17/07/2009 | Yazar: Bahadır Ural

"Gay Pride"a tarihinde bir ilk olarak, ortaokullar ve liseler de katılacak.

Amsterdam'da bir ilk: 14-17 yaş LGBT'ler de Canal Parade'e katılacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
"Gay Pride"a tarihinde bir ilk olarak, ortaokullar ve liseler de katılacak. 14-17 yaş arası öğrenciler, öğretmenleri ve bazı okul müdürleri de Amsterdam'da 1 Ağustos'ta düzenlenecek "Canal Parade"e katılacaklar. "Okullar Botu" 5 okuldan yaklaşık 80 öğrenci öğretmenlerini taşıyacak.
 
Sadece tolerans değil, çeşitliliğin kutlaması
 
Dymphy, 17, Öğrenci: "Bütün öğrencilerin ve öğretmenlerin de okullarımızda olduğu gibi, seksüel yönelim gözetmeksizin, bir yeri olmasını sağlamak istiyoruz, çünkü herkes eşittir. Hali hazırda, "Okul Botu"na katılmak için birçok başvurumuz var. Heteroseksüeller, biseksüeller ve eşcinsellerin yanı sıra, öğrenciler, öğretmenler ve okul çalışanları da botta olacaklar. Sadece toleransa teşvik etmek değil aynı zamanda çeşitliliğin kutlamak istiyoruz."
 
Bot, "Parade"in en önünde "Okul Botları" zincirine katılacak. Bu botlardan biri Eğitim Bakanlığı tarafından bir diğeri ise iki yıl önce ilk defa çıktıklarında tartışmalara neden olan "Genç ve Açık" LGBT bireyleri tarafından tahsis edilecek. ‘Canal Parade’den sonra LGBT bireyleri ve heteroseksüel gençler birlikte Limonata partisine katılacaklar.
 
Hollanda Çelişkisi: Yetersiz Görünürlük
 
"Uluslararası bir bakış açısından, Hollanda bazen diğer ülkelerdeki LGBT üyelerine cennet gibi görünebiliyor." diyor. LGBT konularında Hollanda Ekspertiz Merkezi, güçlendirme direktörü Peter Dankmeijer "Fakat burada bile, sıradan ortaokullarda egemen olan atmosfer , ‘konuşma ve söyleme’dir. Birçok insanın artık bir mesele olarak görmemelerine rağmen Gey ve Lezbiyen konuları hala oldukça çelişkili. Bu okul botu hakkındaki tartışmalarda bunun bir örneği. Girişimde bulunan okullar, şehir genelinde büyük bir ilgi bekliyorlardı ve Amsterdam'daki 72 okulun en azından yarısının katılacağını düşünüyorlardı. Fakat gerçekte, hiç ummadıkları çok fazla saçma soruyla karşılaştılar. Bazı okullar; 10 okul katıldığında biz de katılacağız dediler. LGBT konularını görünmez kılmak için uygulanan sosyal baskı hala hatırı sayılır miktarda ve gençler arasında ve yetişkinler arasındaki olumsuz sesler tarafından desteklenmekte. Benim görüşüme göre, ‘Canal Parade’de bulunan "heteroseksüel" okulların bu girişimleri, ileri atılmış büyük bir adım ve aynı zamanda katılan heteroseksüel destekçiler için paha biçilmez bir öğrenim sürecidir.’
 
Okul Botu için olan bu girişim, Amsterdam Belediyesinin 2 yıl önce LGBT bireylerinin güvenliği ve bütün Amsterdam ortaokullarında seksüel vatandaşlığı desteklemek amaçlı başlattığı şehir çapında bir projenin yan etkilerinden birisidir.

Çeviri: Bahadır Ural


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam