02/03/2016 | Yazar: Gözde Demirbilek

"Ben şöyle bir oluşum hatırlıyordum, acaba şimdi nerede ne yapıyorlardır..." diye iç geçirenler için yeni yazı dizimiz başlıyor: Anadolu’nun Kayıp LGBTİ Örgütleri!

"Ben şöyle bir oluşum hatırlıyordum, acaba şimdi nerede ne yapıyorlardır..." diye iç geçirenler için yeni yazı dizimiz başlıyor: Anadolu'nun Kayıp LGBTİ Örgütleri! 

Yeni yazı dizimiz “Anadolu’nun Kayıp LGBTİ Örgütleri” ile “Yahu şöyle bir oluşum vardı, o ne oldu?” dediğiniz topluluklara ulaşıyoruz! Bu yazı dizisiyle hem “kayıp” örgütlerde faaliyet yürüten arkadaşlarımızla şu an nerede ne yaptıklarını konuşuyor hem de belki yeni kurulacak örgütlerin devamlılığı için nelere dikkat etmeli diyerek deneyimlere kulak veriyoruz.

Dizinin ilk “kayıp” LGBTİ örgütü İzmir’den: Takip edenler bilirler, Liseli LGBTİ’den önce İzmir’de faaliyet yürütmeye başlamış bir lise/üniversite öğrenci oluşumu vardı: Gergedan! Şu an Ege Üniversitesi’nde okuyan ve LeGeBİT Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırma ve Dayanışma Topluluğu’nda faaliyet yürüten Barış Azar’dan Gergedan Lise’yi dinleyeceğiz.

Gergedan ne zaman kurulmuştu Barış?

Gergedan benim bildiğim kadarıyla Ekim 2012’de “İzmir Homofobi Bifobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Oluşumu” olarak kurulmuş bir grup. İlk başlarda genel öğrenci sorunlarının konuşulduğu lise/üniversite öğrencilerinin bir arada toplandığı bir yapısı varken gerek lise ve üniversite öğrencilerinin sorunlarının pek çok noktada farklılık göstermesi gerek de üniversite öğrencilerinin toplantılarda sayıca üstün olmasından dolayı lise grubunun ayrı bir gruba dönüştü. Biz Gergedan Lise olarak, bir sonraki ay (Kasım 2012) ilk toplantımızı aldık ve neler yapabilir sorusuna genel hatlarıyla bir cevap vermeye çalıştık.

Ortaokul yıllarında başlayan ergenlik döneminin etkisiyle insanlar “farklı” olanı akran zorbalığına maruz bırakabiliyorlar. Örgütlenme ne kadar erken başlarsa, kişi kendini ne kadar erken “yalnız” hissetmemeye başlarsa o kadar iyi sanki. Peki siz liseliler olarak neler yapıyordunuz?

Genel olarak bakılınca daha çok sosyal destek ekibiydik yaptığımız ekinlikler de hep liselerde yalnızlığa itilen LGBTİ öğrencilerin yaşıtlarıyla sosyalleşebileceği bir alan yaratacak şekildeydi. Örneğin öğrenci kahvaltıları, gullümlü lubun buluşmaları, film gösterimleri ve karaoke partisi gibi etkinlikler düzenledik. Toplantıların öncesinde de gelip birbirimize sınava hazırlanma konusunda destek olmaktan tut romantik ilişkilerimiz hakkında destek olmaya kadar giden bir buluşma yapıyorduk.

Bence son yıllarda çoğu topluluğun yapmak isteyip yeterli gücü ve buna bağlı sürekliliği kendinde bulamadığı için yoğunlaşamadığı bir alan olarak, yazılı kültürün en yegâne öğelerinden biri fanzin. Ve Gergedan’ın bir fanzin çalışması olmuştu.

Sanırım bizim de o bir yıllık süre içerisinde yaptığımız en güzel iş Gergedan Fanzin oldu. Fanzini anlatmak için manifestodan şöyle bir alıntı yapmak iyi olacak sanırım: “Bir siyasi duruş, bir ideolojik hareket ve bir isyandır. İsyanı yaşadıklarındandır. Gergedan fanzin ergendir...” Yani bir grup homofobi karşıtı ergenin isyanının kağıda yansımasıydı bu çalışma. Fanzini üç sayı çıkardık ve toplamda 250/300 kopya kadar basılıp dağıtıldı. 2013 İzmir Kitap Fuar’ında Siyah Pembe Üçgen’in standında ve 2014 İstanbul Fanzin Festivalinde Tabu Kıran Fanzin standında dağıtıldı. Ki hala daha elden ele dağıtılan, konuşulan bir iş. Belki bu röportajdan sonra Gergedan Fanzin facebook sayfasına mesajlar gelir, biz de onları alır yeni sayı çıkarırız, belli mi olur!

Ben bu fanzinle ilgili “Marjinal” bir haber hatırlıyorum :)

Doğru hatırlıyorsun. 5 Kasım 2012 tarihli Yeni Asır gazetesi haberi (ki İzmir politik gündemini takip edenler Yeni Asır’ın yalan dolan haberlerini bilirler bkz: #orçunmasatçıyalnızdeğildir #bendemilitanım) “Liselerde ‘Marjinal’ Dernek Krizi” başlık aynen bu. Haber içeriğine gelince Türk Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Şube başkanı Adnan Sarısayın eline az sayıda basılmış ve birkaç lise ve üniversitede öğrenciler tarafından dağıtılan Gergedan bildirilerini (nereden bulduysa) almış basına bir güzel de poz vermişti. "Sapkın davranışları, dernek adıyla öğrencilerimize anlatmaya çalışıyorlar. Gençlerimizin ruhsal gelişimleri olumsuz etkilenebilir" diye garip bir açıklama yaptıktan sonra bir de özellikle zengin çocukların gittiği okullarda dağıtılıyor diye eklemişti.

“Beni inanılmaz heyecanlandırmıştı” dediğin bir olay oldu mu peki bu grupta?

Sanırım Gergedan Lise grubuyla ilgili beni en heyecanlandıran şey 2013 İstanbul Onur Haftası kapsamında düzenlenen öğrenci buluşmasına davet edilmiş olmamızdı. Çünkü, büyük şehirde yaşasa da insan Onur Haftası’na (ilk kez) gidecek olmanın heyecanı bir ayrı oluyor.

O yıllarda ben de lise okuyordum ve olabildiğince öğrenci topluluklarını takip etmeye çalışıyordum üniversite için. Gergedan, küçük bir ilçede yaşayan ve şehrinde “kendi gibi” birini tanımayan benim için de umut vericiydi. Ama sanki, uzun sürmedi…

Gergedan Lise kurulduğu 2012/ 2013 Öğretim yılı içerisinde faaliyet gösterdi ve yeni öğretim yılı başladığında ne yazık ki çalışmalarına devam edemedi. Bunun en büyük sebeplerinden birisi grubun büyük bölümünün mezun olmuş olması ve dağılmasıydı tabi ki. Biz mezun olduktan sonra kalanlar devam edebilir düşüncesiyle bir toplantı aldık aslında ama o grubun da çok zaman ayıramaması dolayısıyla Gergedan Lise tatlı bir hatıra olarak kaldı. Gergedan Lise sürecinde yaşadıklarımız oldukça kıymetli şeylerdi ve gerçekten iyi dostlar da edindiğimi düşünüyorum. Çok sık olmasa da hala daha görüştüğüm arkadaşlarım da var.

Lisede örgütlenmek ve şu an beş şehirde (İstabul, Ankara, İzmir, Bursa ve Edirne) faaliyet gösteren Liseli LGBTİ hakkında ne düşünüyorsun?

İlk örgütlenme deneyimini lisedeyken yaşamış olmak çok güzel bir şey. Çünkü liseler homofobik zorbalığın en yoğun yaşandığı yerler. (Zorba Olma Kanka Ol*) Bu zorbalık sadece akran zorbalığı da değil üstelik öğretmenlerden de geliyor. Ayrıca bireyleşme sürecinin yaşandığı ve bireyin kendini tanıdığı bir dönem ve bu dönemde destek alamamak giderek yalnızlaşmaya yol açıyor. İşte bu noktada biz devam edemesek de Liseli LGBTİ’nin bayrağı devralması çok güzel oldu. Ayrıca Gergedan Lise gibi yerel bir örgütlenme modeli yerine İstanbul / Ankara / İzmir / Bursa / Edirne gibi kollara ayrılması da büyük bir avantaj. Umarım daha çok şehre ve daha çok öğrenciye temas edebilirler. Liseli LGBTİ gerçek bir avantaj ve bence heteroseksizim karşıtı tüm liseliler bu oluşumu sahiplenmeli ve desteklemeli. Çünkü ben Gergedan Lise’nin çok faydasını gördüm. Fanzine yazılarınızı bekliyorum. (Gülüyor) (Ay hep bu gülüyor’u hep yazdırmak istemiştim!)

* Cartoon Network kanalı tarafından çocuklar arası akran zorbalığına karşı yürütülen sosyal sorumluluk projesi.


Etiketler: yaşam
nefret