10/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Arjantin, trans bireylerin sağlık hakkına ilişkin bir düzenlemeyle, cinsiyet geçiş ameliyatı ve hormon terapisini sigorta kapsamına aldı.

Arjantin’de Cinsiyet İnşası Sağlık Hakkı Oldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Arjantin’de dün yürürlüğe giren Cinsiyet Kimliği Kanunu’yla, cinsiyet geçiş ameliyatı ve hormon terapisi özel veya kamusal sağlık hizmetlerinden karşılanacak.
Ayrıca yasa cinsiyet geçişini tıbbi olarak tamamlamamış trans bireylerin nüfus kaydında cinsiyetlerini kendilerinin tanımlamasına da imkan veriyor.
 
Huffington Post’un haberine göre, yeni yasayla her yetişkin birey, doktor ya da mahkeme onayı olmadan cinsiyetini ve doğum ismini değiştirebilecek.
 
Cinsiyet değiştirmek isteyen bireyler, sigorta şirketine başvuracak ve talebe göre hormon terapisini veya ameliyatı sigorta şirketleri karşılayacak. Bu işlemler "Zorunlu Sağlık Planı" kapsamına da girecek ve böylece işlemlerin maliyeti hem özel hem kamusal sağlık hizmetleri tarafından karşılanabilecek.
 
Yasa 18 yaşından küçüklerin de ebeveynlerinin izniyle aynı haklardan yararlanmasını öngörüyor.
 
Arjantin, iki sene önce çıkardığı bir yasayla, Latin Amerika’da eşcinsel evliliklerini yasallaştıran ilk ülke olmuştu. (bianet)

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam