07/04/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’den Yıldız Tar, Ankara’dan tıp öğrencilerinin düzenlediği webinarda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ilişkin soruları yanıtladı.

Ankara’dan tıp öğrencileri LGBTİ+ hakları webinarı düzenledi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Başkent Tıp Öğrencileri Birliği, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği webinarı düzenledi. Dün (6 Nisan) yapılan webinarda Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar, Ankara’nın çeşitli üniversitelerinden tıp öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Yıldız Tar; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesine ilişkin temel kavramları açıkladı. LGBTİ+’ların temel hak ve özgürlüklerinin nasıl ihlal edildiğini tarihsel bir perspektifle aktaran Tar; tıp öğrencilerinin anayasada eşitlikten sağlık hakkına erişime, “onarım terapisinden” trans geçiş sürecinde sağlıkçıların rolüne çok sayıda soruyu interaktif şekilde yanıtladı.

ankara-dan-tip-ogrencileri-lgbti-haklari-webinari-duzenledi-1

Sorular

Tar’ın yanıtladığı sorulardan bazıları şöyleydi:

*LGBTİ bireyler tıbbi tedavi görürken ya da rutin muayene olurken ne gibi sorunlarla karşılaşıyor? Hekimlerden talepleri nelerdir?

*Kısmen savunuculuk konusunda biraz arka planda kalın ve gözardı edilen interseksler ve aseksüellerle ilgili nasıl savunuculuk faaliyetleri ya da farkındalık çalışmaları yapabiliriz?

*Bir arkadaşımız bize straight olmadığıyla ilgili açıldığında ona karşı nasıl davranmalıyız? İyi niyetle de olsa yaptığımız hangi davranışlar onu rahatsız edebilir?

*Queer kavramı nasıl ortaya çıkmıştır?

*Biz hekim adayları olarak, bazı hekimlerin şimdiye kadarki olan olumsuz davranışlarından kaynaklı LGBTİ+’ların varsa hastanelere gitmekten çekinme durumunu ortadan kaldırabilmek için neler yapabiliriz?

*Coming out süreci hakkında ne düşünüyorsunuz? Heteroseksüeller coming out yapmazken cinsel yönelimi heteroseksüel dışı olan bireylerin coming out yapıyor olması sizce ayrıştırıcı mı?

*Türkiye’de neredeyse her çocuk heteroseksüel bir ilişki içerisinde büyüyor. Bu durumun çocukların cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliklerini nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz?

*Travesti ve transseksüel terimleri arasındaki fark nedir?

*Biseksüel ve panseksüelin farkını açıklayabilir misiniz?

*Türkiye’de eşcinsel evliliklerin yasal olmaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu durum değişecek mi?

*Sözde “değişim terapileri” hakkında ne düşünüyorsunuz?

*Lubuncanın varlığı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ayrıştırıcı mı?

Korona günlerinde Kaos GL

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle alınan önlemler kapsamında Kaos GL, bütün etkinliklerini erteledi. KaosGL.org internet gazetesi ve Kaos GL dergisi üzerinden yayın hayatını sürdüren derneğin danışmanlık faaliyetleri de devam ediyor. Dernek, pandemi nedeniyle etkinliklerini ise internet üzerinden sürdürüyor.


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam