09/03/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Ankara 8 Mart Feminist Gece Eylemi’nde polisin “yasadışı” diyerek alanda gökkuşağı bayrağını eylemciden çalmasını Avukat Kerem Dikmen değerlendiriyor: Nefret saiki barındıran ifade özgürlüğü hakkının ihlali!

Ankara polisi nefret saikiyle, eylemcilerin ifade özgürlüğü hakkını ihlal etti! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Sakarya Meydanı’nda dün (8 Mart) gerçekleşen Feminist gece Yürüyüşü’nde polis, gökkuşağı bayrağının alana sokulmasını engellemeye çalıştı.

Polis arama noktalarında gökkuşağı bayrağına "yasadışı" diyerek el koydu. Alana arama noktası kurulmadan önce giren eylemcilerin taşıdığı gökkuşağı bayraklarının bazılarını ise alarak kaçan polis, yürüyüş esnasında da sık sık "durma", "yürü", "çabuk ol" gibi uyarılarla eylemcileri taciz etti.

Polis LGBTİ+’ları temsil eden gökkuşağı bayrağının “yasadışı” olduğunu iddia ediyor. Avukat Kerem Dikmen gökkuşağı bayrağının “yasadışı” olmadığını hatırlatıyor ve polisin keyfi ve hukuksuz davranışının bir hak ihlali olduğunun altını çiziyor:

Polisin gökkuşağı bayrağını "yasadışı" diyerek eylemciden çaldığı an!  

“Bir bayrağın ya da flamanın yasadışı olup olmadığına karar vermek için mevcut yasalarda bir tanımlama yapılmış olması lazım. Herhangi bir bayrak ya da flama için öyle bir yasal tanımlama yok. Yalnızca Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden bayrakla ilgili yasak çerçeve çizilmiş. Tekrar söyleyelim, bunun dışında bayrak ve flamaların hangi durumda yasaklı olduğu hangi durumda yasak olmadığına dair bir tanımlama yok.

“Bayraklarla ilgili bir düzenleme belirli markalara ait bayrak ve flamalar üzerinedir. Belirli markalara ait bir bayrak ya da flama ile başka bir şirket ya da kişi satış yapamaz, gelir elde edemez. Bu da Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda düzenlenmiştir. Konuya dönecek olursak gökkuşağı bayrağında böyle bir durum da yok.

“Yine bir başka durum bir bayrağın ya da flamanın suç örgütleri tarafından kullanılması durumudur. Bu durumda da bayrak ya da flama için bir mahkeme kararı olması lazım. Yani mahkemenin yapılan yargılama sonucunda o bayrak ya da flamanın örgüt üyeliğine delil olarak kabul edilmesi gerekiyor. Somut olaya dönersek LGBTİ+ haklarını temsil eden gökkuşağı bayrağının yasadışı olduğuna dair bir mahkeme kararı da yok.

“Ne mahkeme kararı ne de bir yasa gökkuşağı bayrağını “yasadışı” ilan etmemişken alanda görevli memurun, polisin keyfi bir biçimde bayrağı “yasadışı” ilan etmesi hukuka aykırıdır. Altını çizelim: Bir bayrağı ya da flamayı ‘yasadışı’ ilan eden bir kanun ya da mahkeme kararı yok ise hiçbir yönetmelik ya da uygulayıcı -bu olayda kolluk- “ben bayrağı yasadışı buldum” diyerek kullanımını engelleyemez!

İfade özgürlüğü hakkının ihlali

“Ankara’da 8 Mart Feminist Gece Eylemi’nde polisin gökkuşağı bayrağına ‘yasadışı’ diyerek el koyması açık bir hak ihlalidir. Polisin alana gökkuşağı bayrağını sokmayarak eylemcilerin ifade özgürlüğü hakkının ihlal etmiştir. Çünkü bayrağı taşıyan kişi o bayrağı kullanarak kendini ifade etmiş oluyor. Alanda görevli memur kendi yorumuna göre ‘yasadışı’ gördüğü bayrağın alana girmesini yani ifade özgürlüğü hakkını engelleyemez! Üstelik bu ihlal içinde nefret saikini de barındırır.

“Son olarak herhalde en yasaklanamayacak bayrak gökkuşağı bayrağıdır. İnsanların elinden bayrağı alırsınız ama güneşli bir günde yağacak yağmur, gökkuşağı ortaya çıkarabilir, yasaklayamazsınız.”


Etiketler: insan hakları, kadın
2024