09/12/2020 | Yazar: Aslı Alpar
Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nden Psikolojik Danışman Can Eren “Yaşam Hattı”nı kaosGL.org’a anlattı.
Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nden Psikolojik Danışman Can Eren “Yaşam Hattı”nı kaosGL.org’a anlattı.
Derneğin Psikolojik Danışmanlık Departmanı’ndan Eren, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nde hizmet vermeye başlayan “Pembe Hayat Yaşam Hattı” için “Bazen yalnızca anlatmak ve önyargısız bir şekilde dinleneceğini bilmek dahi ciddi bir rahatlama sağlıyor” diyor.
Hafta içi her gün 12:00 - 18:00 saatleri arasında 0 549 100 06 88 numaralı telefon üzerinden ulaşabileceğiniz Pembe Hayat Yaşam Hattı için sözü Can Eren’e bırakalım…
“Yaşam Hattı’nın özellikle pandemi döneminde hayati olduğunu düşünüyoruz”
Bu hizmet neden önemli?
Çeşitli illerde psikolojik danışmanlık veren LGBTİ+ dernekleri var. Ancak Ankara’da LGBTİ+’lara doğrudan bu hizmeti veren LGBTİ+ derneği yoktu, öncelikle bu boşluğu doldurmuş olduk.
Diğer yandan “life line” yani yaşam hattı desteği aslında dünyanın birçok ülkesinde kamu bütçesinden verilen bir hizmet. Sadece Avrupa ülkelerinde değil, Asya ve Afrika ülkelerinde de kriz anlarından ruh sağlığı hizmeti veren yaşam hatları mevcut.
Türkiye’de de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde, intihar vakalarını önlemek amacıyla 1995’te kurulan “Alo 182 Umut Işığı Hattı” vardı ancak bu hat Temmuz 2007 yılında “lüks bulunduğu” gerekçesiyle kapatıldı. LGBTİ+ kapsayıcılığını bilmesek de bu hat dahi artık yok. Üstelik COVID-19 gibi bir pandeminin yaratmış olduğu olağandışı hayat koşullarının zorluğunu da göz önünde bulundurursak, bu büyük bir eksiklik. Diyelim ki Sağlık Bakanlığı böyle bir hat oluşturdu, o hattın ne kadar trans kapsayıcı, LGBTİ+ kapsayıcı olacağı da temel bir sorun tabii ki! Zira, transların hastanelerde yaşadığı ayrımcılık somut bir gerçek olarak halen karşımızda duruyor.
Öğrencilerin aile evlerine döndüğü, evlere kapanıldığı ve güvenli alan sorununun büyüdüğünü bildiğimiz pandemi döneminde böyle bir hattın öneminin bilincindeyiz. Yaşama hakkının temel hak olduğu ve LGBTİ+’ların yaşama hakkı ihlalini hemen her gün deneyimlediğimiz bu ülkede, hayatta kalmaya ve psikolojik destek sağlamaya yönelik sunduğumuz bu hizmetin özellikle bu dönemde hayati olduğunu düşünüyoruz.
Bazen psikolojik danışmanlık hizmeti almalı mıyız emin olamıyoruz? Hangi durumlarda destek almalıyız ve Yaşam Hattı’nı kimler arayabilir?
Pembe Hayat trans öz örgütü olduğu için “Yaşam HaTTı”ndaki “t” harflerini daha vurgulu yazdık. Özellikle trans şemsiyesi altında olan ancak tüm LGBİ+’lara açık bir hat.
Kimler, ne zaman aramalı… Nefret söylemleri ve suçları kapsamında savunmasız hissedenler, çözümsüz gibi görünen kişide çaresizlik, umutsuzluk, mutsuzluk ve kaygı yaratan durumlarda olanlar, intihar düşüncelerine sahip olanlar, psikolojik ve diğer şiddet türlerine maruz kalanlar arayabilir. Ayrıca akran zorbalığı, flört şiddeti, depresyon, anksiyete, stres ve öfke yönetimi konularında da psikolojik destek veriyoruz. Genel ruh sağlığı desteği ihtiyacı hissetmek ve yargılanmadan hislerini paylaşmak isteği aslında hattı aramak için yeterli.
“Aramak bile rahatlatıyor”
Yalnızca telefon hattından mı danışmanlık veriyorsunuz?
Hayır, özellikle pandemi döneminde aile evlerine dönen ve evinden dahi telefonla, Skype’la, Zoom’la vb. yöntemlerle rahatça konuşamayan LGBTİ+’lar var. Bu sebeple psikolojikdanisma@pembehayat.org maili üzerinden de danışmanlık veriyoruz. Gerektiğinde whatsapp üzerinden danışanlarla konuşmaya çalışıyoruz.
Danışanlara nasıl faydası oluyor? Geri dönüşler nasıl?
2 ay gibi kısa bir süre içerisinde, şu ana dek 40’tan fazla danışana destek olduk. Gerekli durumlarda çevrimiçi psikolojik danışmanlık vermeye de devam ediyoruz. Danışanlar genelde sıkışmışlık hissi ile aradığı için aslında aramaları bile rahatlık sağlıyor, hatta kişi sadece mail attığı için dahi kendini rahatlamış hissediyor. Evet terapi değil danışmanlık hizmeti alıyor ancak bazen yalnızca anlatmak ve önyargısız bir şekilde dinleneceğini bilmek dahi ciddi bir rahatlama sağlıyor.
Diğer yandan klinik destek alması gereken kişileri yönlendirebiliyoruz ya da aileyle ilgili konularda LGBTİ+ aile grupları ve derneklerinden haberi olmayan danışanları bu derneklere yönlendiriyoruz.
Nefret suçu sarmalında yitirdiğimiz tüm transların anısına ve mücadelesine adayarak hayata geçirdiğimiz bu hizmetle umuyoruz ki bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nin Eşitlik Bildiri’sinde de belirttiğimiz üzere herkes translarla eşitleninceye kadar ruh sağlığı alanında da tüm LGBTİ+’ları kapsayacak şekilde mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.
Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık hakkı