17/02/2016 | Yazar: Kaos GL

Artvin Cerattepe bakır madenine ve doğa katliamına direnirken, Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı madene dur demek için 6 sebebi derledi.

Artvin’de madene dur demek için 6 sebep Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Artvin Cerattepe bakır madenine ve doğa katliamına direnirken, Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı madene dur demek için 6 sebebi derledi.

                                                              Foto: DHA

Artvin'in Cerattepe bölgesinde çıkarılması planlanan bakır madenine karşı nöbet tutan halka güvenlik güçleri dün olduğu gibi bugün de sabaha karşı biber gazı ile saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Polis ve jandarma saldırılarına, bölgede maden işletmek isteyen Cengiz İnşaat’ın baskı ve yıldırmalarına karşı yöre halkının direnişi sürüyor.

Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) de direniş devam ederken Artvin’de madene dur demek için 6 sebebi derledi:

1- Artvin’in içme suyu sınırlı ve kaynağı Cerattepe.

2- Bölgedeki doğal ekosistemler bölündükçe tehlike altındaki türlerin yaşam alanları da daralıyor.

3- Bölgenin çok yağış alması ağır metallerin yeraltı ve yerüstü sularına karışma olasılığını ve heyelan riskini çok arttırıyor. Kamuya ait raporlar da Cerattepe'den Çoruh'a tüm bölgenin yoğun heyelan alanı olduğunu söylüyor.

4- Daha önce Danıştay’ın verdiği iptal kararında da belirtildiği gibi orada önemli orman ekosistemleri var.

5- Maden sahası için ruhsat verilen alan Artvinlilerin ve gelen turistlerin uğradığı tek kamusal rekreasyon (eğlenme-dinlenme) alanı.

6- WWF’in belirlediği 200 Küresel Ekolojik Bölge arasında Kafkasya da var ve maden sahası bu bölge içerisinde yer alıyor.


Etiketler: yaşam, ekoloji
nefret