12/06/2006 | Yazar: Kaos GL

Lambdaistanbul, transeksüell ve travestilerin yaşam hakkını savunmak için Ankara'ya gidiyor. Lambdaistanbul'dan Soydan, "Eryaman'da transeksüel ve travestilere "ahlak timi" tarafından uygulanan şiddet devam ediyor. Yasalar uygulanmıyor" dedi.

Lambdaistanbul, transeksüell ve travestilerin yaşam hakkını savunmak için Ankara'ya gidiyor. Lambdaistanbul'dan Soydan, "Eryaman'da transeksüel ve travestilere "ahlak timi" tarafından uygulanan şiddet devam ediyor. Yasalar uygulanmıyor" dedi.

KAOS GL

Emine ÖZCAN

Lambdaistanbul Lezbiyen, gey, biseksüel transeksüel ve travestileri (LGBTT) Derneği (Lambdaistanbul) 18 Haziran'da (Cuma) Ankara'da travesti ve transeksüellerin yaşam hakkını savunmak için bir yürüyüş düzenliyor.

Dernek, ayrıca şiddete maruz kalan travesti ve transeksüellere hukuki mücadelelerinde dayanışmayı da amaçlıyor.

Dernek açıklamasında "Sadece Ankara'da değil, Bursa, İstanbul... Eryaman'da saldırganlara karşı sessiz kalan polis, Şişli'de travestileri topluyor. Ne demek istiyorlar? Buharlaşmalarını mı istiyorlar. Birden yok olmalarını, sanki hiç olmamışlar gibi, iz bırakmadan..." diyor.

Travestiler, transeksüeller buharlaşsın istiyorlar

Lambdaistanbul'dan Serdar Soydan'ın verdiği bilgiye göre, geçen aylarda Eryaman'da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e bağlı "ahlak timi" tarafından şiddete uğrayan travesti ve transeksüellere başka bölgelerde de baskı devam ediyor.

Soydan "Gökçek'in 'Ankara'yı travestilerden temizleyeceğiz' deyip travesti ve transeksüelleri şehir dışına göndermesinin ardından belediyeye bağlı çalışan sivil kişiler tarafından travesti ve transeksüellerin evlerine baskın yapıldı" diyor.

Soydan Eryaman'da sayıları 15 ile 30 arasında seks işçiliği yapan travesti ve transeksüel olduğunu ve ilk saldırının nisan ayı içinde mevlit kandili haftasına rastladığını aktarıyor.

Saldırganlar serbest kaldı

Çok sayıda transeksüel ve travestinin uygulanan şiddet sonrası hastanelik olduğunu ve yaralandığını aktaran Soydan "Çoğu evlerini ve eşyalarını terk edip Mersin'e, Adana'ya kaçmak zorunda kaldı. Kalan iki üç kişi hukuki süreç başlattı" dedi.

Ancak şiddete uğrayan transeksüel ve travestiler açtıkları davayı kendileri takip ederek saldırganların bir kısmının yakalanmasını sağladı ve saldırganlar da uyguladıkları şiddeti değil ancak "mala zarar verme" suçunu kabul ettiyseler de sorgulanmalarının ardından serbest bırakılmışlar.

"Gökçek'in Ahlâk timi"

Soydan, "Ahlâk timi dediğimiz grup sivil giyimli 'halktan insanlarmış' gibi görünen ancak belediyeye bağlı maaş alan, insanlar" dedi.

Soydan bu kişilerin çöpçü, temizlikçi gibi kayıtlı görevlerinin olduğunu ancak Eryaman'da travesti ve transeksüellere şiddet uygulamak için maaş aldıklarını söyledi.

"Çünkü Eryaman'daki 'ahlâk timi' mağdurları polise başvurduklarında polisin cevabı "Bu insanlar 'Gökçek'in adamları'. Onlar varken biz duruma müdahale edemeyiz' oldu."

"Ülkü Ocakları tehdit etti"

Olaylar yaşanmadan önce Ankara Ülkü Ocaklarından mektup aldıklarını aktaran Soydan "Bizden Türkiye'deki travesti ve transeksüellerin adreslerini isteyen Ülkü Ocakları imzalı bir mektuptu. Mektupta öldürme niyetiyle açıkça tehdit vardı" diyor.

• 18 Haziran'da yapılacak yürüyüşün buluşması Kurtuluş Parkı'nda saat 12.00'de olacak. Katılmak isteyenler ayrıntılı bilgi için Lambdaistanbul LGBTT Derneği'nin 0 212 245 70 68 numaralı telefonundan ulaşabilir.

Kaynak: BİA, 12 Haziran 2006


*İlgili haberler:

[['Heteroşiddet'in vicdanı yok]]



Etiketler: yaşam
İstihdam