12/09/2008 | Yazar: Barış Sulu

AP'de Türkiye'deki LGBTT sorunları ele alındı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye'deki Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transeksüellerin (LGBTT) sorunları Avrupa Parlamentosu (AP)'de düzenlenen toplantılarda ele alındı. 10 Eylül 2008’de AP İnsan Hakları Alt Komisyonu'nda gündem maddesi Türkiye'deki LGBTT’nin durumuydu.

Türkiye'deki LGBTT’nin durumunu irdeleyen toplantılarda İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü)'nün 'Kurtuluşumuz için bir yasa gerek' başlıklı rapor eski AP üyesi Boris Dittrich tarafından tanıtıldı. Rapor cinsel azınlıkların içinde bulunduğu sorunlara AB şartlarında çözüm bulunmasının acilen gerekli olduğunun altı çiziyor.

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye’nin AB üyeliğinden sorumlu birçok üst düzey parlamenterin katıldığı, büyük bir parlamenter grubuna karşı yapilan ilk toplantıda dört konuşmacı söz aldı: AKP'nin kapatılma davası hakkında konuşan araştırmacı Prof. Dr. Christian Rumpf, Avrupa Komisyonu Türkiye Birimi’nden sorumlu Jean-Christophe Filori, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Emma Sinclair Webb ve Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nden Sedef Çakmak.

LGBTT Bireylerin İnsan Hakları Raporu

Sedef Çakmak, genel olarak LGBTT bireylerin yaşadıkları sorunlardan bahsettikten sonra yasal olarak faaliyetlerine devam eden Pembe Hayat LGBTT Derneği, Kaos GL Derneği ve Lambdaistanbul Derneği'nin yaşadığı sorunlardan söz etti. Bu derneklerin oluşturduğu LGBTT Hakları Platformu’nun geçen yıl yayımladığı ‘LGBTT Bireylerin İnsan Hakları Raporu’ isimli çalışmalarının bu sene de devam ettiğini ve bu kitabı birçok üst düzey kurum ve merciye ilettiklerini belirtti.

Lambda’nın kapatılma kararı

Ayrıca Çakmak, LGBTT Hakları Platform’u olarak gelecek ay içinde ‘anayasaya cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin konulması’ için büyük bir kampanya başlatacaklarını sözlerine ekledi ve bu konuda da Avrupa Parlamentosu’ndan destek beklediklerini belirtti. Çakmak, Lambdaistanbul Derneği’nin yasaklanma süreci hakkında da bilgi verdi. Çakmak, mahkemenin Lambda'nın kapatılması gerekçesini toplumun ahlaki değerlerinin zedelenmesi olarak gösterdiğini bildirdi.

Askerlik ve eşcinsellik

Çakmak, ayrıca orduya asker olarak alınan eşcinseller ile ilgili iki sorunu da dile getirdi. Askere alınan geylerin daha sonra gey olduğu anlaşılması durumunda ordudan atılması ve geylerin askerlik yapmak istemediği zaman çok aşağılayıcı muameleye tabi tutulması. Sedef Çakmak, geylere bu tür muamelenin sadece NATO ülkeleri arasında Türkiye ve ABD'de yapıldığını hatırlattı.

Çakmak, son yıllarda Türkiye'deki eşcinsel, biseksüel ve transgender alanında gözle görülür değişiklikler olduğunu, Türkiye'nin 10 yıl öncesi gibi olmadığını kaydetti. Çakmak Temmuz ayında İstanbul'da Türkiye’nin her yerinden gelen 2000 kişi ile Onur Yürüyüşü gerçekleştirdiklerine işaret ederek söz konusu gösterinin de sorunsuz gerçekleştiğini belirtti.

Çakmak, sorunların köklü çözülmesi için yeni anayasada özgürlüklerinin güvence altına alınmasını gerektiğini kaydetti. (BS)



Etiketler: yaşam
nefret