02/12/2014 | Yazar: Kaos GL

AİHM, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cemevlerinin elektrik faturalarını karşılamaması için ‘inanç özgürlüğünün bir ihlali’ ve ‘ayrımcılık’ dedi.

AİHM cemevlerine ayrımcılık yapıldığını onayladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
AİHM, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cemevlerinin elektrik faturalarını karşılamaması için “inanç özgürlüğünün bir ihlali” ve “ayrımcılık” dedi.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Cem Vakfı’nın camilere, kiliselere, sinagoglara uygulanan elektrik faturasından muaf tutma talebinin Türk mahkemeleri tarafından olumsuz karşılanması üzerine yaptığı başvuruyu karara bağladı.
 
AİHM Türkiye’nin cemevlerini dini merkez olarak kabul etmeyip, diğer ibadethanelere tanınan elektrik faturası ödememe hakkından mahrum bırakması, 14’üncü madde kapsamında değerlendirerek Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine karar verdi. Bu da Türkiye’nin cemevlerine yönelik olarak AİHS’nin ‘ayrımcılık yasağını’ ihlal etmesi anlamına geliyor.
 
Ayrımcılık faturalar ödenince son bulmaz!
 
Elektrik faturalarının ödenmesi ile Türkiye’de yaşayan Alevilere dönül ayrımcılıkların son bulmayacağını da belirten AİHM kararının görüşler bölümünde, “Kararda belirtilen ihlal, ayrımcılık karşıtı bakış açısıyla ele alındığında cemevinin elektrik faturalarının ödenmesiyle onarılamaz. Bu çözüm, Alevi toplumunun ve dininin, dahası ibadethanelerinin statüsüyle ilgili özel ve eşitlikçi bir yaklaşımın olmadığı sorununu cevapsız bırakmaktadır” denildi. 

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam