31/01/2023 | Yazar: Yıldız Tar

LGBTİ+ dernekleri, Millet İttifakı ortak politikalar mutabakat metnini değerlendirdi: AKP’nin kurmaya çalıştığı yeni rejimin meşruiyet zeminlerinden birine dönüştüler.

“Altılı masanın da bizleri sapkın akım olarak görmediğinden emin miyiz?” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Millet İttifakı'nı oluşturan 6 siyasi parti, devlet yönetiminde ve ekonomide hedefleri, reformları, politikaları, projeleri içeren Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni açıkladı.

Dün (30 Ocak) yapılan etkinlikle açıklanan 244 sayfalık metinde LGBTİ+ hakları yer almadı. Toplumsal cinsiyet ifadesinin ve İstanbul Sözleşmesi’nin de yer almadığı metne tepkiler de gecikmedi.

LGBTİ+ haklarını yok sayan mutabakatı LGBTİ+ örgütlerine sorduk. Muamma LGBTİ+, Pembe Hayat ve SPoD, Millet İttifakı mutabakatını KaosGL.org’a değerlendirdi.

“Altılı masanın da bizleri sapkın akım olarak görmediğinden emin miyiz?”

Muamma LGBTİ+ Derneği Akran Danışmanı Utku Kutbay’a göre LGBTİ+ hakları hiçbir zaman Millet İttifakı’nın gündemi olmadı. “İnsan haklarında dahi ortaklaşamayan 6 siyasi partinin böyle bir metin çıkarmasına ben hiç şaşırmadım” diyen Kutbay, mutabakatı belli bir seçmen kitlesinin oyunu kaybetmemek üzerine oluşturulmuş bir metin olarak yorumladı.

“Aile kurumunu koruma ve kollamayı önceleyeceğiz” maddesine dikkat çeken Kutbay, şöyle devam etti:

“Öyle ki bu durum, AKP, MHP ve BBP tarafından Anayasa’nın 24 ve 41’inci maddelerinin değiştirilmesine yönelik Meclise sunulan tasarısının nasıl sonuçlanacağına dair endişeleri de gözler önüne seriyor. Benzer bir noktadan, MHP’nin ‘tıbbi zorunluluk dışında cinsiyet değişikliğinin yasaklanması’ için kanun teklifi hazırlığı içinde oluşu da cabası. Bu durumda asıl soru şu; altılı masanın da bizleri sapkın akım olarak görmediğinden emin miyiz?

“Bu haliyle ne altılı masa ne de bu metin gerçeklik ve güven barındırmıyor. ‘Aman bunu şimdi söylersek şöyle bir eleştiri alabiliriz, zamanı mı şimdi, hele bir kazanalım da’ gibi birtakım amaların arkasına itilmekten çok yorulduk. Her gün maruz kaldığımız nefret söylemlerinin ardı arkası kesilmiyor. Siyasilerin tüm bu eylem ve söylemleri günlük hayatlarımızı doğrudan etkiliyor. Özellikle cinsiyet uyum süreci içerisinde olan trans+’lar sürecin her geçen gün daha da zorlaştığını bildiriyor. Sonuç olarak benim 6’lı masadan umudum yok. LGBTİ+’lar olarak kendi masamızı kurmamız gerektiğini düşünüyorum.”

“AKP’nin kurmaya çalıştığı rejimin meşruiyet zeminlerinden birine dönüştüler”

SPoD’tan Oğulcan Yediveren ise, Anayasa sürecindeki temaslarındaki izlenimlerini aktardı. Yediveren, LGBTİ+’lardan açıktan bahsetmeyeceklerini Anayasa sürecinde gördüklerini belirterek, “Ancak en azından ekonomi ve sosyal politikalarda aile söyleminden ayrışabilirler ve birey temelli bir hak tanımı yapabilirlerdi. Hükümetin ekonomi ve sosyal politikalarıyla çok yakından ilişkili bir aile siyaseti var. Tek tip, itaat eden bir aile yaratmaya çalışıyorlar. Altılı masa da onun dışına çıkamamış” dedi.

Yediveren, metinde 77 kere aile geçtiğini ancak bir kez bile LGBTİ+ ya da toplumsal cinsiyet ifadelerinin yer almadığına da dikkat çekti. Altılı masanın aile temelli sosyal politikalarını eleştiren Yediveren, “Aile içi sorunlar diye bir kullanım var ama kadına karşı şiddet bir kez bile geçmiyor. Sosyal konut meselesi de ısınma meselesi de dar gelirli aileler üzerinden ele alınıyor. Ailesi olmayan insanların barınma sorunu yok mu? Isınmaya ihtiyaç duymuyorlar mı” dedi ve ekledi:

“AKP’nin sadaka kültürünü yaşatan sosyal politika anlayışından kopamamışlar. Hak temelli bir bakış yok. Çok kafası karışık, ne yapmak istediğini bilmeyen bir metin. Seçimi kazanmak için belli konularda sessiz kaldıkları argümanı da çöktü. Sonuç olarak bu mutabakat metni seçimi kazandıktan sonra ne yapacaklarına ilişkin. Bireyleri güçlendirecek bir dil kurabilirlerdi. Bunu da yapmamışlar. Bizim derdimiz seçimi kazanmak, şimdi bu meselelere girmeyelim argümanını da boşa düşürdüler. AKP’nin kurmaya çalıştığı yeni rejimin meşruiyet zeminlerinden birine dönüştüler. Altılı masa belli ki o rejimin taşıyıcılığını yapacak. Belki biraz daha süsleyecek püsleyecek ama temelde çok bir şey beklemiyorum.”

“Oy kaygısıyla kaleme alınmış bir metin”

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği ise, metni KaosGL.org’a şu sözlerle değerlendirdi:

“Altılı Masa olarak da bilinen Millet İttifakı'nın geçtiğimiz gün kamuoyuna açıkladığı seçime doğru hedeflerini ve reform önerilerini sunduğu mutabakat metni genel kapsamı ve içeriği açısından demokratik pek çok yapısal soruna değinip öneriler sunsa da kamuoyundaki genel beklentiyi de karşılamaktan uzak kaldığını söyleyebiliriz. Özellikle eşit yurttaşlık temelinde LGBTİ+ yurttaşları kapsayan hiçbir ifadenin yer almamış olması, İstanbul Sözleşmesi'ne değinilmemesi, ayrımcılık temelleri sıralanırken cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi vurgusu yapılmamış olması bizler açısından hayal kırıklığı yaratmıştır. Oy kaygısı ile kaleme alınmış ve derinliği olmayan bir metin.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, aile, siyaset
İstihdam