10/02/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Ankara’da Kaos GL’nin kurucularından Mahmut Şefik Nil’in ismiyle yaşayacak ortak etkinlik salonu açıldı. Mahmut Şefik Nil Salonu’nu yeni kurulan 17 Mayıs, Gökkuşağı Aileleri ve Aramızda dernekleri ortak kullanacak.

Ankara’da Mahmut Şefik Nil Salonu açıldı: Birlikte güçleniyoruz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin kurucularından Mahmut Şefik Nil’in ismi LGBTİ+ ve toplumsal cinsiyet etkinliklerine ev sahipliği yapacak yeni bir salonda yaşayacak. Mahmut Şefik Nil Salonu, salonu ortak kullanacak 17 Mayıs, Gökkuşağı Aileleri ve Aramızda dernekleri tarafından 7 Şubat'ta açıldı.

Uzun yıllar boyunca Kadın Dayanışma Vakfı’nın mekanı olarak Ankara’da toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine ev sahipliği yapan mekanı üç dernek ortak olarak devraldı. Yeni kurulan ve LGBTİ+ aktivizmini desteklemeyi hedefleyen 17 Mayıs, Ankara Gökkuşağı Aileleri ve ihraç feminist akademisyenlerin kurduğu Aramızda dernekleri bundan böyle hem bu mekanda çalışmalarını sürdürecek hem de mekanın salonu olan Mahmut Şefik Nil Salonu’nda etkinlikler yapacak.

17 Mayıs Derneği: LGBTİ+ aktivizmini güçlendirmek

ankara-da-mahmut-sefik-nil-salonu-acildi-birlikte-gucleniyoruz-1

Salonun açılışı, bir resepsiyonla kutlandı. Resepsiyonda ilk olarak 17 Mayıs Derneği adına Seçin Tuncel, “Hoşgeldiniz” dedi:

“17 Mayıs Derneği yeni kurulan bir dernek ancak kurucuları arasında LGBTİ+ hakları alanında uzunca süredir çalışan isimler var. Ankara’da yasaklı dönemde bir mekan ihtiyacı ortaya çıkmıştı. Bu mekan ihtiyacının yanı sıra LGBTİ+ aktivizmini güçlendirmek ve desteklemek için 17 Mayıs Derneği kuruldu.”

Aramızda: Toplumsal cinsiyet çalışmaları

ankara-da-mahmut-sefik-nil-salonu-acildi-birlikte-gucleniyoruz-2

Ardından Aramızda Derneği adına Merve Diltemiz Tol şöyle konuştu:

“Üniversiteden ihraç edilmiş barış imzacısı akademisyenleriz. Hepimiz ihraç değiliz. Aramızda hâlâ üniversitede olan ve dayanışma içerisinde olduğumuz feminist akademisyenler de var. Biz üniversitede toplumsal cinsiyet araştırmaları yapan insanlarız. Atıldıktan sonra Kaos GL sayesinde bir araya geldik. Birbirimizle dertleştik, ağlaştık, birbirimize iyi geldik. Sonra bir şeyler yapalım dedik. Böylece bu mekanda bir araya gelmiş olduk.”

Gökkuşağı Aileleri: Güç birliği yaptığımızda neleri değiştirebileceğimizi gördük

ankara-da-mahmut-sefik-nil-salonu-acildi-birlikte-gucleniyoruz-3

Gökkuşağı Aileleri Derneği’nden Nedime Erdoğan ise 10 yıldır Ankara’da bir grup olarak bir araya geldiklerini hatırlatarak şöyle dedi:

“Biz yaklaşık 10 yıldır Ankara’da düzenli olarak toplanan bir grubuz. Psikologlarla birlikte toplantılar yapıyoruz. Kurumsal ve daha kalıcı olmak için dernekleşmeye karar verdik. Sağolsun Kaos GL’den isimler bize çok yardımcı oldular ve dernekleştik. Bu kararımızda belediyede ortak yaptığımız eğitimlerin de çok yararı oldu. Güç birliği yaptığımızda neleri değiştirebileceğimizi gördük ve bu da bize güç verdi. Bu mekanla birlikte daha da güçleneceğiz.”

Kaos GL: Mahmut Şefik Nil anısına…

ankara-da-mahmut-sefik-nil-salonu-acildi-birlikte-gucleniyoruz-4

Son olarak Kaos GL’den Ali Erol, Mahmut Şefik Nil’i anlattı:

“Bu heyecan verici bir anın ötesinde benim için tarihi anlardan birisi. Kalbimden söylüyorum ki mücadele açısından bu an tarihi bir an. Salonun adı psikolog arkadaşımız Mahmut Şefik Nil’den geliyor. Maalesef kendisi artık aramızda değil. Rahmetli oldu. Nur içinde yatsın. Biz yıllar önce yola çıktığımızda birlikte yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan birisi de kendisiydi. İlk arama deneme çalışmalarını beraber yaptık. Birlikte yürümeye ilerleyen yıllarda da devam ettik. Arkadaşlarımın hem 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün’ü hem de Mahmut Şefik Nil’i kayda geçirmeleri çok önemli. Biz yola çıktığımızda anti-heteroseksist heteroseksüellere de çağrı yapmıştık ve birlikte özgürleşmek istediğimizi söylemiştik. 17 Mayıs yaklaşımı ve emeğiyle, dışarıdaki ablukanın başarılı olamadığını ve birlikte yürüme azminin başarılı olduğunu görüyoruz. Bu azmi görmek gurur verici. Cümleten yolumuz açık olsun.”


Etiketler: insan hakları, yaşam
nefret