22/07/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Arjantin’de bundan böyle kimlik belgeleri ve pasaportlarda üçüncü bir cinsiyet kategorisi olarak “X” de yer alacak. Arjantin LGBT Federasyonu, “Tamamen kapsayıcı olmasa da önemli bir adım” diyor.

Arjantin’de kimlik ve pasaportlara “X” seçeneği geldi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Başkan Alberto Fernández (ortada) diğer yetkililer ve sivil toplum örgütlerinin üyeleriyle birlikte, Casa Rosada, Buenos Aires, Arjantin'deki Bicentennial Museum'da bir 'X' oluşturdu.

21 Temmuz 2021’den itibaren Arjantin’de kimlik belgeleri ve pasaportları artık üçüncü bir cinsiyet kategorisi olan "X"i de içeriyor. Non-binary’lerin resmi olarak tanınması yolunda önemli bir adım olan bu hamle ile Arjantin, Güney Amerika’da bir ilke imza attı.

Değişiklik, Başkan Alberto Fernández'in “X”in şu anlamları ifade etmek için kullanılacağını belirten bir kararnamesi ile hayata geçti:

“İkili olmayan, belirlenmemiş, belirtilmemiş, tanımlanmamış, bilgilendirilmemiş, kendi kendine algılanmış, kaydedilmemiş; veya eril/dişil ikiliğine dahil olduğunu hissetmeyen kişinin tanımlayabileceği başka bir anlam.”

Ülkede, hem vatandaşlar hem de vatandaş olmayan sakinler, basit bir idari prosedür yoluyla resmi belgelerde cinsiyetlerini düzeltebiliyor.

2012’den beri hayata geçmesi bekleniyordu

Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile kendini erkek veya kadın olarak tanımlamayan herhangi bir başvuru sahibi, ikili olmayan, belirtilmemiş, tanımsız ve "bir kişiyi tanımlamak için kullanılabilecek başka bir anlam" dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri kapsayan üçüncü bir kutuyu işaretleyebiliyor.

Standart erkek/kadın ikilisinin ötesine geçen bu yeni seçenek, cinsiyet kimliğine ilişkin hakları korumayı amaçlıyor ve 2012'den hayata geçmesi planlanıyordu.

Başkan yeni belgeleri sahiplerine bizzat teslim etti

Buenos Aires'teki Casa Rosada'nın yanındaki Bicentennial Müzesi'nde Çarşamba günü düzenlenen törende Başkan Alberto Fernández, yeni kurallar uyarınca düzenlenen ilk üç belgeyi sahiplerine şahsen teslim etti.

Fernández yaptığı konuşmada, "Erkek ve kadın kimliği dışında başka kimlikler de vardır ve bunlara saygı duyulması gerekir" diyerek, "sevmenin, sevilmenin ve mutlu olmanın binlerce yolu olduğunu" da sözlerine ekledi.

“Bu değişikliğin nihayet geldiğinin farkına varmak harika”

İkili olmayan bir kimlik belgesi (non-binary) alan ilk kişiler arasında, ikili olmayan kimliklerinin tanınmasının ne anlama geldiğini açıklayan 34 yaşındaki bir doktor olan Gerónimo Carolina González Devesa vardı. Devesa, bu gelişmenin önemini şöyle anlatıyor:

“Bu ikili [sistemden] ayrılmak, tüm insanların girebildiği ve tüm kimliklere etkin bir şekilde saygı duyan bir dünyada çalışmaya başlamak. Ve bu değişikliğin nihayet geldiğinin farkına varmak harika.”

Başkanın 26 yaşındaki evladı Estanislao Fernández de kimliğini değiştireceğini açıkladı. Tasarım öğrencisi ve Dyhzy adıyla sahneye çıkan tanınmış bir drag queen olan Estanislao Fernández, “Devlet bir kanunu tanıdığında, o kanun olağanlaşır. Bugün, hemcinsler arası evlilik onaylandığı için eşcinsel bir çiftin evlendiğini görmek olağandışı değil, dikkat çekmiyor” dedi.

Arjantin LGBT Federasyonu: Tamamen kapsayıcı olmasa da önemli bir adım

Arjantin LGBT Federasyonu (Federación Argentina LGBT) ise "haklar konusunda tarihi bir ilerleme" olarak tanımladığı gelişmeyi kutladı ve reformu gerçekleştiren örgütlerin aktivizmini selamladı.

Federasyondan yapılan açıklamada, "'X'in kullanımı tamamen kapsayıcı olmasa da, var olan çok çeşitli kimlikler göz önüne alındığında, gerçek hak eşitliğine giden yolda önemli bir adımdır" denildi.

Makine tarafından okunabilen pasaportlar için küresel düzenlemeler belirleyen Birleşmiş Milletler kuruluşu olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), halihazırda üç cinsiyet kategorisine izin veriyor: kadın, erkek veya belirtilmemiş için “X”.

Hollanda gibi bazı ülkeler ise cinsiyeti kimlik belgelerinden tamamen çıkarmayı planlıyor.

2012 yılında Arjantin, herkesin kimlik kartındaki ve doğum belgesindeki cinsiyeti ve adı basit bir idari prosedürle değiştirmesine izin veren bir Cinsiyet Kimliği Yasası da çıkarmıştı.

*Bu haberde Human Rights Watch’un gözlem raporu ve Buenos Aires Times’ın haberinden faydalandık.


Etiketler: yaşam, siyaset, dünyadan
İstihdam