16/10/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Arjantinli trans aktivist Diana Sacayan Salı günü evinde ölü bulundu. Arjantin’de son bir ayda işlenen nefret cinayeti sayısı üçe ulaştı.

Arjantin’de son bir ayda üç trans kadın öldürüldü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Arjantinli trans aktivist Diana Sacayan Salı günü evinde ölü bulundu. Arjantin’de son bir ayda işlenen nefret cinayeti sayısı üçe ulaştı.

Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans ve interseks (LGBTİ) hakları için savaşan Arjantinli trans aktivist Diana Sacayan salı günü Buenos Aires’teki dairesinde ölü bulundu. Sacayan, son bir ayda Marcela Chocobar ve Coty Olmos’tan sonra Arjantin’de öldürülen üçüncü trans kadın.

Yeni nüfus cüzdanını Cumhurbaşkanı vermişti

Uluslararası Af Örgütü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Diana Sacayan’ın vücudundaki izlerin şiddet belirtileri gösterdiğini söyledi ve faillerin yakalanarak adalet önünde hesap vermelerini istedi. 2012 yılında Sacayan’ın kimlik kartı mücadelesine Uluslararası Af Örgütü kampanyası ile desteklemiş, Sacayan'a kadın kimliğiyle yeni nüfus cüzdanını 2012 yılında Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner vermişti.

“Cinayet çözülmediği sürece nefret cinayetleri normalleşir”

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamaya "Bu korkunç suçu çözmesi için ulusal güvenlik hizmetlerini ve büyükşehir polisini göreve çağırıyoruz, cinayetlerin bu son dalgası etkili bir incelenmediği ve adalet önünde çözülmediği sürece trans kadın cinayetlerini normalleştirir” cümlelerini de ekledi.

Latin Amerika’da son yedi yılda işlenen cinayet sayısı: 1731

Latin Amerika ülkeleri, translara yönelik cinayet oranlarında üst sıralarda bulunuyor.

Transgender Europe’un raporlamasına göre; Latin Amerika’da Ocak 2008 ile Aralık 2014 arasında dünya çapında bildirilen cinsiyet kimliğine dayalı nefret cinayetlerinin sayısı 1731 olarak bildiriliyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam