17/02/2016 | Yazar: Kaos GL

Anayasa Komisyonu AKP’nin başkanlık sistemi ısrarı üzerinde CHP’nin çekilmesi sonucu dağıldı.

Anayasa Komisyonu dağıldı, AKP yeniden çağrı yapıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Anayasa Komisyonu AKP’nin başkanlık sistemi ısrarı üzerinde CHP’nin çekilmesi sonucu dağıldı. Başbakan Davutoğlu çalışmalara devam çağrısı yaptı, Barış İçin Akademisyenler’i yeniden hedef gösterirken ‘ifade özgürlüğünü asla sınırlamadıklarını’ iddia etti.

Anayasa Komisyonu, üçüncü toplantısında dağıldı. CHP, 'başkanlık sistemi' tartışmaları nedeniyle masadan kalktı.

Komisyon, dün usul yönünden neler yapılacağını belirlemek için toplanmıştı. Üyelerin önerisiyle bir çerçeve çizilmesi ve hedefin ne olacağının belirlenmesi istendiği anda AKP’nin başkanlık sistemini gündeme getirmesi üzerine tartışma çıktı ve CHP’li vekiller tepki göstererek Komisyon’dan ayrıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Komisyonu’nun dağılması üzerine, komisyonun AKP grubunda yer alan üyeleri Cemil Çiçek, Abdülhamit Gül ve Ahmet İyimaya ile AKP Genel Merkezi’nde bir araya geldi.

Anayasa komisyonun dağılmasına ilişkin TBMM Başkanı İsmail Kahraman düzenlediği basın toplantısında, “Dört parti başkanına çalışmaların kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunuyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesini temenni ediyorum. CHP, Parlamenter sistem dışında hiçbir şeyi kabul etmeyecekleri istikametindeydi” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve dağılan Mutabakat Komisyonu üyesi Bülent Tezcan, "Başkanlık sevdasından vazgeçilirse masaya dönmeyi düşünüyoruz" dedi.

Başbakan’dan açıklama: Ön şart olmasın

Başbakan Ahmet Davutoğlu da komisyonun dağılmasının ardından ilk kez bugün, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı'nda konuştu.

Davutoğlu, Anayasa Mutabakat Komisyonu'na dair gelişmelere ilişkin “Eğer Anayasa bütün toplumu kuşatan bir mutabakatla gerçekleşecekse her konu masada olabilmeli. Hiç kimse bir diğerine şu konu masada olsun ya da olmasın diye bir husus dikte etmemeli. Bütün siyasi partilere bu çalışmaların devamı yönünde çağrıda bulunuyorum. Ön şart olmaksızın her konunun konuşulabileceği bir çerçeveyi masada tutmamız gerektiğini ifade ediyorum. Sayın Meclis Başkanı'mıza da başlattığı bu güzel teşebbüsü devam ettirme yönünde iradesini sürdürmesini rica ediyorum” dedi.

Davutoğlu ifade özgürlüğü dedi ama…

Düşünce özgürlüğünün olmadığı ortamlarda bilimsel gelişmenin yaşanabilmesinin mümkün olmayacağına dikkat çeken Davutoğlu, “Düşünce özgürlüğünü sınırlayan, eleştirel bakışı kısıtlayan her türlü yaklaşımın karşısındayız” dedi ve ekledi:

“Türkiye'nin her türlü terör tehdidi karşısında bütün kurumlarıyla, STK'larıyla, aydınlarıyla, akademisyenleriyle birlikte tavır almamız; bilimsel hayatımızın gelişmesi bakımından büyük önem taşıyor. Bu dönemde özellikle de belli şehirlerimizde yoğunlaşan terör tehdidi karşısında bilim adamlarımızın açık ve net bir tavırla Türkiye'nin geleceğini tehdit eden bu gelişmeler karşısında ortak bir tutum sergilemeleri büyük önem taşıyor.”

Davutoğlu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı'nda düşünce özgürlüğünden bahsederken, fikirlerini açıklayan Barış İçin Akademisyenler’e dönük gözaltı, siyasal linç ve işten atmalar sürüyor.

İlgili haber:

Yeni anayasa için partilere mektup gönderilecek

Barış isteyen akademisyenlere neden soruşturma açılamaz?


Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam