08/05/2023 | Yazar: Yıldız Tar

2022 Ankara Onur Yürüyüşü’nde polis şiddetiyle gözaltına alınan 42 kişinin yargılandığı dava 11 Mayıs’ta başlıyor. Savcıya göre LGBTİ+’lara saldıranlar vatandaş, Onur Yürüyüşü kanuna aykırı eylem!

Ankara Onur Yürüyüşü davası: İBDA-C yanlısı sloganlar iddianameye ‘vatandaş tepkisi’ olarak girdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yoğun polis saldırısıyla geçen Ankara Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlara dava açıldı. Polisin, İslamcı LGBTİ+ düşmanlarının Hacı Bayram Camii ve Kuğulupark’taki linç ve nefret çağrılarına izin verirken Ankara Onur Yürüyüşü’ne saldırdığı 5 Temmuz 2022’de gözaltına alınan 42 kişi hakkında iddianame kabul edildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame önce reddedilse de, Savcılığın itirazı üzerine red kararı kaldırıldı ve dava açılmış oldu.

Yürüyüşte yoğun polis şiddetiyle gözaltına alınanlar 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefet, hakaret, basit yaralama, görevi yaptırmamak için direnme gibi bir dizi suçtan 11 Mayıs’ta Mahkeme karşısına çıkacak. Davanın ilk duruşması 11 Mayıs saat 10:00’da Ankara 52. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

İddianameden: “Sözde Ankara Onur Yürüyüşü”

İddianamede, Ankara Onur Yürüyüşü hakkında “sözde” sıfatı kullanılırken, aynı gün LGBTİ+’lara saldırmak için bir araya gelen İslamcı gruplardan “vatandaş” diye bahsedildi. Gözaltına alınan LGBTİ+ aktivistleri için ise “Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks (Lgbti+) yapılanmasına müzahir şahıslar tarafından gerçekleştirilen kanuna aykırı eylemler esnasında 42 şüpheli yakalanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Savcı, polis şiddetiyle gözaltına alınan LGBTİ+’ların polise saldırdığını iddia ederken, bir polisin “299,99 TL’ye aldığı kot pantolonun yırtıldığını” da iddianameye ekledi. Kameralara da yansıyan yoğun polis şiddeti ise savcılık iddianamesinde yer almadı.

İBDA-C yanlısı sloganlar vatandaş tepkisi olarak görüldü

Öte yandan, Savcı Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan bir kişi hakkında “kanuna aykırı eylemlere katılmayı alışkanlık haline getirdiğinden ve buna bağlı olarak da adli tahkikatlara maruz kaldığından dolayı tanınan” ifadelerini kullanarak fişlemeyi de itiraf etmiş oldu.

Doğrudan terör örgütü olarak tanımlanan İBDA-C yanlısı “Akıncılar burada, sapkınlığa geçit yok” sloganları da iddianameye “bazı vatandaşların sloganları” diye girdi.

“Polis, hakkını arayanları gözüne kestiriyor”

Gözaltına alınan aktivistlerin Avukatlarından Abdullah İkbal Arslanbaş’a göre başka davalarda da fezleke ve iddianamelerde böyle ifadelere rastlamak mümkün.

Av. Arslanbaş, Ankara’da polisin tutumunu KaosGL.org’a şöyle anlattı:

“Polis, eylemlerden tanıdığı insanları daha hızlıca gözaltına alıyor. Haklarını arayan, sokağa çıkan insanları polis gözüne kestiriyor ve eylemlerde ayrı muameleye maruz kalıyor. Zaten suç değil ama suç olsa dahi masumiyet karinesi ihlal ediliyor.”

Hem fezlekeden hem iddianameden emniyetin ve savcılığın LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne tutumunu görmenin mümkün olduğunu belirten Av. Arslanbaş, LGBTİ+’ların toplanma hakkına saygı göstermeyen Emniyet’in açıkça nefret suçu işleyenlere müsamahasını da eleştirdi:

“İddianameye de giren, LGBTİ+’ları hedef gösteren grupların sloganlarına baktığımızda tam resmi görebiliyoruz. ‘Sapkınlara dur de’, ‘Soros’un itleri, durduramaz bizleri’, ‘Muhammed’in ordusu, ibnelerin korkusu’ sloganları atan grup hakkında herhangi bir işlem yok.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, onur yürüyüşü, dava
İstihdam