12/12/2016 | Yazar: Yıldız Tar

LGBTİ haklarını savunan, belediyesinde LGBTİ’lerin eşitliğine dönük çalışmalara öncülük eden Mersin Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu gözaltına alındı.

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu gözaltında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ haklarını savunan, belediyesinde LGBTİ’lerin eşitliğine dönük çalışmalara öncülük eden Mersin Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı, 11 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda, 235 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) dönük operasyonlar kapsamında sabah saatlerinde DBP'li Akdeniz Belediye Eşbaşkanları Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk’ün de evlerine baskın düzenlendi. Mutlu ve Türk’ün haklarında gözaltı kararı olduğu yakınlarına iletildi.

Kentte yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı. Mutlu ve Türk’ün şehir dışında olması nedeniyle gözaltına alınamadığı belirtildi.

Öğleden sonra ise Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Diyarbakır’da gözaltına alındı.

“Gözaltılar ile LGBTİ haklarına ilişkin çalışmalarımız da engelleniyor!”

Akdeniz Belediyesi Kent Konseyi’nde çalışan trans aktivist Tuna Şahin gözaltını KaosGL.org’a değerlendirdi. “Hukuksuz bir süreç var” diyen Şahin şöyle konuştu:

“Hukuksuz bir gözaltı süreciyle karşı karşıyayız. Bir buçuk yıldır belediyede müfettişler vardı, 95’ten bu yana her şeyi araştırdılar. Bir şey bulamadılar. Bu soruşturma sürecinden hiçbir şey çıkmazken hem eş başkanların hem de başka çalışanlarımızı gözaltına almak hukuksuzdur. Kabul edilemez. Seçilmişlerin gözaltına alınması demokrasiye uygun değil.

“Yüksel Mutlu, LGBTİ haklarını savunan belediye başkanlarından biri. LGBTİ haklarını da içeren bir sürü çalışmamız durma tehlikesiyle karşı karşıya. Yüksel Mutlu ile önümüzdeki süreçte homofobi ve transfobi karşıtı sempozyumda birlikte olacaktık. Diğer belediyelere olduğu gibi Akdeniz’e de kayyım atanma riski var. Eğer kayyım atanırsa, belediyemizin ayrımcılığa karşı çalışmaları duracaktır.”

Yüksel Mutlu kimdir?

1957 Dersim doğumlu. Uzun yıllar aktif olarak Eğit-Sen ve Eğitim-Sen de sendikal faaliyetlerinden sonra İHD Ankara Şube yöneticiliği, İHD Ankara şube Başkanlığı, 2002-2008 yılları arası İHD Genel Merkez Yöneticiliği yaptı. Barış için Kadın Platformu, Ankara Kadın Platformunda çalışmalar yürüttü.

2008-2009 yıllarında Türkiye Barış Meclisinin kuruculuğunu ve sözcülüğünü yaptı. 2009 Mayıs ayında tutuklanarak Bergama cezaevinde 6 ay tutuklu kaldı. Tahliyeden sonra 2009 yılında BDP parti meclisi üyeliğine seçildi ve bir dönem PM yaptıktan sonra bugüne kadar BDP-MYK üyeliği, STÖ ve siyasi partilerden sorumlu Eş Başkan Yardımcılığı yaptı.

Yüksel Mutlu ve LGBTİ haklarına ilişkin çalışmaları

Mutlu, 30 Mart 2014 seçimlerinde Mersin Akdeniz Belediyesi Eş Başkanlığı’na seçildi. SPoD’un ‘LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokol Metni’ni de imzalayan Mutlu, belediyesinde LGBTİ’lerin eşitliği için çalışmalar yürüttü. Akdeniz Belediyesi 9-14 Kasım 2015 tarihleri arasında Mersin 7 Renk LGBTİ’nin düzenlediği 2. Homofobi ve Transfobi Karşıtı Akdeniz Sempozyumu’nu destekledi.

Senelerdir Kaos GL Derneği’nin düzenlediği çeşitli konferans ve buluşmalara da konuşmacı olarak katılan, LGBTİ haklarını savunmanın önemine dikkat çeken Mutlu 2015 yılındaki Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı’nda şöyle konuşmuştu:

“Ben bugün burada oturabiliyorsam, bu bizden önce bedel ödeyenlerin sayesinde. Hep birlikte buradayız. Bunu anmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Mersin küçük bir Türkiye gibi çeşitlilik bakımından, Hıristiyanlar var, Arap Aleviler var, Anadolu Alevileri var, Kürtler var, LGBTİ’ler var… Biz Akdeniz Belediyesi olarak bir trans kadını istihdam ettiğimizde, küçük erkek mırıldanmaları dışında bir tepki olmadı.”

Mersin Akdeniz Belediyesi bu yılın Eylül ayında, ayrımcı, ötekileştirici söylem ve eylemlere karşı belediye personeline yönelik bir eğitim çalışması da gerçekleştirdi. Mutlu bu eğitimde şöyle demişti:

“Ayrımcılıkla mücadelenin, gerçek demokrasiye ulaşana kadar en temel sorun alanlarından biri olduğunu ve en çok mücadele etmemiz gereken konulardan birisi olduğunu düşünüyorum. Ayrımcılık ve nefret söylemi bir suçtur. Bazen kendimize yönelik olan ayrımcılık türlerini bizler sıradanlaştırıyor ve alışkanlık haline getirebiliyoruz.”

Mutlu, en son bu hafta sonu Kaos GL Derneği’nin Gömülme(me) Hakkı Çalıştayı’na katılmıştı.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
nefret