09/02/2015 | Yazar: Kaos GL

Alevi örgütleri ve Eğitim-Sen’in çağrısıyla binlerce kişi dün (8 Şubat) ‘eşit demokratik yurttaşlık hakkı ve zorunlu din derslerinin kaldırılması’ talebiyle Kadıköy’de buluştu.

Aleviler eşit, demokratik yurttaşlık için buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Alevi örgütleri ve Eğitim-Sen’in çağrısıyla binlerce kişi dün (8 Şubat) “eşit demokratik yurttaşlık hakkı ve zorunlu din derslerinin kaldırılması” talebiyle Kadıköy’de buluştu.
 
Fotoğraf: Kerem Pehlivan/ETHA
 
“Eğitimde Gericileşmeye Karşı Laik, Bilimsel, Anadilinde Eğitim ve Demokratik Yaşam İçin Dayanışma ve Birlik Mitingi” dün (8 Şubat) binlerce kişinin katılımıyla Kadıköy’de yapıldı.
 
Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Eğitim Sen’in çağrısıyla yapılan mitingte; zorunlu din derslerine karşı 13 Şubat’ta başlayacak eğitim boykotuna da katılım çağrısı yinelendi.
 
“İsteseniz de istemeseniz de cemevleri bizim ibadet merkezimiz”
 
Miting organizasyon komitesi adına ortak basın açıklamasını Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Baki Düzgün okudu, Alevilerin taleplerini açıkladı. “Eğitim tekçi bir şekilde düzenlenmek isteniyor. Devletin Türk-İslam sentezi politikaları ile insanlar ayrıştırılıyor” diyen Düzgün, Sivas’tan Agos’un önüne kadar bu ayrımcı politikaların izinin olduğunu belirtti.
 
“Hırsızlık, talan diz boyu” diyen Düzgün kendilerinin eşit yurttaşlık talep ettiğini ancak Cumhurbaşkanı’nın “İsteseniz de istemeseniz de Osmanlıca öğreneceksiniz” dediğini anımsattı.
 
“Yüz yıllardır katliamlarla karşılaşıyoruz. Bu düzene bir dur deme zamanı geldi. Alevi çalıştaylarıyla bizi kandıramazsınız” diyen Doğan, AKP’nin derhal cemevlerini, dergahları Alevilere geri vermesi gerektiğini belirtti. Doğan “AKP şimdi cemevlerini ibadethane olarak tanıyacakmış. Siz isteseniz de istemeseniz de cemevleri bizim ibadet alanımız” diye konuştu.
 
Alevilerin zorunlu din dersinin kaldırılması talebi
 
Alevi dernekleri yıllardır Alevi çocukların asimilasyona uğramasına yol açan ve 1982 Darbe Anayasa’sı ile getirilen zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin tamamen kaldırılmasını talep ediyor.
 
Geçtiğimiz günlerde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Türkiye’yi eleştiren bir karar verdi. AİHM, zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleriyle Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) ihlal ettiğine karar verdi. Uygun bir muafiyet mekanizmasının yokluğunda dersin Alevi öğrencileri kendi değerleri ve okulları arasında bir çatışmaya ittiğine dikkat çeken kararda, sorunun yapısal nitelikte olduğu vurguladı. Mahkeme, hiç kimseyi inancını açıklamaya zorlamayan bir muafiyet mekanizması oluşturulması başta olmak üzere Türkiye’nin gecikmeden gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi.
 
Mahkeme, benzer bir kararı yedi yıl önce de vermişti. Dersten muafiyet talebi karşılanmayan Hasan ve Eylem Zengin’in açtığı davanın 2007 tarihli kararında AİHM, dersin nesnel, çoğulcu ve eleştirel olmadığını, farklı dinler ya da inanışlara ilişkin yeterli bilgi içermediğini ve bu nedenle zorunlu tutulamayacağını belirtmişti. 

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam