08/05/2015 | Yazar: Kaos GL

Arnavutluk Parlamentosu, LGBT’lerin hak ve özgürlüklerini koruma altına alacak tavsiye kararını dün oyçokluğuyla kabul etti.

Arnavutluk Parlamentosu’ndan LGBT’ler için tavsiye kararı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Arnavutluk Parlamentosu, LGBT’lerin hak ve özgürlüklerini koruma altına alacak tavsiye kararını dün oyçokluğuyla kabul etti.
 
Arnavutluk Parlamentosu, 2010 yılındaki Ayrımcılıktan Korumu Kanunu’ndan bu yana ilk kez LGBT’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) insan haklarını güçlendirecek bir tavsiye kararını kabul eti.
 
“Arnavutluk’taki LGBT’lerin Hak ve Özgürlüklerinin Korunmasına İlişkin Tavsiye Kararı”, 2 ret ve 1 çekimser oya karşı 75 oyla kabul edildi.
 
Parlamentonun İnsan Hakları Alt Komitesinin desteklediği kararda ülkede son 5 yılda yaşanan gelişmeler, sivil toplumun ve bağımsız insan hakları kurumlarının, özellikle de kamu denetçisinin rolü üzerinde duruluyor.
 

Kararda bahsi geçen tavsiyeler arasında,
 
·         Kamu denetçisinin Çalışma Kanunu’nda değişikliğe gidilmesi yönündeki tavsiyeleri,
·         Eğitim ve Spor Bakanlığı’na bağlı eğitmen kadrosunun LGBT haklarının korunmasına dair eğitimlerden geçmesi,
·         Hükümetin LGBT’lere yönelik ayrımcılığın önlenmesi için sivil toplum örgütlerini desteklemesi,
·         AB üyelik müzakerelerinin açılması kapsamında LGBT haklarının korunmasına ilişkin Ulusal Eylem Planı’nda önerilen yasal değişikliklerin hayata geçirilmesi,
 
yer alıyor.
 
Kararı sevinçle karşılayan Pink Embassy adlı LGBT örgütü, tüm vekilleri 17 Mayıs Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün kapsamında ülkede 6 şehirde gerçekleşecek etkinliklere davet ediyor. Başkent Tiran’da da aktivistler, 17 Mayıs’a dikkat çekmek için dördüncü kez pedallayacak

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam