13/04/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Arkadaşınızın lezbiyen olduğundan şüpheleniyorsanız, bunu nasıl anlayacağınızın yollarını sizin için listeledik buyrun!

Arkadaşımın lezbiyen olduğunu nasıl anlarım? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Arkadaşınızın lezbiyen olduğundan şüpheleniyorsanız, bunu nasıl anlayacağınızın yollarını sizin için listeledik buyrun! 

İllüstrasyon: Aslı Alpar

Bugün lezbiyenlerle ilgili ön yargı ve stereotipleri ele alacağız. 

Aşağıdaki stereotip kutusu, lezbiyenlerin bazı karakteristik özelliklere (tamamına, bir kısmına ya da yalnız birine) sahip olmadıklarında “Hiç lezbiyene benzemiyorsun” lafını duydukları ifadeleri içeriyor.

Stereotip Kutumuz:

Lezbiyenler feminist olur. Lezbiyenler bakire olur. Lezbiyenler çirkin olur. Lezbiyenler kısa saçlı olur. Lezbiyenler uzun süreli ilişki yaşar. Lezbiyenler sinirli olur. Lezbiyenler erkek düşmanıdır. Lezbiyenler tüm kadınlardan hoşlanır. Lezbiyenler evlenmez. Lezbiyenler kedilerle yaşar. Bir kadın çocuk sahibiyse lezbiyen olamaz. Lezbiyenler çok eşli olur. Lezbiyenler geylerden daha rahattır. Lezbiyenler duygusaldır. Lezbiyenler tek gecelik ilişki yaşamaz. İki kadın öpüşüyorsa bu onların lezbiyen olduklarını gösterir. Lezbiyenler maddi durumu iyi insanlardır. Lezbiyenler yönelimlerini saç modelleriyle ortaya koyar. Lezbiyenler cinsel hayatlarından kolayca söz eder. Lezbiyenler ilişkide daha anlayışlıdır. Lezbiyenler flört şiddeti uygulamaz. Lezbiyenler kısa boylu olur. Lezbiyenler büyük şehirlerde yaşar. Lezbiyenler yönelimlerini geylere oranla daha kolay ifade eder.  Lezbiyenler bifobiktir. Lezbiyenler sanat alanlarında olumlu temsil edilir. El ele tutuşup yürüyen tüm kadınlar lezbiyendir. Lezbiyenler maskülen olur.

Lezbiyenler için “kadın” kimlikleri üzerinden ileri sürülen edilen bu tanımların tümü, kişi bu özelliklere sahip olsun ya da olmasın karakteristik özellikleri ve performansı ifade eder. Yani; bu özellikler fark etmeksizin lezbiyenler, lezbiyendir.

Beyan sorgulanabilir değildir

Kişinin; dış görünüşü, dünya görüşü, ilişkilenme biçimi, mizacı, ekonomik düzeyi ve aklımıza gelebilecek herhangi bir özelliği ne olursa olsun; cinsel yönelimini simgelemez, ifşa etmez ya da bu yönelimle ilgili “ipucu” vermez. Bu özelliklere sahip olmak gibi olmamak da kişinin beyanını sorgulanabilir bir hâle getirmez.

Stereotip kutusundaki özelliklere sahip olmamak kimseyi “eksik” lezbiyen yapmaz çünkü bu özellikler lezbiyen kimliğin “özellikleri” değildir.

Görünür olanın stereotip olarak karşımıza çıktığı toplumda, lezbiyenlik “tek çeşit” değildir. Bir kadın olarak kadınlarla ilişkileniyor olmak, karakteristik bir özellik ya da sergilenecek bir performans atamaz. Kişi bu özelliklere cinsel kimliğinin dışında sahiptir ve kendini gerçekleştirir.

Bu özelliklerin tümü “lezbiyenler için yanlıştır” diyemeyiz ama bu ifadeler “tüm lezbiyenleri tanımlayamaz çünkü lezbiyenlik bir çeşit değil” demek mümkün.

Yani, arkadaşınızın lezbiyen olduğunu “anlamanız” mümkün değildir. 


Etiketler: yaşam
İstihdam