07/10/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Buenos Aires’te geçen hafta görülen bir davada, 40 yaş üstü 5 trans kadına aylık maaş bağlanması kararı verildi.

Arjantin’de 40 Yaş Üstü Translara Aylık Maaş Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Buenos Aires’te geçen hafta görülen bir davada, 40 yaş üstü 5 trans kadına aylık maaş bağlanması kararı verildi. Trans kadınların hak ihlalleri ve kurumsal şiddetten ötürü işsiz kalması, kararda belirleyici oldu.
 
Trans hakları üzerine çalışan la Mesa Nacional por la Igualdad, la Federación Argentina LGBT y la Asociación de Travestis, Transexuales y Transgénero örgütlerinin 40 yaş üstü translara yönelik sosyal yardım yapılması yönündeki talepleri daha önceden reddedilmişti.
 
Transların Ortalama Ömrü 35 Yıl!
Cinsiyet Kimliği Yasası’yla vatandaşların herhangi bir psikiyatrik tetkik ya da ameliyat sürecinden geçmeden cinsiyetlerinin tanındığı ülkede translar hâlâ ciddî sorunlar yaşıyor. Buenos Aires Kamu Denetçisi, yayınladığı bir raporda dışlanmadan ötürü ülkedeki transların ortalama ömrünün 35 yıl olduğunu açıkladı.
 
Ulusal Eşitlik Komitesi Genel Sekreteri Maria Rachid, ihlal edilen hakların tazminatı için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Rachid, “40 yaşın üzerindeki translar gerçek bir kazazede olarak görülebilir. Bu yaşta çoğu zaman ne gelirleri oluyor, ne de sosyal yardım görüyorlar. Saldırgan toplumsal koşullar, bunun önünde engel oluşturuyor,” dedi.
 
Peronist parti Zafer Cephesi’nin yaşlı translar için önerdiği düzenleme, sağcı parti PRO (Cumhuriyetçi Öneri) tarafından reddedildi. 5 kadına tazminat sağlayacak mahkeme kararının temyiz edilme ihtimali bulunuyor.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam