25/10/2017 | Yazar:

Genç LGBTİ+ gönüllüleri, Aseksüel Farkındalık Haftası kapsamında bir araya geldi..

Aseksüel görünürlüğünü için neler yapabiliriz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+ gönüllüleri, Aseksüel Farkındalık Haftası kapsamında bir araya geldi.

Genç LGBTİ+ Derneği gönüllüleri Aseksüel Farkındalık Haftası kapsamında, 23 Ekim Pazartesi günü bir araya geldi. Yürütücülüğünü Ege Lucius’ın üstlendiği atölyede, ACE, afobi, romantik yönelim ve cinsel yönelim arasındaki farklar gibi tanımlamalar ve kavramlar açıklandı ve üzerine tartışıldı.

Acaba güzellik takdiri midir estetik çekim?

Ege, atölyeye cinsel yönelim ve romantik yönelim kavramlarını tanımlayarak başladı. Ardından cinsel haz, cinsel arzu/cinsel istek kavramlarını ele aldı. Katılımcılar estetik çekim kavramını tartıştı.

Peki kimler kendilerini ACE olarak tanımlıyor?

Aseksüeller, griaseksüeller, aromantikler, griaromantikler, demiseksüeller, demiromantikler... Ege, hangi yönelimlerin ACE olduğuna değindi. ”Demi” kelimesinin, “yarı” olan çevirisine alternatif bir tanım tartışması açtı. Ardından demiromantik ve demiseksüel arasındaki fark konuşuldu.

Afobi nedir?

Ege, tanımlamanın ardından örneklerle anlatımını renklendirdi. Geçmişte olumsuz bir cinsel deneyim yaşandığının sanılması, kişinin henüz “doğru kişi” ile cinsel birlikteliğini yaşamadığının varsayımı, cinsel fobisinin olduğunu iddia etmek, bağlanma korkusu iddiası, kişiye, eşcinsel olduğunu inkar etmek için aseksüel beyanı veriyor iddiasında bulunulması örneklerini verdi.

Aseksüel görünürlüğünün arttırılması için neler yapabiliriz?

Afobinin ardından Türkiye’de aseksüel oluşumun olmaması konuşuldu. LGBTİ+ hareketin içinde aseksüelliğin de savunuculuğunun yapılması gerekliliği üzerine tartışıldı. Aseksüellerin görünürlüğü için söylem pratiği konuşuldu.

Katılımcıların değerlendirmesi ardından atölye son buldu.

Atölye yürütücüsü Ege Lucius hakkında…

Ege Lucius, İzmir’de aseksüel farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmalar içinde aktif olarak yer almakta. Aseksüel görünürlüğün arttırılmasına yönelik çalışmalarda,  kamuoyunun da etkisinin olduğunu düşünüyor.


Etiketler: yaşam, cinsellik
İstihdam