21/10/2010 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs 2010’da Pembe Hayat Derneği kurucu üyelerine yönelik polis saldırısı sonrasında, “polise direnme” suçlamasıyla açılan davada ilk duruşmada trans b

Ankara’da Polisin Suçladığı Trans Bireyler Beraat Etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs 2010’da Pembe Hayat Derneği kurucu üyelerine yönelik polis saldırısı sonrasında, “polise direnme” suçlamasıyla açılan davada ilk duruşmada trans bireyler dün beraat etti. 

Mahkeme hakimi, “Herkes yasalar önünde eşittir, tercihleri, ahlaki durumları ile değerlendirilemez ve suçlu ilan edilemez” dedi.
Hakim ayrıca polise direnme suçunun oluşması için bu kişilerin direnmesi, küfür veyahut kaba kuvvet kullanması gerektiğini belirtti ve böyle bir suçun ortada olmadığını söyledi.
 
Polis memurlarının “Hepimizi tehdit etti” cümlesi üzerine hakimin “Nasıl tehdit ettiler, ne dediler” soruları yanıtsız kaldı.
 
Esat Polis Karakolu polis memurları trans aktivistlerden şikayetçi olurken, “Balyoz Ekibi” olarak adlandırılan Asayişe Bağlı Özel Ahlak Masası birimi polis memurları trans aktivistlerden şikayetçi olmadıklarını dile getirdiler.
 
Polisler, “Bu kişileri neden durduruyorsunuz” diye soran hakime “hızlı gidiyorlardı o yüzden durdurmak istedik” diye yanıt verdiler. “Sonrasında neden karakola götürmek istediniz” diye sorduğunda da “Ceza kesmek için götürüyoruz” dediler, hakimin “Neden ceza kesiyorsunuz” sorusu ise yanıtsız kaldı.
 
3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, polislerin yaptığı ihlaller, trans aktivistlerin kaydettikleri kamera görüntüleri sayesinde bilgisayardan izlendi ve mahkeme “delil yetersizliği” ve “suç oluşmadığı” gerekçesiyle transeksüel insan hakları savunucularının beraatına karar verdi.
 
17 Mayıs 2010 tarihinde Ankara polisinin Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği üyesi 5 trans insan hakları savunucusuna yönelik gerçekleştirmiş olduğu şiddet ve kötü muamele sonrası, şiddete maruz kalan insan hakları savunucuları avukatları aracılığı ile suç duyurusunda bulunmuşlar, saldırıyı gerçekleştiren polisler ise "polise görev başında mukavemet" iddiasında bulunmuşlardı.
 
Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu - IGLHRC, ILGA-Europe, Human Rights Watch - HRW, COC- Hollanda ve Uluslararası Trans Savunucuları Ağı - GATE gibi uluslararası alanda çalışan insan hakları örgütleri ve Avrupa Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, davanın yakından takip edildiğini ve şiddete maruz kalan trans bireyler değil, görevini kötüye kullanan polisler hakkında gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini yetkililere gönderdikleri mektuplar ile bildirmişlerdi.
 
İlgili Haber:
 

Etiketler: yaşam
İstihdam