19/09/2006 | Yazar: Kaos GL

Almanya’nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde yapılan seçimde iktidardaki Merkel’in partisi CDU oy kaybına uğrarken, Neo-Nazi eğilimli NPD yüzde 7.3 oy oranıyla eyalet meclisine girdi.

Almanya’da Neo-Nazi şoku Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Almanya’nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde yapılan seçimde iktidardaki Merkel’in partisi CDU oy kaybına uğrarken, Neo-Nazi eğilimli NPD yüzde 7.3 oy oranıyla eyalet meclisine girdi. Eşcinselliğini gizlemeyen Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, NPD’nin yasaklanması taraftarı.

KAOS GL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kendi eyaleti olan Mecklenburg Vorpommern’de önceki gün yapılan eyalet meclisi seçiminde ağır bir yenilgi şoku yaşadı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 30 ile birinci gelirken Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 28 oy aldı. Neo-Nazi eğilimli Milliyetçi Nasyonal Demokrat Parti (NPD) yüzde 7.3 oranında oy alarak barajı geçti ve eyalet parlamentosunda altı vekille temsil hakkı kazandı. NPD böylelikle Saksonya Eyaleti’nden sonra ikinci kez bir eyalet parlamentosuna girmeyi başardı.

Ekonomik göstergelerin tabana vurduğu eyaletteki bu gelişme üzerine partinin yasaklanması yönünde çağrılar arttı.



Berlin eyalet seçiminden yeniden zaferle çıkan eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, Berlin’de yüzde 5 barajını aşamayan ancak komşu eyalette kazanan NPD yasaklanmasından yana olduğunu söyledi. Wowereit Hürriyet’e açıklamasında "Seçmen hükümet kurma görevini yine bize verdi. Hem de bir ortak ile hükümet kurabilecek şekilde. İki parti arasında tercih olanağımız var. Hem Sol Parti PDS ile ortaklığı sürdürme imkanımız hem de Yeşiller’le yeni bir koalisyon olanağımız var.

Kaynak: Hürriyet, Ahmet Külahçı, 19 Eylül 2006



Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam