23/07/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İtalya’yı eşcinsel çiftlerin özel hayatlarına saygı duymadığı için cezalandırdı. Mahkeme evlilik statüsü bulunmasa dahi eşcinsel çiftlerin birlikte yaşayabilmelerini sağlayacak temel haklardan yoksun bırakılmamasını buyurdu.

AİHM politika mı değiştiriyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İtalya'yı eşcinsel çiftlerin özel hayatlarına saygı duymadığı için cezalandırdı. Mahkeme evlilik statüsü bulunmasa dahi eşcinsel çiftlerin birlikte yaşayabilmelerini sağlayacak temel haklardan yoksun bırakılmamasını buyurdu.

Strazburg merkezli Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eşcinsel çiftler için yasal tanımaların bulunmayışı ve yaşanan insan hakları ihlalleri sonucunda eşcinsel çiftlerin evlilik veya ortaklık haklarını genişletmek için İtalya’ya temel haklar konusunda gelişimde bulunması çağrısında bulundu.

İtalyan Başbakan Matteo Renzi bazı yasal birliktelik yasalarının yıl sonuna kadar kabul edileceği sözünü verdi.

AİHM politika mı değiştiriyor?

Türkiye'nin de yer aldığı Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülkenin 24'ünde eşcinseller için evlilik yasal hak olarak tanınıyor.

Alınan karar, AİHM’nin daha önce iç hukuku referans gösterdiği eşcinsel evlilik kararlarında yeni bir yöntem izlediğini gösteriyor. AİHM’nin iç hukuka bırakmadan, özel hayatın gizliliği üzerinden aldığı karar diğer ülkeler için de emsal niteliği taşıyor.

Müsteşar’dan evlilik eşitliği için açlık grevi

LGBTİ hakları aktivisti olarak tanınan İtalya Anayasal Reform ve Parlamento İlişkileri Bakanlığı Müsteşarı Ivan Scalfarotto eşcinsel evliliklerinin yasal hale gelmesi için 29 Haziran’da açlık grevine başlamış,  Scalfarotto günde sadece 2 cappuccino içtiğini açıklamıştı.

İtalya'da eşcinsel birlikteliklerini kanuni olarak tanıyan yasa tasarısı, özellikle eşcinsel çiftlerin birbirlerinin çocuklarını evlat edinmesi maddesi yüzünden muhafazakârların tepkisiyle karşılaşmış ve Senato'da bloke edilmişti.

Kamuoyu eşcinsel evlilikleri destekliyor

İtalya’da Katolik Kilisesi’nin baskısına rağmen son kamuoyu yoklamaları evlilik eşitliğini destekliyor. Roma, Milano ve Napoli gibi şehirler çiftlere sınırlı haklar sunuyor. Kamuoyundaki eğilimle beraber, ABD ve İrlanda kararlarının İtalya için destekleyici olacağı öngörülüyor.

İlgili yazı:

Evlilikler, bir ölüm ilanı ve ABD’nin AİHM’yi de etkileyecek kararı


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret