03/06/2021 | Yazar: Kaos GL

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Romanya'yı, LGBTİ+’ların düzenlediği bir film gösteriminin homofobik gruplarca engellenmesine müdahale etmediği için mahkûm etti.

AİHM’den Romanya’ya bir ceza daha Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 9 Haziran 2018, Romanya, Bükreş Pride, EPA-EFE/Bogdan Cristel

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki trans başvurucunun cinsiyet kimliklerinin Romanya mahkemelerince tanınmamasını mahkûm ettiği Ocak kararından sonra ülkeye yeni bir ceza daha verdi.

Euronews’ten Sertaç Aktan’ın haberine göre, AİHM’in 1 Haziran Salı günü aldığı karar, Romanya'yı, “LGBTİ+’lar tarafından düzenlenen bir film gösteriminin sağcı protestocularca engellenmesine müdahale etmediği” için mahkûm etti.

Homofobik saldırganlar tarafından gösterimi engellenen filmin beş katılımcısının başvurduğu dosyada, Romanya mahkemelerinin şikayetlere rağmen kimseyi yargılamadığını belirten Aktan, AİHM’in yetkililerin "yeterli koruma sağlamadığı" veya "davacılara yönelik homofobik istismarın gerçek doğasını etkili bir şekilde araştırmadığını" gerekçeli kararda not düştüğünü yazdı.

Mahkeme, her bir şikayetçiye 7 bin 500 Euro ve her bir davacıya yasal masraflarının yanı sıra 9 bin 750 euro tazminat ödemesine hükmetti.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam