09/07/2019 | Yazar: Ali Erol

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Haziran Onur Ayı İnternet Seyrinde “toplu” yürüyüş yasağı: “Allah razı olsun valimizden”

AilemizHerŞeyimiz ama LGBTİ’leri istemeyiz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Haziran Onur Ayı İnternet Seyrinde “toplu” yürüyüş yasağı: “Allah razı olsun valimizden”

İstanbul Onur Yürüyüşü’ne 2015'ten bu yana polis zehirli gaz, tazyikli su ve plastik mermi ile saldırıyor! Her yıl otomatiğe bağlanan keyfi ve dayanaksız Valilik kararlarıyla bir Onur Ayı daha yasak ve engellemelerle geçti. Sadece İstanbul Onur Yürüyüşü değil bu sene Valilikler, kopyala-yapıştır gerekçelerle İzmirAntalyaAntep ve Mersin Onur Yürüyüşlerini de yasakladılar.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla ele alıyoruz.

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Haziran 2019 İnternet Seyrine, Onur Yürüyüşlerine karşı sosyal medya ve internet ortamlarında üretilen, aracı olunan ve körüklenen nefreti aldık. 

“Allah razı olsun valimizden”

7 yıldır yapılan İzmir LGBTİ+ Onur Haftası ve Yürüyüşü bu sene İzmir Valiliği tarafından ilk kez yasaklandı. Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit, İzmir Valiliği’ni “Valilikten onursuz homolara yasak!” manşetiyle alkışladı.

Akit’in teşvik ettiği okur/takipçileri de yasak kararını, “Allah razı olsun valimizden diyerek karşıladı:

“Allah razı olsun valimizden. Bu kanı bozuklar iyice zi van adan çıktılar. Ahlaksızlık yaptiklari yetmiyor birde reklâmını yapıyor.Şerefsiz mahluklar”

“Ibneyseniz atmayın gelin hamburga samt pauliye Hamburg un meshursizi tez markalarsirniz zaten ne şerefsiz olduğunuz belli”

“bu sapmışları Allah ıslah etsin. Diyanet bunlarla ilgilenmeli.”

“ibneler toplar lüleler totoş fetonun çocukları size yer buldum doğru hollandaya çünki geneli ibne onların”

T24’ün “İzmir Valiliği, Onur Haftası etkinliklerini yasakladı!” haberini twitter takipçileri, Izmir şaşırtsa da Güzel şeyler oluyor” sevinciyle karşıladı:

“Tebrik ederim! Yüz vermeyin bunlara!”

“İzmir valiliği... Adamsınız...”

“ne demiş vali açıklamasında "ibneliğin luzumu yok bırakın bu işleri" mi”

Cumhuriyet twitter takipçileri ise “Helal olsun valiye” alkışı ile “Valisi olmasa İzmir çok güzel şehir aslında.” tepkisi arasında salınıyorVe tabii ki geleneksel homofobik nefret söylemlerinden “İbneliğin onuru mu olur” klişesi düşülmeden okur/takipçi tartışması mı olur!

“İzmir Valiliği, “kamu güvenliği ve esenliği”ni bahane etti Onur Haftası etkinliklerini yasakladı” başlıklı sendika.org twitter haber paylaşımına karşı bir takipçi hızını alamıyor: “Lanetlenmiş alçaklığın şerefsizliğin azgınlığın sapıklığın ibneliğin lezbiyenliğin..... hamisi mi olacaktı birde.”

“İzmir Valiliği, 7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerini yasakladı” başlıklı BirGün twitter haber paylaşımını takip edenlerden “İzmire yakışmadı” diyen de var, kafası karışık olan da: “Benim bu arkadaşlarla hiç bir sorunum ve onlara karşı kötü düşüncem yok.Ama onur yürüyüşü adı altında çok afedersiniz daldaşşak soyunup şov yapan tipleri görmek zorunda değilim.Gerçek onurlu lgbti bireylere de zarar veriyor bu aşırılıkları,onların hayatını daha da zorlaştırıyor.”

7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası’nı yasaklayan valilik kararını “Valilik LGBT'nin etkinliğine izin vermeyecek” başlıklı haberiyle paylaşan memurlar.net sitesinin okur/takipçilerinin valiliği destekleyen nefreti ise “tedavi edilsin” ile “ağır cezalarla cezalandırılsın” arasında salınıyor:

“Bunları savunanları, Allah bunlar gibi yapsın.”

“Vermesin bu pislikler yüzünden gençler yoldan çıkıyor lanet olsun hepsine”

“Bu tip 'hasta' ve bir an önce 'tedavi edilmesi' gereken tiplerin yaptıkları sözde eylemi özgürlük adı altında meşru göstermeye çalışan kişilerinde acilen tedavi edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bunların durumu 'insani' bir durum değil; bu konuda herhangi bir evrensel kavramı lgtb bireylerini masum göstermek için kullanmak da 'insani' değil. Topyekun, bu tiplerin bitmesi için çabalamalıyız. Gelecek tehlikeli...”

“Allah c.c hz'nin laneti lut kavmine özenenlerin,bu toplumun ahlakını bozmaya çalışanların ve buna izin verenlerin üzerine olsunKaahr ismiyle kahreylesin sizleri rabbim sapkınlar güruhu sizi burası İSLAM ülkesi İSLAM yurdu Türk yurdu burda bu sapkınlıklarınızı yapmaktan vaz geçin defolup gidin bu memleketden bu sapkınlığa,çirkefliğe sessiz kalan en ağır cezaları meclisimizden geçirmeyip özgürlük adı altında bunlara ses çıkarmayan siyasilerde ağır bir sorumluluk içindeler ve unutmayınki Allahın huzuruna sevk edileceğimiz zaman iş işten çoktan geçmiş olacak ve Allah c.c hz azabı çok şiddetli ve çetin olacak.Derhal kanunlarımızda bu sapkınlara karşı ağır cezalar getirilsin ve cezalandırılsınlar...!”

“Benim bu sapkın guruba yaptığım eleştiriye,yoruma eksi puan veren 26 kişinin zihniyetini çok merak ediyorum doğrusu,eksi puan verenlerden birisi bana niye eksi uan verdiğini açıklasın,bu eleştirimde bir hata bulsun göstersin yemin ederim memurlar netdeki üyeliğimi iptal edip bir daha yazmayacağım,yorumlarınızı bekliyorum bu sapkın güruha karşı yaptığınız savunmayı bana meşru çerçeve içerisinde açıklayın....”

“Mersin’de Toplu Yürüyüş Yasağı”

Mersin Valiliği, bu yıl beşincisi düzenlenen Mersin LGBTİ+ Onur Haftası’nı kapsayacak şekilde, şehirde 20 gün boyunca “LGBTİ+ etkinlik yasağı” getirdi.

Valiliğin, Mersin LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerini “genel ahlak” gerekçesiyle yasaklaması, Mersin ve Tarsus yerel basınında yer buldu.

MersinHaber.Com sitesi, Mersin’de LGBTİ kuruluşlar tarafından yapılması planlanan her türlü etkinliği Mersin Valiliği yayınladığı duyuru ile yasakladı haberine, “Mersin’de Toplu Yürüyüş Yasağı” manşetini attı. “Toplu” ifadesinin “o”suna ise geleneksel cinsiyetçi ve homofobik ayrımcı söylemin değişmez nefret tasviri olarak gökkuşağına boyadığı bir “meşin yuvarlak” emojisini uygun gördü!

MersinHaber’in “pas”ını alan facebook okur/takipçilerinin “Başlık süper olmuş ama;)” alkışıyla atağa geçtikleri görülüyor:

“Başkanım valim müdürüm Allah sizinle olsun”

“Helal olsun Valiliğe”

“Helal olsun valime. O sapıkların varlığını da yürüyüşünü de kınıyoruz...”

“Bİ LGBTİ MİZ EKSİKTİ ZATEN” 

“Mersin de bu tipler de mi varmis”

“enteresan turkiyede lezbiyen varmiya merak ediyorum”

“İbneler San Francisco'ya gitsin. Orası anavatanları”

“Hergün Şehid veriyoruz . Hiç birseyden degilse onlardan utanin . 5 vakit ezan okunan memlekette yasiyoruz bu kadar mi gozunuz kör oldu . Sayın Valim Allah razi olsun .

Biz ülkücüler inersek sokaga alim Allah uykuları kacar sevindim sayın valimizin yasaklanmasına yoksam gidiş gidiş degil Allah ım sonumuzu hayır etsin sığınacak bir memleketimiz yok akıllı olmak lazım hepimiz kardeşiz”

MersinHaber’in instagram paylaşımını bir takipçi, Önce nefret söylemi üretmeden nasıl haber yapılır onu öğrenin!”, eleştirisiyle karşılasa da ardından gelen okur/takipçi yorumları geleneksel cinsiyetçi, homofobik, transfobik nefret söylemleri ile akıyor. 

TarsusHaber.Com sitesi ise aynı haberi “LGBTİ Yürüyüşüne İzin Yok” manşeti ile verirken, bir takipçi, “LGBT nedir ya?” diye soruyor; gelen takipçi cevaplarından biri açılımı yazarken, bir diğeri, “Topiş grup” derken, başka bir takipçi devam ediyor: kısaca lolipop bile diyebilirsin”

“Lut” kavimsiz ayrımcı, homofobik nefret söylemi eksik kalırdı, bir başka TarsusHaber.Com facebook takipçisi yetişiyor: “Sapkın Lut kavminin artıkları.sapkınlıkları yüzünden helak oldular.bunlar da helak olacaklar bir gün.”

“Mersin’de Onur Haftası etkinlikleri ‘genel ahlak’ gerekçesiyle yasaklandı” haberini paylaşan diken.com.tr twitter hesabına gelen takipçi yorumlarından biri yasaklama kararını “tebrik” ederken, “onur” ile ilgili geleneksel homofobik nefret söylemi klişesini tekrar etmek de bir diğerine kalıyor: “Götünü siktiren adamın onurumu olurmuş.?”

“Toplumumuzun ahlakını bozanlara sayın valimiz izin vermemeli..”

İstanbul Valiliğince “toplumsal tereddütlü gruplar” ithamıyla yasaklanan İstanbul Onur Yürüyüşünü önceleyen 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, “Ekonomi Ne Ayol?” temasıyla gerçekleşti.

“27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın teması belli oldu: Ekonomi ne ayol?” haberini paylaşan BirGün twitter hesabına gelen tepkiler, “tema” ile dalga geçerken, işini ciddiye alan bir takipçi ise gecikmeden, “Toplumumuzun ahlakını bozanlara sayın valimiz izin vermemeli..” mesajını iletiyordu. “Lut” kavmiyle beddua ve tehdit ile “defolun gidin hollandaya” gibi değişmez söylemler de ardı sıra geliyor.

Aynı haberi paylaşan T24 twitter hesabına düşen nefret söylemi ise bir siyasi parti gençlik kolları başkanından geliyor: “Onursuzlar. Nerden türediniz böyle?” 

Euronews Türkçe’nin “5 maddede LGBTİ Onur Yürüyüşü: Stonewall Ayaklanması ve Türkiye'deki Onur Haftası'nın tarihi” başlıklı twitter paylaşımı yapıyor ama takipçileri tıklamaya gerek duymadan “İbnenin onuru mu olur lan Soros piçleri” diye yapıştırıyor:

“Bu onursuz ahlaksız fiil bütün dinlerde yasaklanmıştır,Türkiye'de bu iğrençliğe yer yoktur”

“Ne onuru? bu tür haberleri yaptıranlarda yapanlarda habere konu olanlarda hepside onursuz ahlaksız nokta”

“Bu bir Sorros projesidir. Ben kızıma kız damat ve oğluma erkek gelin istemiyorum”

DW Türkçe“İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, İstiklal Caddesi'nde 30 Haziran'da yapılması planlanan Onur Yürüyüşü'ne Valiliğin izin vermediğini duyurdu” haberini geçtiği twitter hesabına gelen takipçi mesajlarından, ibneleri “Hollanda”ya mı yoksa “fransa”ya mı göndersinler, kafalar karışık: 

“Vali bu ibnelere izin verirse Adsm değil .”

“G*d zi*ktirenler hollandaya yallah”

“Hollandaya gitsinler orda kucaklarlar”

“Fransaya ibneler hayde hayde lanet pislikler”

“Türkiye Ailesi olarak; Allah ın yarattığı fıtrata asilik eden düşünce ve akımları normalleştirme amacı güden LGBT hareketine karşı bir tavır takınan Devletimize ve istanbul Valiliğimize şükranlarımızı sunuyor ve teşekkür ediyoruz.”

“Sapıklığın onurumu olur yeter artık bu topları yücelttiğiniz”

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için Taksim Mis Sokak’ta buluşan ve basın açıklamasının ardından kitle dağılırken polisin gaz bombası ve plastik mermilerle saldırması basın organlarında yer aldı. İşte bu basın organlarının sosyal medya paylaşımlarına gelen bazı okur/takipçi yorumlarından homofobik ve transfobik nefret söylemleri:

Sözcü gazetesi, “İstanbul Taksim'de Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi!” başlıklı twitter paylaşımına: “Sapıklığın onurumu olur yeter artık bu topları yücelttiğiniz”

Halktv“İstiklal Caddesi'nde düzenlenen İstanbul LGBTI+ Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi” başlıklı twitter paylaşımına: Polis topa vuruyor ve golllll . Ayagina saglik Polis Teskilati”. “eşcinselliğin travestiligin ve bundan para kazanarak birilerinin şeylerini tatmin etmenin ve bu alenen yapmanın ne ONURU varmış bu ruh hastalığıdır başka bir şey değil bir p.nis uğruna hayatlar batıyor”.

T24“İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi” başlıklı twitter paylaşımına: “Bunlarin hepsini asacaksınki insanlarin dengesini bozmasin”

Euronews Türkçeİstanbul'da Onur Haftası gerginliği” başlıklı twitter paylaşımına: “Onur değil ibnelik haftası”

BBC Türkçe“Toplumun huzuru LGBT+'lar dahil, ezilen tüm gruplar haklarını aldığında sağlanacaktır”, başlıklı twitter, facebook ve youtube paylaşımına: “Topları patlatan polis elleriniz dert görmesib”. “Vallaxi biz ADO'yu özledik!” (Hitler afişli)

“Hepiniz ibnesiniz lan”

Cumhuriyet Halk Parti’li (CHP) belediye başkanlarının yönettiği çok sayıda belediye twitter hesaplarından 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nı kutladı. Belediyeler kutlama mesajlarını #İstanbulPride2019 ve #Pride2019 hashtag’leriyle paylaştı.

"Her zaman eşit ve adil bir kent, bir ülke ve bir dünya için çalışacağız. LGBTİ+ Onur Haftası kutlu olsun." paylaşımı yapan CHP’li belediyeler“Biriz, eşitiz, birlikte daha güçlüyüz” ile “Nefret değil, Sevgi kazanacak mesajı verdiler.

Tunceli Beledi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, kişisel hasabından, “Erkek egemen anlayışların farklı cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimleri inkâr etme ve ötekileştirmesini reddederek buna karşı mücadele edelim...” paylaşımı yaparken, Çanakkale Belediyesi’nin daha sonra “Bugün, yarın ve her zaman sevgi kazanacak!” paylaşımını sildiği görüldü.

Nefret söylemiyle gelen eleştiriler karşısında Belediye’nin paylaşımını savunan Çanakkale LGBTİ+ İnisiyatifi“Ahlaka aykırı olduğu ve Çanakkale’nin tarihiyle bağdaşmadığı gibi sebeplerle üretilen ayrımcı ve insan haklarına aykırı bu söylemler öncelikle Çanakkale’de yaşayan ve herkesle eşit haklara sahip olan bizler için tehdit oluşturmaktadır.” açıklaması yaptı. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer#ÇokSesÇokRenkÇokNefes #Pride2019 hashtag’leriyle facebook’ta “Önümüzdeki senelerde birlikte yürümek dileğiyle. LGBTİ+ Onur Haftası kutlu olsun.” mesajı paylaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise "Yasaklanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü etkinliğini destekleyecek misiniz?" sorusuna, "Yasağın müsebbibi kurumlar ile konuşacağız" yanıtıyla karşılık verdi.

T24’ün, “Belediyelerden LGBTİ+ Onur Haftası paylaşımları” başlıklı twitter paylaşımı ise sosyal medyadan homofobik nefret söylemlerinin gözdelerinden “hepiniz ibnesin lan” karşılığını aldı. 

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdağan’ın Tarsus Belediyesi sosyal medya hesabından paylaştığı, “Nefrete inat, yaşasın hayat! Dünyayı sevgi kurtaracak!” #Pride2019 mesajı ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin “Dünya bütün renkler ile güzel...” mesajı, belediyelerin sosyal medya takipçilerince nefret söylemleriyle karşılandı. Mersin ve Tarsus belediyelerinden LGBTİ+ Onur Haftası paylaşımlarına gelen nefret söylemi mesajlarını, Mersin Güney Gazetesinden Abidin Yağmur, “Belediyeler Onur Haftası’nı kutladı, ‘nefret söylemi’ tavan yaptı” başlığıyla haberleştirdi.

#AilemizHerŞeyimiz ama LGBTİ+’lar giremez!

AKP’li belediyeler, “CHP'li belediyelerin LGBTİ kutlamasına tepki olarak” #AilemizHerşeyimiz tag’i başlattı.

Twitter hesabında kendisini, “AK Parti Genel Başkan Yardımcısı (Sosyal Politikalar Başkanı) / AK Parti İstanbul Milletvekili, 65.Hükümet Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı” olarak tanıtan eski “Aile Bakanı” Dr. Betül Sayan Kaya gibi “muhafazakâr” siyasetçiler ile birlikte AKP’li belediyelerin de, CHP’li belediyelerin “nefret değil sevgi kazanacak” mesajlı Onur Haftası tebriklerine karşı atağa geçtiği görüldü.

#AilemizHerŞeyimiz ve #NeslimeDokunma hashtag’leriyle LGBTİ+ toplumuna karşı nefret atağına geçen kampanyaya hükümet yanlısı medya organları aracılık ettiler:

CHP'li belediyelerin 'LGBTI' paylaşımına tepki yağdı

Çanakkale Belediyesinin 'LGBTI+' paylaşımına tepki yağdı

'LGBT furyası milleti bitirme teşebbüsü'

Sapkınlığa arka çıkan CHP-HDP'ye çok sert tepki

CHP ve HDP’den Sapkınlığa Destek REZALET!

Halkın malı olan belediyeler ifsat ve sapkınlığa alet ediliyor

Sapkınlık meşrulaştırılıyor

Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM’in, sosyal medya hesaplarından, 27. İstanbul Onur Haftası’nı kutlayan Cumhuriyet Halk Parti’li belediyeleri “Neslin devamına, toplun inanç ve değerlerine saldırı…” şeklindeki ayrımcı ifadeleriyle paylaşımına ise Star gazetesi aracılık etti.

Sokaklarında LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün yaptırılmadığı, LGBTİ+’ların ablukaya alındığı Beyoğlu’nun Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da, “AilemizHerŞeyimiz” kampanyasına katılarak LGBTİ+ hemşehrilerine yönelik ayrımcı, yasakçı ve nefret söylemine ortak olmayı tercih etti. 

AKP Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, CHP’li belediyelerin Onur Haftası mesajlarının görselleriyle şu twitter paylaşımını yaptı: “CHP belediyeleri kolları sıvadı! Yerel seçim sonrası enerjini dışa vurdu. İlk iş aile yok etmek, değerleri alt üst etmek. LGBTlilere onur payesi, başörtülülere kamusal alan tartışması. Durun bakalım daha neler göreceğiz.” 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ise Atatürk ve silah arkadaşlarının kalpaklı resmiyle, “Bizde onur yürüyüşü böyle olur...” paylaşımı yaptı. Balâ Belediyesi ise aynı resmi, Bizim yürüyüşümüz düşmanı denize döken bir liderin arkasından gitmektir.” mesajıyla paylaştı. 

Konya Meram Belediyesi, CHP’li belediyelerin #Pride2019 kutlama görsellerine, “Kiminle gezdiğinize, kiminle аrkаdаşlık ettiğinize dikkаt edin. Çünkü Bülbül güle, kаrgа çöplüğe götürür. (Hz. Mevlana)” mesajı ekleyerek yaptığı paylaşımın, Adıyaman Belediyesi tarafından da alındığı görüldü. Hızını alamayan Adıyaman Belediyesi aynı görselle, bir de şu paylaşımı yaptı: ““Hani Lut da kavmine şöyle demişti: ‘Sizden önce alemlerden hiç kimsenin yapmadığı hayasız - çirkinliği mi yapıyorsunuz? Gerçekten siz kadınları bırakıp şehvetle erkeklere yaklaşıyorsunuz. Doğrusu siz ölçüyü aşan (azgın) bir kavimsiniz.”  (Araf Suresi, 80-81)” Adıyaman Belediyesi’nden sentezi tamamlayan, cepheye giden çocuk asker görselli son bir tweet daha geliyor: “Onur yürüyüşü böyle olur, onurlu insanlar böyle yürür.”

Nevşehir Belediyesi, Çanakkale Belediyesi’nin “sevgi kazanacak” kutlamasına tepki olarak, “Başkalarını bilmeyiz ama bizim annelerimiz hep kadınlardan olacak..” şeklinde tuhaf bir paylaşım yaparken, Adapazarı Belediyesi ise şu paylaşımda bulundu: “Rabbimiz (c.c) ve Peygamber Efendimiz (s.a.v) bizlere çok açık öğütler veriyor. "Ve O, iki eşi, erkeği ve kadını yarattı." (Necm, 53/45) "Kadınlar, erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan diğer yarıdır." (Ebû Davûd, Tahâret, 94)”

“Allah'ın lanetlediği her türlü sapkınlığı ve ahlaksızlığı lanetliyoruz !” diyen Ağrı Belediyesi, devamedip saydırdı: “Aile çökerse; Din gider, Âhlak gider, Maneviyat gider. Aile, son kalemizdir...”

Bitlis BelediyesiErzurum BelediyesiGiresun BelediyesiElazığ BelediyesiÇorum BelediyesiKayseri Büyükşehir BelediyesiŞanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Rize Belediyesi benzer “AilemizHerŞeyimiz” paylaşımları yaparken, Malatya Büyükşehir Belediyesi ise “Bizde Onur Duruşu Budur!” mesajıyla bir görsel paylaştı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi“milletimizin ahlâksal bütünlüğünü”Sivas Belediyesi ise “milletimizin ahlaki değerlerini” korumayı da eklediler.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen#AilemizHerŞeyimiz ve #NeslimeDokunma hashtag’leriyle Onur Haftası’nı kutlayan CHP’li belediyelere yönelik nefret kampanyası başlatanlara karşı LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü savundu: "İş yaşamından dışlanan, siyasette ayrımcılığa uğrayan, sokakta öldürülen LGBTİ+ların en doğal hakkı basın açıklaması ve barışçıl protestodur." 

Hak, hukuk ve adalet için mücadelede birlikte yürümeye devam edeceklerini belirten Gökçen şöyle devam etti:

"Birçok belediyemiz nefret söylemlerine rağmen Onur Haftası’nı kutlayan paylaşımlar yaptı. Belediyelerimizin paylaşımlarını ve LGBTİ+ hakları savunucularını durmaksızın hedef gösterenler, onları sapkınlıkla suçlayanlar ve dağılmakta olan kitleyi biber gazına boğanlar asıl suçu kendileri işliyor.”

“Bizler, hak, hukuk ve adalet için mücadele ederken hiçbir kesimi bunun dışında tutmuyoruz. Herkesin temel haklardan yararlanabilmesi için öncelikle ayrımcılığa uğrayan gruplarla dayanışma içinde olma gerekliliğinin farkındayız. Bu nedenle LGBTİ+ların yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz. Gelecek yıllarda Onur Haftası’nda birlikte yürüyeceğiz."

Nefret söylemi hashtag’leri Onur Ayı Haziran’da kampanyaya dönüştü!

Valilikler LGBTİ+ Onur Yürüyüşleri ile Onur Haftası etkinliklerini yasaklarken, ayrımcı ve homofobik nefret söylemleri de haziran ayı boyunca, özellikle #HerYürüyüşümüzOnurYürüyüşü hashtag’ine karşı olarak twitter’da nefret kampanyalarına dönüştü.

Onur Ayı Haziran boyunca twitter’da devam eden ayrımcı, yasakçı ve nefret söylemi üreten ve yayan işte o kampanyalar:

#LGBTYürüyüşüYasaklansın

#LgbtSapıklıktırAhlaksızlıktır

Müslüman LgbtiyeSusmaz

Atatürkçüyüm LgbtiyeKarşıyım

AtatütkçüGençlik LgbtiyeKarşı 

#LgbtiPedofiliyiDoğurur

“İmamoğlu’nun ilk işi belediyenin logosunu LGBT’nin logosu yapmak oldu”

Hükümet adına 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediyesi için seçim çalışmaları yürüten İçişleri Bakanı, yöre dernekleriyle mahalli buluşmalar dahil konuştuğu her yerde hep aynı "küresel kokteyl" söyleminde bulundu ve tekrarlarında "LGBT"yi de telaffuz etti: “İmamoğlu’nun ilk işi belediyenin logosunu LGBT’nin logosu yapmak oldu”

Bakan, “İstanbul’u çok karmaşık bir marjinal gruba emanet etmek istiyorlar” söylemiyle, “LGBT”yi de “terör” örgütleriyle birlikte telaffuz etmekte sakınca görmedi. 

Bir tv’nin “Bakan Soylu Seçim Özel” programına konuk olan Bakan, burada, gene “LGBT”yi telaffuz etmeye devam etti. Videonun tamamında ise aynı "LGBT" telaffuzu, 4.45, 7.25 ve 7.50'de tekrar tekrar anılıyor.

Eleştirilmekle kalınmayıp itham edilen Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye logo paylaşımının 2014 senesinden kalma olduğu anlaşılıyor: "...kırlangıç özgürlüğün de simgesidir."

ABC Gazetesi“Beylikdüzü Belediye Başkanlığına geldiğinde ilk yaptığı işlerden birisi ne biliyor musunuz? Belediyenin logosunu, LGBT’nin logosuna döndürmek. İstanbul’un başına bir oyun, bir tezgah kuruluyor.” sözlerini, “Süleyman Soylu'dan nefret dili” başlığı ile verdi.  

Bakan’ın, İmamoğlu'nun Beylikdüzü'nde ilk yaptığı işlerden birisi Belediyenin logosunu, LGBT logosuna döndürmek oldu” şeklindeki sözlerini Gazete DuvarSupitnik Türkiye ve memurlar.net haber siteleri de sosyal medya hesaplarından duyurdular.

T24, “İçişleri Bakanı Soylu: Binali ağabey aldatılmıştır” başlıklı haberini sosyal medyasında, Bakan’ın ağzından, “LGBT'yi bir tehdit olarak görüyorum” ifadesiyle sundu. 

Bu twitter sunumuna, “madem "kokteyl"in marjinali "LGBT"siz olmuyor, haliyle gerisi işini bilen muhabirin/editörün hakkıdır, ok! gene de, nefret siyasetine, o siyasetin nefret söylemine -aktarmak ile "aracılık" etmenin ayarı da aynı gazeteci sorumluluğuna dahil değil midir” hatırlatması üzerine, T24, sorumlu bir yaklaşım gösterip, twitter paylaşımını kaldırdı.

T24 bu aktarımdan vazgeçtiği halde, indigo dergisi adlı facebook sayfası, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: LGBT'yi İstanbul ve Türkiye için bir tehdit olarak görüyorum” başlığıyla paylaştı.

Aynı ifadeleri, Sputnik Türkiye“Soylu: Şimdi bu ekip LGBT dahil olmak üzere İstanbul yönetimine hazırlanıyor. Ben bunu Türkiye için de İstanbul için de bir tehdit olarak görüyorum” başlığı ile twitter’da paylaştı.

Bakan’ın tekrar ettiği söz konusu ifadelerini, bir başka paylaşımda, Akit gibi Sputnik Türkiye de, “Soylu: İstanbul'u çok karmaşık bir marjinal gruba emanet etmek istiyorlar” ortak başlığı ile yaptı.  

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit, Haziran Onur Ayında coştu, nefretiyle kendinden geçti:

Onursuz ibneler rahat durmuyor!! Bu kez de Mersin’i üs seçtiler

Valilikten homolara tokat!

LGBTİ’li homolar yine ülkeyi karıştırma peşinde! Sapkın provokasyon

Rezalet ötesi karar! Mahkeme, onursuz homoların önünü açtı

Lut Kavmi'nin azgın torunları yerinde duramıyor! Birçok kişi ve kuruluşu hedef gösterdiler

Onursuz ibneler resmen duyurdu! 'Tereddütsüz yürüyoruz'

İbne sevici solak medya duyurdu: LGBTİ'liler cesaret aldı

Sözde sanatçılardan LGBT'li sapkınlara skandal destek

Onursuzlara bir destek de müsveddelerden! 'Aşkın rengi olmaz'

Onursuz ibnelerden kriz algısı: "Ekonomi ne ayol?"

Yeni Akit Gazetesi onursuz homoların hedefinde!

Yasağa rağmen provokasyon! Homolar Taksim’i karıştırma peşinde

LGBTİ'lilere lanet eden vatandaş: Aramızda yerleri yok!

Provokatif yürüyüşü engelleyin

Onursuz LGBT'liler 'onur yürüyüşü' yapacaklarını duyurdu! Sosyal medya kullanıcıları çileden çıktı

Ankara’dan gelip Taksim’i karıştıracaklar! Onursuz homolar yasağı delmenin peşinde

CHP ve HDP'li vekillerin de aralarında bulunduğu azgın sapkınların yürüyüşüne polis geçit vermedi!

CHP'li İmamoğlu, yabancı medyaya homolara destek sözü verdi!

Proje Ekrem’in homo aşkı

"İstanbul'u çok karmaşık bir marjinal gruba emanet etmek istiyorlar"

“İmamoğlu ve LGBT ilişkisi” hakkında çarpıcı analiz! “Küreselcilerin LGBT ajandası”

HDP'li belediyeler, LGBT'li sapkınlarla toplumu ifsad ediyor

CHP’li lezbiyenler Canan’la evlenmek için sıraya girdi!

Bakın İstanbul hangi zihniyete emanet!

İsrailli 'ibne'ler rekor kırdı!

Böyle sömürüyorlar! Siyonist İsrail homoları gelir kapısı yaptı

ABD’den sapkınlara skandal destek! Homolara kalkan oldular

Gâvurdan ‘homo’ seviciliği! İbnelerin imdadına Hollandalılar yetişti

Rezalet Türkiye'ye de sıçradı! Resmen satışta... "İbne"leri tokatlayacaklar!

NIKE’ın satışından sapıklara bağış

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Sosyal Psikolog, Prof. Dr. Melek Göregenli, nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili araçlardan birinin medya olduğuna dikkat çekiyor:

“Medya, dünyada ve ülkemizde nefret suçlarına yol açan ayrımcılığı oluşturan ve besleyen kalıpyargıların, önyargıların kısaca nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili aracılardan biridir. Medyanın nefret suçları kapsamında ele alınabilecek eylemleri haberleştirme, kullanılan dil ve mağdurları ya da olayı sunma şekli, eylemi meşrulaştırmaya ve suçun altında yatan ayrımcılığı gizlemeye yol açabilir; sıklıkla böyle olmaktadır. Örneğin, Türkiye’de bütünüyle nefret suçları kapsamında görülmesi gereken eşcinsellere, travesti ve transseksüellere yönelik saldırılar, genellikle mağdurların yarattığı tahrik sonucunda oluşan eylemler gibi sunulmaktadır. Açık bir saldırı ve çoğunlukla cinayete varan ya da bizim ülkemizde ancak ölümle sonuçlandığında ‘haber’ değeri taşıyabilen suçlar, mağdurların çıkardıkları ‘olaylar’ sonucunda gerçekleşmiş, ‘doğal’ sonuçlar olarak ele alınmaktadır. Genellikle mağdurlar, faillerin ‘hassasiyetlerine’ dokunur ve cezalarını bulurlar; oysa failin hassasiyetinin tek kaynağı ayrımcılık ideolojileridir. Bu yaklaşım, sadece şiddeti meşrulaştırmakla kalmaz, aynı zamanda kendini ifade etme ve gerçekleştirme hakkının, bir toplumda kimlere ait bir ayrıcalık olduğunu da tarif eder; bu doğrudan herkesin sadece insan olmak bakımından eşit olduğu ön kabulüne dayanan çoğunu bizim de kabul ettiğimiz evrensel hukuk normlarının çiğnenmesi anlamına gelir.” 

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.

İlgili bağlantılar

MAYIS - “1 mayısa saygımız var onu da bitirecekler bu ibneler”

NİSAN - “sizi KahramanMaraş’taki ANTİ-LGBT etkinliğimize davet ederiz:)”

MART- “Sapık supuk şeyler”

ŞUBAT - “Ne bu şiddet bu celal?”

OCAK - “Şimdi bana ayrımcı vs gibi laf eden olacaktır”

 

Kaos GL 2018 Sosyal Medya Raporu

“Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri


Etiketler: medya
İstihdam