05/12/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Arnavutluk’un başkentinde dün yapılan bir konferansta LGBT hakları için iki yasal düzenleme masaya yatırıldı.

Arnavutluk LGBT Haklarında Yeni Bir Sürece Giriyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Arnavutluk’un başkentinde dün yapılan bir konferansta LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) hakları için iki yasal düzenleme masaya yatırıldı. Hükümet, muhalefet, Avrupa Konseyi temsilcileri, Arnavutluk ombudsmanı ve LGBT örgütlerinin katıldığı konferansta Aile Yasası ve Cinsiyet Kimliği Yasası ele alındı. Proje, Avrupa Konseyi’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında Arnavutluk’a sunduğu önerilerin sonucunda ortaya çıktı.
 
Ele alınan önerilerden ilki Aile Yasası’nda evliliği yalnızca kadın ile erkek arasında değil, iki insan arasında kurulan bir birlik olarak tanımlıyor. Evlilik eşitliğini hedefleyen tasarı 2014 yılında Parlamento’nun gündemine girecek.
 
İkinci öneri ise, kişinin cinsiyetinin resmî olarak kabul edilmesi için psikiyatrik tetkik ya da ameliyat şartını ortadan kaldırıyor. Arjantin’deki Cinsiyet Kimliği Yasası’nın Arnavutluk’ta kabul edilmesi için başlanacak yasal süreç için henüz netleşmiş değil.
 
Hem yeni Başbakan Edi Rama, hem de Parlamento Sözcüsü daha önceden evlilik eşitliği lehinde açıklamalarda bulundu. Bu yüzden, ülkedeki LGBT aktivistleri tasarının yasa haline gelme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyor.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret