17/01/2024 | Yazar: Defne Güzel

Polis tacizi, sansür, para cezası, gasp, şiddet… 2023’ün son ayında da LGBTİ+’lara dönük ihlallere şahit olduk.

Aralık’ta LGBTİ+’lara hak ihlalleri: 2023 başladığı gibi ihlallerle bitti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2023 yılı geride kalırken Aralık ayında ihlaller yine LGBTİ+’ların peşini bırakmadı.

Halk TV’de İrfan Değirmenci’nin sunduğu Halk Meydanı programına yüzde üç idari para cezası verildi. Sebebi; “LGBTİ+ konusundaki değerlendirmelerin milli ve manevi değerlere aykırı olması”.

Nefret mitingine çağrı içeren videonun “kamu spotu” olarak yayınlanmasına ilişkin kararın iptal edilmesine yönelik Kaos GL’nin istinaf talebi Bölge İdare Mahkemesi tarafından rededildi. Bir dava da Eskişehir Onur Yürüyüşü yasağına karşı açılan davaydı. Mahkeme kararı önümüzdeki günlerde açıklanacak. Sitrak Kaplan davasında ise karar çıktı. Celal H.’yi öldüren Sitrak Kaplan’a ağırlaştırılmış müebbet verildi. Hande Buse Şeker davasında da karar çıktı. Hande Buse’yi öldüren Volkan Hicret’e kasten öldürme, öldürmeye teşebbüs, cinsel saldırı ve yağmadan ceza verildi.

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi çocukları LGBTİ+ olan ebeveynlerin hikayesini anlatan “Benim Çocuğum” film gösterimini engelledi. Üstelik bu üniversitenin ilk sansürü de değil.

Mustafa Fidan tarafından 22 yaşında katledilen seks işçisi trans kadın Ecem Seçkin’in davası 1 Aralık tarihinde görüldü. Dava 15 Ocak 2023’e ertelendi.

Şimdinin İstanbul Valisi Davut Gül, Gaziantep Valisi iken LGBTİ+’lara “sapkın” demiş, etkinliklere izin vermeyeceğini duyurmuştu. Gül’ün bu sözleri üzerine Antep Queer LGBTİ+ Dayanışması TİHEK’e başvurdu. TİHEK, başvuruyu reddetti. Mahkeme ise reddi hukuka uygun buldu.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi LGBTİ+ Komisyonu ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı 10-17 Aralık tarihinde “Devlet LGBTİ+’lardan Ne İstiyor?” adıyla panel düzenledi. Panel boyunca polis ekipleri İHD’nin bulunduğu sokakta nöbet tutarak etkinliği taciz etti.

Çerkezköy’de bir kişi uygulama üzerinden tanıştığı kişiler tarafından gasp edildi. Savcılık gasp eden üç kişiyle ilgili soruşturma başlattı.

İlim Yayma Ödülleri törenine katılan Cumhurbaşkanı, “sapkın akımlar toplumumuza sirayet ediyor” diyerek LGBTİ+’ları hedefe koydu. LGBTİ+’ları hedef almayı sürdüren Destici’nin de gündeminde yine ezbere cümleler vardı. Uluslararası insan hakları hukuku bir kenara konularak LGBTİ+ karşıtı söylemlerin iyiden iyiye prestij için kullanıldığı 2023 yılında MÜSİAD da düzenlediği toplantıda LGBTİ+’ları hedefe koydu. Tekrar cümlelerin bir diğer sahibi de yine Fatih Erbakan oldu.

Dünya ÇAKOP III. Sempozyumu ise ilginç çıkışlara sahne oldu. Sempozyum, dijital bağımlılığın eşcinsel “eğilimi” arttırdığı üzerine yoğunlaştı. Son olarak biseksüel olması sebebiyle iş yeri basılan, öldüresiye dövülen Mustafa C.’den bir yıldan fazladır haber alınamadığı basına yansıdı.

2023 yılı basına yansıyan bu ihlal haberleriyle noktalandı. Siz de kişi veya kurum olarak yaşadığınız veya tanık olduğunuz nefret suçlarını bildirebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, kadın, medya, kültür sanat, nefret suçları, dava, özel haber
İstihdam