22/06/2012 | Yazar: Kaos GL

Akdeniz Dayanışma Ağı Toplantısı’nın üçüncüsü bu sene İstanbul’da düzenlendi. Akdeniz Ağı Toplantısı gelecek sene Arnavutluk’ta gerçekleşecek.

Akdeniz LGBT Ağı İstanbul’da Toplandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Akdeniz Dayanışma Ağı Toplantısı’nın üçüncüsü bu sene İstanbul’da düzenlendi. Akdeniz Ağı Toplantısı gelecek sene Arnavutluk’ta gerçekleşecek

Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği (ILGA) tarafından organize edilen, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) ev sahipliğini yaptığı 3 gün süren etkinliğe Türkiye, Arnavutluk, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki kesiminden, İtalya, Hırvatistan ve Yunanistan LGBTI örgütlerinden yaklaşık 30 temsilci katıldı.

Toplantının ilk iki gününde, AB Parlamentosu danışmanlarından Sonnia Herrero’nun moderasyonunda Avrupa Birliği’nde Savunuculuk eğitimi gerçekleşti.

İnteraktif eğitimde, Avrupa Birliği mekanizmalarında ve üye ya da aday ülkelerde hak temelli politikaları etkileme, gündem oluşturma ve sürdürme yöntemleri üzerine yoğunlaşıldı.

Etkinliğin üçüncü ve son gününde ise nefret suçlarına dair yasal düzenlemeler, insan hakları izleme ve belgeleme teknikleri tartışıldı. Nefret suçları yasasına cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini ekleyen Malta’dan gelen katılımcı bir sunum yaparak, olumlu sonuçlanan sürecin ayrıntılarını diğer katılımcılarla paylaştı. İstanbul LGBTT’den Ebru Kırancı, özellikle trans kadınları hedef alan saldırıları, kamu yetkililerinin ayrımcı tutumlarını ve bunlara karşı verdikleri mücadele pratiklerini anlattı. Kaos GL’den Murat Köylü ise Türkiye’de Nefret Suçları Yasa Platformu’nun deneyimini, Kaos GL’nin nefret suçları politika belgesinde açıklanan öncelikleri, söylem ve vakalar üzerine medya taramalarını aktardı. Lambaistanbul, Pembe Hayat  ve Siyah Pembe Üçgen derneklerinden temsilciler de eşit anayasa ve nefret suçları ile ayrımcılığa karşı koruma sağlayan diğer yasal ve kültürel gereksinimler üzerine senelerdir dayanışma içinde sürdürdükleri etkinlikleri paylaştılar.

Katılımcılar önümüzdeki senenin Akdeniz Ağı Toplantısı’nın Arnavutluk’ta gerçekleşmesine karar verdiler. Bu kararın alınmasında, ülkede yaşanan olumlu dönüşüm; kurumsallaşan, LGBT mücadelesini anaakıma taşıyan örgütlenmeler ve geçtiğimiz günlerde Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa’nın eşcinsel birliktelikleri destekleyen resmi nitelikteki açıklamaları etkili oldu.

ILGA Avrupa tarafından hazırlanan ve Türkçe’ye de çevrilen Hayata Geçirelim: Etkili Bir LGBT İnsan Hakları Savunuculuğu İçin 6 Adım adlı kitaba erişmek için lütfen tıklayınız.

Etiketler: yaşam
İstihdam