05/05/2023 | Yazar: Kaos GL

Bilim Sanat Edebiyat Derneği, 6 Mayıs Cumartesi günü Ankara’da “Kayıp Şiirin Poetikası: Arkadaş Zekai Özger Buluşması” düzenliyor.

Ankara’da Arkadaş Zekai Özger Buluşması Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bilim Sanat Edebiyat Derneği, Kayıp Şiirin Poetikası: Arkadaş Zekai Özger Buluşması düzenliyor.

Ankara Mülkiyeliler Birliği Konferans Salonun’da 6 Mayıs Cumartesi, saat 17:00’da gerçekleşecek etkinliğin moderasyonunda Beyza Basar Ataol olacak. Etkinlikte Ahmet Telli, Ali Özpalanlar, Halit Özboyacı, Sabahattin Umutlu konuşacak. Pandomim sanatçısı İlker Kılıçer’in “Şiire Mimsel Dokunuşlar” isimli performansı da izlenebilecek.

Arkadaş Z. Özger kimdir?

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. TRT’nin Ankara bürolarında çalıştı. 1970 öncesinde okulunun polislerce basıldığı bir gün, çıkan olaylarda başına ağır darbeler aldı. Aradan yıllar geçtikten sonra 5 Mayıs 1973’te sokakta ölü bulundu. Beyin kanamasından öldüğü belirlendi. Arkadaşları, ölümünü okulun basılması sırasında başına aldığı ağır darbelere bağladılar. Dergi ve gazetelerde yayınlanan şiirleri ölümünden sonra "Şiirler" adlı bir kitapta toplandı (1974). Daha sonra aynı kitap "Sevdadır" adıyla Mayıs yayınlarınca Mart 1988’de yayınlandı. Şiir yazdığı yıllardaki üniversite ortamının da etkisiyle ölüm ve cinsellik konularını sık sık işledi.
 
Arkadaş Zekai Özger adına, İzmir’de Mayıs Yayınları tarafından 1996’dan bu yana her yıl şiir ödülü verilmektedir.

Etiketler: kültür sanat, yaşam
İstihdam