16/04/2013 | Yazar: Kaos GL

Anayasa Mahkemesi, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin Gazetem Ege köşe yazarlarından Hilmi Çınar için yapmış olduğu başvuruyu reddetti.

Anayasa Mahkemesi’nden Siyah Pembe Üçgen’e Red Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Anayasa Mahkemesi, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin Gazetem Ege köşe yazarlarından Hilmi Çınar için yapmış olduğu başvuruyu, müştekilerin adil yargılanma hakkının olmadığı gerekçesiyle reddetti. 2012 Mart ayında, Gazetem Ege köşe yazarlarından Hilmi Çınar, bir köşe yazısında transeksüellerin tümünü fuhuş yapmakla itham etmiş, İzmir Limanında tezgâh kurduklarını belirtmişti. Yazının devamında ise travesti ve transeksüeller kötü imaj olarak nitelenmiş ve bu kötü imajın kurutulması çağrısı da yapılmıştı.
 
Konu ile ilgili yapılan suç duyurusun için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca, beyanların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. Madde kapsamında bulunması nedeniyle takipsizlik kararı verilmiş, takipsizlik kararına yapılan itirazı inceleyen Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi de bu kararı yasa ve usule uygun bulmuştu.
 
Kararın, Adil Yargılanma hakkının ve buna bağlı olarak Etkin Başvuru Hakkı ile Ayrımcılık Yasağı başlıklı AİHS maddelerinin ihlali anlamına gelmesi nedeniyle de Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru yapılarak Türkiye Cumhuriyeti’nin AİHS’i ihlal ettiğinin tespiti istenmişti.
 
Ancak Mahkeme; ceza işlerinde Adil Yargılanma Hakkından sözleşme kapsamında yararlanabilecek kişilerin ancak isnadın yöneldiği kişiler olabileceği ve başvurucunun da şüpheli değil müşteki olduğu gerekçesiyle Adil Yargılanma Hakkı bakımından yaptığı başvuruyu reddetti, diğer iki hakkın ihlali bakımından yapılan başvuruyu ise, inceleme yetkisinin başka bir hakkın ihlali durumunda bulunması nedeniyle ele almadı.
 
Siyah Pembe Üçgen Derneği’nden Kerem Dikmen’in haberine göre, derneğin Hukuk Komisyonu aldığı kararla davayı Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşımaya karar verdi.
 
Kararın yayımlandığı Resmi Gazete’nin 34-40. sayfalarına buradan ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: yaşam
İstihdam