25/04/2022 | Yazar: Sinan Göksoy

Connie bu nadide nostaljik video kliplerin günümüze ulaştırdığı, içinize işleyen şefkatli sesiyle bugün de bizleri harekete geçmeye, uyanıp hayatlarımıza ve dünyamıza yeniden bağlanmaya teşvik ediyor.

“AIDS Divası” Connie Norman’ın bilinmeyen hikayesi belgesel oldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sinan Göksoy, 12 Eylül 2021’de qvoicenews’ta “‘AIDS Diva’ Connie Norman has her unknown story told in documentary” başlığıyla yayınlanan yazıyı KaosGL.org için Türkçeleştirdi.

Kendini “AIDS Divası” ilan etmiş 80’lerin sonu ve 90’ların başı ACT UP/Los Angeles’ının usta sözcüsü Connie Norman kendini “eski drag queen, fahişe, madde bağımlısı, yüksek risk taşıyan genç” olarak tanımlarken günümüzde ise HIV pozitif olan, ameliyat geçirmiş bir transseksüel kadın olarak yalnızca insanlığının arayışında olduğunu ifade ediyor.

Çoklu, akışkan ve gelişen LGBTQ kimlikleriyle dimdik durarak döneminin yeşeren trans camiasının yalnız savunuculuğunu genellikle o üstlendi.

Connie’nin hem sevilen, hem de meydan okuyan keskin, duygu yüklü söylemleri ve kesişimsel politik görüşleri yerel LGBT gazetesi olan Tribal Writes ve kablolu televizyonda yayınlanan öncü LGBT sohbet programı aracılığıyla geniş bir kitleye duyuruldu.

Yaşama tutunma arzusu, var oluşunun getirdiği dürüstlük ve berraklıktan beslenen Connie kendinden nefret etme, ikiyüzlülük ve inkar duygularıyla yüzleşirken LGBT topluluğu ve her birimiz için insani, dostane ve aşkın yüce adalet, özgürlük ve sevgi vizyonunu harekete geçirdi.

Connie hem toplumsal cinsiyet hem de politika alanında ACT UP/LA’den Radical Fairies’e, sağcı sohbet programlarından Sacramento politika toplantılarına, evliliğine ve gey kocası Bruce’a kadar birçok farklı dünyanın arasında köprü görevi görerek bizleri birer kadın, erkek ve nihayetinde bir insan olmanın ne anlama geldiği konusunda yüzleşmeye itti. Krizin geçmiş dönemlerinde “uyanıklığı” modelleyen Connie bu nadide nostaljik video kliplerin günümüze ulaştırdığı, içinize işleyen şefkatli sesiyle bugün de bizleri harekete geçmeye, uyanıp hayatlarımıza ve dünyamıza yeniden bağlanmaya teşvik ediyor.


Etiketler: kadın, kültür sanat, yaşam, dünyadan, medya okulu
İstihdam