12/03/2021 | Yazar: Kaos GL

SPoD’un Pandemi Sürecinde LGBTİ+'ların Sosyal Hizmetlere Erişimi Araştırması Raporu’na göre, LGBTİ+’lar sosyal yardımların kendilerine yapılmayacağını düşündüğü ve cinsel kimliklerinin ifşa edilmesinden çekindiği için başvurmuyor.

“Arkadaşlarım karşılıyor, trans kadına yardım etmezler” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+’lara uygulanan ayrımcılık ve pandemi süreci ile birlikte ayrımcılığa eklenen fiziksel mesafe ve yalıtım kuralları, LGBTİ+’ların sosyal yardımlara erişimini engelleyecek sorunlar yaratıyor. Pandemiden önce de var olan ayrımcılık ve damgalanma korkusu, LGBTİ+’ların herhangi bir kamu kurum ya da kuruluşuna başvurmasının önünde büyük bir engel oluşturmaya devam ediyor. LGBTİ+’lar; damgalanma, ayrımcılık, hizmet sağlayıcıların ön yargıları ve sosyo-ekonomik statülerinin düşük olması gibi nedenlerle, toplum geneline göre daha fazla psiko-sosyal sorunlar yaşayan bir grup ve yukarıda sayılan sorunlardan dolayı kapsamlı herhangi bir sigorta ya da sosyal yardıma erişimleri de oldukça zor. Bu kapsamda, LGBTİ+’ların sosyal yardımlara erişim durumları önem kazanıyor.

Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), kapsamlı veri toplama ve analiz çalışmalarının ardından raporlaştırarak son halini verdiği Pandemi Sürecinde LGBTİ+'ların Sosyal Hizmetlere Erişimi Araştırması verilerini yayınladı. Dernek, bu araştırma ile birlikte, LGBTİ+’ların sosyal hizmetlere ihtiyaç duyma ve bu süreçte kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri tarafından sağlanan sosyal hizmetlere erişebilme deneyimleri ortaya koymayı hedefliyor. Araştırma, LGBTİ+’ların özel olarak pandemi ve daha genelde de tüm toplumsal krizlerden nasıl etkilendiği ve bu etkiyi azaltmak için sorumlu kurumların nasıl refleksler geliştirdiği konusunda bilgi verip, LGBTİ+ kapsayıcı şekilde iyileştirmelerin de savunuculuğu için önemli bir araç niteliği taşıyor.

LGBTİ+’ların sosyal yardımlara erişimi

Rapora göre araştırmaya dâhil edilen LGBTİ+’ların büyük bir çoğunluğu “Sosyal yardım için başvurabileceğiniz yerler ile ilgili bilginiz var mı?” sorusuna “hayır” yanıtını verdi.

arkadaslarim-karsiliyor-trans-kadina-yardim-etmezler-1

Araştırmaya dâhil edilen LGBTİ+’ların büyük bir çoğunluğu “Pandemi sürecinde, sosyal yardımlara ihtiyaç duyuyor musunuz?” sorusuna “hayır” yanıtını verdi ancak pandemi sürecinde sosyal yardımlara ihtiyacını olduğunu belirten katılımcıların sayısı da önemli ölçüde yüksek görünmekte.

Pandemi sürecinde, sosyal yardımlara erişim ile ilgili sorun yaşadığını belirten 278 katılımcıya, “Sosyal yardım için herhangi bir kurum ya da kuruluşa başvuru yaptınız mı?” sorusu yöneldi ve 140 katılımcı “evet” yanıtını verirken, 138 katılımcı “hayır” yanıtını verdi. “Hayır” yanıtını veren katılımcıların, neden başvuru yapmadıklarına dair bir soru sorulduğunda verdikleri yanıtlar genel olarak şu şekilde:

“Yardım yapılmaz diye düşündüm”, “Kurumlardan olumsuz karar geleceğini düşünüyorum”, “Tam olarak bilgili olmadığım için”, “Nereye başvuracağım hakkında bilgim yok”, “Benden daha fazla ihtiyacı olanlara alan bırakabilmek için”, “Arkadaşlarım karşılıyor, trans kadına yardım etmezler”, “İşe yarayacağını düşünmediğimden ve ailemin öğrenmesini istemediğimden dolayı”, “Cinsel kimliğim gizli ve de (cinsel kimliği) gizlemek amaçlı”, “Olumlu bir geri dönüş alacağım güvenli bir mekanizma olduğunu düşünmüyorum.” 

Pandemi Sürecinde LGBTİ+'ların Sosyal Hizmetlere Erişimi Araştırması Raporu’nun tamamını buradan inceleyebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
İstihdam