bir güvenlik sorunudur.

14 Ağustos, Gaziantep Referans, Metropol Gaziantep, Gaziantep’te Zafer, Gaziantep Güneş

Gazeteler “60 STK’dan açıklama” başlığında nefrete alan açtı: “…kadın erkek arasında bir çatışmaya sebep olacak düzenlemeler talep eden veaile yapısına zarar veren sözleşmede geçen cinsel yönelimlere deayrımcılıkyapılmaması talebi ile LGBTl'yi meşrulaştıran. Ali evcilik. Ayşe futbol oynasın. Ali'nin Barbie bebeği. Ayşe'nin mavi arabası olsun, zihniyetini ülkemize taşımaya çalışan ve sözleşmenin…”

14 Ağustos, Kuşakkaya, Gümüşhane Olay

Saadet Partisi (SP) Gümüşhane Gümüşhane İl Başkanı Av. Akın Demir, “Toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsel kimlik gibi ne olduğu belli olmayan cinsiyet tarifleri yapılmaktadır.”

14 Ağustos, Türkiye

Ahmet Şimşirgil: “…’Onur Yürüyüşü’ adı altında ağızla telaffuz edilmeyecek derecede ahlaksız pankart açan LGBT’li gençler…”

14 Ağustos, Günebakış

Trabzon’da çıkan gazeteden Ali Öztürk: “Diyoruz ki; Lut kavminden kalma lanetli LGBT'yi canlandırmayı hedefleyen... Böylece cahiliyye devrinin bile gerisine düşen İstanbul Sözleşmesini savunarak mı cahiliyye devrinin zulmüne karşı duruyorsunuz?”

14 Ağustos, Özgür Kocaeli

Gazete, Kocaeli Ülkücü İşçiler Derneği Başkanı Okan Ertorun’un nefret söylemine alan açıyor: “…lgbt gibi ahlaksız luti bir akım ve deizm gibi inanç tehlikesine karşı dik duran bir milli birliğin ittifakıdır.”

 

 

 

 


Etiketler: medya
İstihdam