02/02/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Ankara’da Boğaziçi’ne destek için yapılan eyleme polis saldırdı, 81 kişi gözaltına alındı. Avukatlar, öğrencilerin vücutlarında darp izleri olduğunu ve polisin gökkuşağı bayraklarına da saldırdığını söylüyor.

Ankara’da polis gökkuşağı bayraklarına saldırdı, gözaltına alınanlar darp edildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraflar: ETHA

Ankara’daki öğrencilerin Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanması, öğrencilere polis saldırısı ve LGBTİ+’lara hedef alan karalama kampanyalarının ardından yapmak istedikleri basın açıklamasına polis saldırdı.

Kızılay’da buluşarak basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilere polis henüz toplanamadan saldırdı.

Eylem sırasında bir öğrenci elinde gökkuşağı bayrağıyla "Yazıklar olsun, biat etmeyeceğiz. 30 tane öğrenciye 500 tane polis gelir mi? Polislerin gösterdiği bu hassasiyeti kadına şiddete gösterseydiniz" derken polis arkadan yaklaşarak elindeki gökkuşağı bayrağını aldı.

ankara-da-polis-gokkusagi-bayraklarina-saldirdi-gozaltina-alinanlar-darp-edildi-1

Öğrenciler darp edildi

Gözaltına alınan öğrencilerin avukatlarından Mert Ekinci’nin KaosGL.org’a verdiği bilgiye göre 81 öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciler, yoğun polis şiddetine maruz bırakıldı. Ters kelepçe uygulanıp kaldırıma yatırıldı. Ters kelepçeden dolayı kollarında ödem oluşan öğrenciler var. Öğrencilerin boyun ve belinde morluk olan, parmağında ve vücutlarının çeşitli bölümlerinde darp izleri de var.

Öğrencilerin Ankara Güvenlik Şube’deki ifadelerinin ardından serbest bırakılması bekleniyor. 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefet, kamu görevlisine direnme ve mala zarar iddialarıyla gözaltına alınan öğrencilere ifadelerinde “Boğaziçi eylemlerine neden katıldıkları” soruldu. Hıfzısıhha Kurulu’nun pandemiye ilişkin genelgesi de hatırlatıldı. Av. Ekinci, bu genelge ile temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanamayacağını söylüyor:

“Gösteri düzenlemek temel bir anayasal hak ve genelgeler ile bu hakkın kullanımı engellenemez. Görüşme imkanı bulduğumuz müvekkillerimize polisin yoğun şiddet uyguladığını gözlemledik. İfadelerde müvekkillerimiz de belirtti. İşkenceden suç duyurusunda da bulunacağız.”

Av. Ekinci, polisin gökkuşağı bayraklarına saldırdığını, öğrencilerin ellerinden bayrakları aldığını ve yırttığını da ekledi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam