24/03/2015 | Yazar: Ramazan Başar

İstanbul Beyazıt Meydanı’nda asırlık çınar altına sırtını veren halk şairi Hüseyin Avni Dede, farklı yaşam tarzı ve şiirleriyle halk tarafından sevilen bir sima ancak belediye ile başı dertten kurtulmuyor.

Asırlık çınar altı şairi Hüseyin Avni Dede Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul Beyazıt Meydanı’nda asırlık çınar altına sırtını veren halk şairi Hüseyin Avni Dede, farklı yaşam tarzı ve şiirleriyle halk tarafından sevilen bir sima ancak belediye ile başı dertten kurtulmuyor.
 
Hüseyin Avni Dede 1964’den beri Beyazıt’ta kalem, kitap ve antika eşyalar satarak geçimini sağlıyor. Yalnızlık ve ilgisizlikten yakınan Dede, 640 yıllık çınar altında ömrünü şiir tadında demliyor. Heybetli sakalı ve görkemli gövdesiyle hemen dikkat çeken halk şairi yaşamıyla bizi gizemli dünyasına davet ediyor.
 
Belediye ölüme terk ediyor
 
Geçimini Beyazıt meydanında kitap satarak sağlayan Dede’nin işportacılık yapmaktan mutlu olduğu gözlerindeki tebessümden okunuyor. Ama belediye işportacılarla mücadele kapsamında onu çok sevdiği yıllarını verdiği mekanından mahrum bırakıyor:
 
“Beyazıt’ta kimseye zarar vermiyorum. Sattığım birkaç küçük eşya ile evime ekmek götürüyorum. Yolsuzluk, dolandırıcılık ve hortumcularla uğraşamayan devlet küçük esnafı yerinden ediyor”
 
“Şair olmak halkın içinde olmaktır”
 
“Şimdiye kadar taşıdığım en ağır yük, yalnızlığımdır” diyen halk şairi İstanbul’un tanıtım yüzü olmak ve konu mankeni olarak programlarda yer almaktan sıkıldığını dile getirdi. Sadece belirli zamanlarda hatırlandığını ve açılışlara davet edildiğini dile getiren Hüseyin Avni Dede, “Şiirler ekmek kadar sıcaktır yalnız bir ömür boyu tok tutar. Verilen ilgi kadar size geri döner. Halkın şairi olmak zordur burada sevenlerim beni ziyaret ettikçe mutlu oluyorum” dedi.
 
Şehrin hikâyesini alnındaki izlerle ve sakalındaki görkemle bize yansıtan Hüseyin Avni Dede şöyle konuştu:
 
“Şair olmak köşene çekilip lüks villalarda viskini yudumlayarak satırları kâğıda dökmek değil, Kiralamadığın, gasp etmediğin bir çınar altında sıradan insanların öyküsünü haykırmaktan geçiyor.”
 
“İstanbul’da insanlar, tek şekerli çınar altı, açlık kurşun gibi ve cebime girecek kalabalık” Dede’nin bilinen birkaç şiiri arasında yer alıyor. Şiirleri İngilizceye çevrilen ilk Türk şairlerinden olan Dede, ilginç hayat öyküsü ve yaşam tarzıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Eski İstanbul’u aradığını ve her şeyin değerini kaybettiğini söyleyen Hüseyin Avni Dede, “İnsanlar çok değişiyor parayı bulduklarında kendilerini kaybediyorlar. Sokakta yaşayan insanların derdine derman olan yok” dedi. 

Etiketler: yaşam, gezi/mekan
nefret