22/03/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Hindistan’ın güneyinden üç erkeğin ahlak kıskacındaki bedenlerine, homofobiye ve her şeye inat özgürlük arayışına odaklanan film Ka Bodyscapes Londra’da seyirciyle buluştu.

Ahlak kıskacında üç erkek ve özgürlük arayışı: Ka Bodyscapes Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hindistan’ın güneyinden üç erkeğin ahlak kıskacındaki bedenlerine, homofobiye ve her şeye inat özgürlük arayışına odaklanan film Ka Bodyscapes Londra’da seyirciyle buluştu.

Hindistan’ın güneyinde yaşayan Malayali halkına ve Malayali toplumundaki ahlakçılığa üç arkadaşın gözünden bakan film ‘Ka Bodyscapes’ Londra LGBT Film Festivali BFI Flare’de prömiyerini yaptı.

Yazar/yönetmen Jayan K. Cherian’ın son filmi ‘Ka Bodyscapes’ üç arkadaş; Haris, Vishnu ve Sia’nın dünyasını keşfe koyulurken kadın düşmanlığı ve homofobiye odaklanıyor. Film, üç arkadaşın dünyadaki yerlerini, özgürlük arayışlarını ve onları kısıtlayan muhafazakarlığı anlatıyor.

 

 

LGBTİ hareketinin parçası olduğu ilk film

Hindistan’da her ne kadar LGBTİ’lere odaklanan çok sayıda film yapılsa da ‘Ka Bodyscapes’ ülkedeki LGBT hareketinin aktif katılımıyla yapılan ilk film. Cherian film hakkındaki hislerini şöyle anlatıyor:

“Film hem bir eşcinsel filmi hem de birçok toplumsal soruna odaklanıyor. Kadınlara dönük baskıya karşı isyan, toplumsal ahlakın ikiyüzlülüğü, homofobi ve özgürlük için ödenmesi gereken nihai bedel gibi konular bir insan hakkı olarak cinsellik etrafında anlatılıyor.

“Dine dayalı ve ataerkil bir toplumda cinsellik ve özellikle eşcinsel ilişkiyi anlatmak birçok tepkiye yol açabiliyor. Film çekim sürecinde en büyük engelimize homofobiydi.”

Hindistan’da gösterime giremeyebilir

LGBTİ aktivistleri Jijo Kuriakose, Thasni Banu, Kishor Kumar, Deepa Vasudevan, Jolly Chirayath, Deedi Damodaran, Bindu Kallyani filmin kamera arkasında yer alıyor. Trans aktivist Sheetal ve seks işçisi Nalini Jamaeela ise filmin oyuncularından.

Film üç baş kahramanın birbirine geçmiş hikayelerini seyirciye anlatmaya çalışıyor. Özgür ruhlu ressam ve LGBTİ aktivisti Haris; Haris’in resimlerine modellik yapan Vishnu ve Haris’in yakın arkadaşı Sia’nın birbirleriyle ilişkileri filmin seyrini belirliyor.

Filmin Hindistan’da gösterime girip giremeyeceği henüz belli değil ancak Cherian film yapım sürecinin bile birçok olumlu değişikliğe yol açtığını düşünüyor.

Film hakkında detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
nefret